Noudata Afganistanissa valkoisia huippuja ja löydät Talebanit

MAZAR-I-SHARIF, Afganistan – Vaatimattomat valkoiset nahkaiset vihreän ja keltaisen verhoilun korkeat lenkkarit ovat suosituin noin puoli tusinaa kenkäkauppiaita leviävässä basaarissa Pohjois-Mazar-i-Sharifin kaupungissa.

Mutta he eivät ole kysyttyjä, koska ne ovat uusin muotitrendi. Monille afgaaneille lenkkarit herättävät useless yhden tunteen: pelon.

Tämä johtuu siitä, että Taleban-taistelijat rakastavat heitä statussymbolina, vaikka heistä onkin tullut kammottava merkki loputtomasta sodasta. Lenkkarien valkoinen siluetti leikkaa usein Afganistanin likaa, hiekkaa ja verta taistelukentillä.

Cheetahs-nimisiä lenkkareita valmistaa Servis Footwear, yksi Pakistanin suurimmista kenkäyrityksistä. Niitä markkinoidaan urheilijoille kerran urheilutähtien hyväksymä, ja on yrityksen myydyin malli.

Afganistanissa he ovat olleet käyttäneet kivääriä käyttäviä kapinallisia vuosikymmenien ajan – Neuvostoliiton ja Afganistanin sodasta 1980-luvulla Yhdysvaltojen johtamaan sodaan, joka alkoi vuonna 2001. Ne palavat monien muistiin yhdessä haluttoman kuoleman ja tuho, jota maa on kestänyt Neuvostoliiton hyökkäyksen jälkeen vuonna 1979.

Lenkkarista on tullut synonyymi väkivallalle, ja erityisesti Talebanin jaloilla.

Mazar-i-Sharifin markkinoilla myyjien osastot ovat kaikki siististi järjestetty – kauppakeskus täynnä kebab-telineitä, kodinsisustustarvikkeita, farmaseuttisia tuotteita, lasten leluja ja jokapäiväisiä vaatteita.

Yläosien suosio – jotka tulevat heti tunnistettavissa oleviin valko-sinisiin laatikoihin – tunnustetaan harvoin ääneen. Mutta ne ovat usein huomaamattomasti esillä kävely- ja juoksukenkien, saappaiden ja sandaalien parien joukossa, yksi lenkkari, joka istuu monien myyjäpöytien edessä, jotka reunustavat basaarin hämärästi kujia.

Paikannus on melkein kuin hienovarainen viesti: “Voit saada nämä täältä, mutta tiedustele hiljaa.”

“En kysy”, Hashim Shingal, 36, sanoi viitaten siihen, kuka osti lenkkarit.

Herra Shingal oli useless yksi harvoista kenkävalmistajista, joilla oli mukava puhua levyllä. Ainakin 10 muuta kieltäytyi, lähinnä siksi, että he pelkäsivät verojen tai kostojen maksamista Talebanilta.

Jopa Afganistanin väkirikkaimpien kaupunkien sydämessä, mukaan lukien Kabulin pääkaupunki, kengät herättävät tiettyä pelon tunnetta.

“Olen nähnyt näitä kenkiä, joita Taleban on käyttänyt monta kertaa”, sanoi Afganistanin vuoristoisella itäpuolella Khostin kaupungissa asuva Mar Jan. Myös hallituksen miliisin jäsenet, jotkut turvallisuusjoukot, rikolliset ja maaseudun ihmiset ostavat ja käyttävät niitä.

Servis (lausutaan “Sarwees”) esitteli gepardilinjan 1980-luvun alussa, ja he alkoivat näkyä Afganistanissa pian sen jälkeen.

Prika. Kenraali Khair Mohammad Timor, entinen kapinallisten komentaja, joka taisteli kommunistien tukeman Afganistanin hallituksen ja Talebanin kanssa ennen kuin hänestä tuli poliisipäällikkö vuonna 2011, muistutti, että yli 30 vuotta sitten hänen ylimmän virkamiehensä määräsi kengät, jotta taistelijansa näyttävät ammattimaisemmilta. .

Niistä “tuli perinne”, sanoi kenraali Timor, jota syytettiin ihmisoikeusloukkauksista vuoden 2015 ihmisoikeusvalvonnassa raportti.

Mutta kun Yhdysvaltain joukot nousivat Afganistaniin vuonna 2001, kengät liittyivät nopeasti Talebaniin, joka oli noussut valtaan vuonna 1996 ja ottanut jalkineet matkan varrella.

“Suurimman osan ajasta olemme pukeutuneet valkoisiin kenkiin, ja valkoisuus antaa rauhan merkin”, Kunduzin maakunnan Talebanin paikallinen komentaja Najibullah Aqtash sanoi. Hän totesi, että valkoinen oli myös Talebanin lipun väri.

Amerikkalaiset joukot viittasivat lenkkareihin Haqqani Excessive-Tops -ryhmänä ryhmän väkivaltaisen ja rikollisen siiven jälkeen maan itäosassa ja naapurialueilla Pakistanissa. He pysähtyivät usein ja kysyttelivät ihmisiä, jotka nähtiin niitä käyttävän, ja tiedustelupäälliköt kertoivat joskus Afganistaniin lähetetyille yksiköille: Varo lenkkareita.

Nykyään amerikkalaiset joukot ovat kuitenkin hitaasti vetäytyneet maasta. Afganistanin armeija ja poliisi kantavat taistelun suurimman osan nyt menettämällä kymmeniä joukkoja viikossa, kun taas maassa vielä noin 2 500 Yhdysvaltain palvelun jäsentä tarjoaa ilmaiskuja.

Nykyään kengät maksavat noin 13-25 dollaria, riippuen siitä, missä niitä myydään ja ovatko ne alkuperäisiä Servis-tuotemerkkejä tai kiinalaisia ​​pudotuksia, jotka ovat petollisesti samanlaisia, mutta huonolaatuisempia. Ei ole väliä kuka niitä valmistaa, korkeat yläosat ovat mukavia ja tukevia.

Afganistanin eteläpuolella Talebanin taistelijat vaihtavat usein sandaalejaan gepardeja vastaan ​​talvella, mutta niitä käytetään joskus ympäri vuoden maan vuoristoisemmissa osissa, ja ne kestävät noin vuoden ennen kuin ne on vaihdettava Talebanin jäsenten mukaan.

Talebanit hankkivat lenkkarit – jotka ovat myös matalat-tyylisiä ja mustanvärisiä – eri tavoin alueestaan ​​riippuen useiden talebanilaisten jäsenten ja kauppiaiden mukaan.

Talebanin komentajat pohjoisessa, idässä ja lännessä lähettävät suurimmaksi osaksi taksinkuljettajia tai yhteistyökumppaneita kaupungin keskustaan ​​ostamaan niitä irtotavarana paikallisilta myyjiltä, ​​kuten herra Shingal. Hän sanoi talven olevan hänen paras kausi; hän myy noin 300 paria kuukaudessa. Hän lisäsi, että hänen asiakkaansa olivat enimmäkseen Mazar-i-Sharifin ulkopuolisilta alueilta, joissa taistelut Talebanin ja Afganistanin hallituksen välillä ovat käynnissä.

Hänen asiakkaansa pyytävät melkein aina kuitteja, hän sanoi.

Etelässä Talebanin komentajat siirtyvät Pakistaniin ostamalla kenkiä rajakaupungeista, kuten Quettasta ja Chamanista.

Noin kaksi vuotta sitten korkean tason Taleban-komentaja muistutti valmistautumisesta operaatioon Islamin valtion tytäryhtiötä vastaan ​​maassa, joka oli juurtunut Kunarin maakunnassa. Komentaja sanoi, että taistelu olisi vaikeaa, ja hän halusi miestensä “taistella mukavasti”, joten hän lähetti taksinkuljettajat ostamaan 200 paria gepardeja Jalalabadissa, vilkkaassa kaupungissa idässä.

Taleban ja Afganistanin hallitus käyvät nyt rauhanneuvotteluja Qatarissa. Kun nämä neuvottelut ovat menneet eteenpäin, Taleban on toteuttanut yhteisen propagandan työn erota julkisesti gepardeista yrittäen näyttää enemmän ammattiarmeijalta – huolimatta heidän historiastaan ​​kapinallisena joukkona, joka on vastuussa ihmisoikeusloukkauksista, naisten sortamisesta ankarissa oloissaan islamilaisen lain tulkinnasta ja osallistunut äskettäiseen kansalaisyhteiskunnan jäseniä vastaan ​​kohdistettuihin tapettuihin kampanjoihin eri puolilla maata.

Heidän videoissaan ja kuvissaan nähdään sen sijaan univormut ja sotilaskengät, joita joskus ryöstetään yhdessä Yhdysvaltojen toimittamien aseiden kanssa Afganistanin armeijan tukikohdista.

Silti gepardimyynti Afganistanissa jatkuu.

Kabulin kaupungin pahoinpitelykeskuksessa, kaupparivin toisessa kerroksessa, on Afganistanin ainoan lisensoidun Servisin maahantuojan ja jakelijan toimisto.

Servis on tuonut kenkiä virallisesti Afganistaniin noin 25 vuoden ajan, kertoi Servisin toimitusjohtaja vuoteen 2019 asti Omar Saeed, joka toimii nyt emoyhtiön Service Industries Limitedin hallituksessa.

Hyvänä vuonna, Saeed sanoi, yritys vie tyypillisesti noin 200 000 paria Afganistaniin. Pakistanissa, ainoassa maassa, jossa gepardeja myydään virallisesti, yritys myy yleensä yli miljoona paria.

“Uskomme, että kaikki Afganistanissa käyttävät sitä”, herra Saeed sanoi lenkkarista äskettäisessä puhelinhaastattelussa. “Emme ajattele sitä Talebanille tehdyksi kenkäksi.”

Kabulin varasto on tärkein jakelukeskus kengille, jotka ommellaan ja liimataan yhteen tehtaalla Gujratissa Pakistanissa, ennen kuin ne lähetetään rajan yli.

Kabulin toimiston vanhempi mies, joka ei antanut nimeään, näytti huolestuneelta, kun häneltä kysyttiin lenkkarista ja hänen liiketoiminnastaan. Hän kieltäytyi puhumasta heistä.

Mutta ahtaassa, hämärässä valaistussa huoneessa ainutlaatuiset Servis Cheetah -laatikot kasattiin lähes lattiasta kattoon.

Farooq Jan Mangal osallistui raportointiin Khostista, Afganistanista; Taimoor Shah Kandaharista; Asadullah Timory Heratista; Zabihullah Ghazi Jalalabadista; Najim Rahim Kabulista; ja Salman Masood Pakistanista Islamabadista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *