Iran painostaa Bidenia palauttamaan ydinsopimus ja pudotuspakotteet

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif yritti lisätä tällä viikolla herra Bideniin kohdistuvaa painostusta vierailunsa aikana Venäjälle, joka yhdessä Kiinan, Ison-Britannian, Ranskan ja Saksan kanssa kunnioittaa edelleen sopimusta ja on pyrkinyt säilyttämään sen. “Yhdysvaltojen hallinnon vaihdon myötä olemme kuulleet sanoja, mutta emme ole nähneet mitään toimia”, sanoi Zarif.

Hän toisti Iranin uhkan rajoittaa kansainvälisten ydintarkastajien vierailuja – räikeä sopimuksen rikkominen – 21. helmikuuta alkaen parlamentin hyväksymän lain nojalla, joka seurasi Iranin ydintutkijan Mohsen Fakhrizadehin murhaa marraskuussa. Iran on syyttänyt Israelia ja Yhdysvaltoja tappamisesta.

Herra Bidenin varovaisuus avautumisesta Iranin kanssa perustuu antipatiaan, joka on vallinnut Yhdysvaltojen ja Iranin suhteissa vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta, amerikkalaisesta panttivankikriisistä ja diplomaattisuhteiden katkaisemisesta. Iranin tiukalle kannalle on voimakkaasti molempien osapuolten tuki, jonka ulkoministeriö on luokitellut vuodesta 1984 lähtien valtion terrorismin sponsori, ja sekä Israel että Saudi-Arabia, alueen lähimmät amerikkalaiset liittolaiset, pitävät sitä vaarallisena uhkana.

Vaikka Iran ei ole tehnyt mitään herättääkseen sotilaallista yhteenottoa Yhdysvaltojen kanssa herra Bidenin vaalien jälkeen, se on ryhtynyt toimiin ainakin saadakseen hänen huomionsa. 4. tammikuuta islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon merimiehet takavarikoi Etelä-Korean aluksen keskellä kiehuvaa kiistaa Etelä-Korean takavarikoimasta 7 miljardin dollarin Iranin öljytuloista, jotka jäädytetään amerikkalaisten pakotteiden avulla.

Useless muutama päivä ennen herra Bidenin virkaanastumista Iranin tiedotusvälineet ilmoittivat iranilaisamerikkalaisen liikemiehen Emad Sharghin tuomitsemisesta määrittelemättömistä vakoilusyytteistä. Herra Sharghi liittyi vähintään kolmeen muuhun Iranissa syntyneeseen amerikkalaiseen Iranin syntyperään, luettelon mukaan jonka on laatinut New Yorkissa sijaitseva ihmisoikeuskeskus Iranin ihmisoikeuskeskus.

Osoituksena herra Bidenin omista epäilyistä Irania, Yhdysvaltain armeijaa kohtaan sanoi keskiviikko että B-52-pommikone oli lentänyt Lähi-idän yli kolmannen kerran tänä vuonna – ja ensimmäistä kertaa siitä lähtien, kun hänestä oli tullut ylipäällikkö. B-52-operaatiot, joiden tarkoituksena on estää Irania sotilaallisista provokaatioista, oli alkanut herra Trumpin johdolla.

Herra Biden voi myös olla haluttomia olemaan uudelleen tekemisissä Iranin kanssa, kunnes maan oma sisäpolitiikka osoittaa selkeyttä. Presidentti Rouhani, joka auttoi neuvottelemaan ydinsopimus, on nyt viimeisen kuuden viimeisen kuukauden aikana. Kova linja-autot, jotka voisivat käyttää enemmän valtaa kesäkuun vaalien jälkeen, ovat kritisoineet häntä ankarasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *