Kuinka Bidenin ilmastotavoitteet voisivat muuttaa Amerikan globaalia jalanjälkeä

John Kerry, Yhdysvaltojen uusi ilmastonmuutoksen edustaja, on viime päivien ajan kertonut toistuvasti maailman johtajille, että Yhdysvallat on valmis auttamaan maailmaa “nostamaan kunnianhimoa” vastaamaan ilmaston lämpenemiseen. Näin tekeminen voi kuitenkin merkitä suuria muutoksia Amerikan rooliin maailmassa.

Ulkopolitiikan asiantuntijoiden mukaan Bidenin hallinnon ponnistelujen on ulotuttava kauas uudestaan ​​liittymiseen Pariisin sopimukseen, joka on lähes 200 hallituksen maailmanlaajuinen sopimus ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Ilmastonmuutoksen käsitteleminen edellyttää uudelleenarviointia kaikesta Yhdysvaltojen painopisteistä arktisilla alueilla ja auttamaan hauraita maita torjumaan ilmastoriskejä.

“Se muuttaa puolustusasentoa, se muuttaa ulkopolitiikkaa”, sanoi entinen Obaman hallintovirkailija John D. Podesta. “Se alkaa ajaa paljon päätöksentekoa ulkopolitiikassa, diplomatiassa ja kehityspolitiikassa.”

Ensimmäisen tunnustuksen siitä muutoksesta odotetaan keskiviikkona Valkoisen talon kanssa tiedustelupalvelujen ohjaaminen tuottamaan kansallinen tiedusteluennuste ilmastoturvallisuudesta ja kehottaa puolustusministeriä tekemään ilmastoriskianalyysi Pentagonin tiloista ja laitoksista.

“Ilmastonmuutoksen torjunta voi olla ja tulee olemaan keskeinen pilari Bidenin hallinnon ulkopolitiikassa”, sanoi Meghan O’Sullivan, joka toimi kansallisen turvallisuuden neuvonantajana presidentti George W. Bushin johdolla ja johtaa nyt Energia-alan geopolitiikka -hanketta Harvard Kennedy College. “Se tarkoittaa ilmasto- ja ympäristökysymysten sisällyttämistä kauppapolitiikkaamme, ulkomaanapuohjelmiin, kahdenvälisiin keskusteluihimme ja jopa sotilaalliseen valmiuteen.”

Presidentti Bidenin kansallisen turvallisuusneuvoston pääjäsen Kerry on vastuussa siirtymän navigoinnista. Tässä on neljä suurta nähtävää asiaa tulevina viikkoina ja kuukausina.

Ensimmäisenä virkapäivänä herra Biden aloitti Pariisin sopimukseen liittymisen. Nyt tulee kova osa: Yhdysvaltojen, joka on vastuussa suurimmasta yksittäisestä kasvihuonekaasupalasta, joka on lämmittänyt maapalloa teollisuusajasta lähtien, on asetettava erityistavoitteet omien päästöjen vähentämiseksi vuoteen 2030 mennessä – ja otettava käyttöön kotimaiset politiikkoja niiden saavuttamiseksi.

Greenpeace on kehottanut vähentämään päästöjä 70 prosentilla vuoden 2010 tasosta, kun taas World Sources Institute ja muut amerikkalaiset puolestapuhujat ovat vaatineet noin 50 prosenttia.

Se asettaa herra Kerryn hankalaan asemaan. Kunnianhimoisemmat tavoitteet antaisivat hänelle enemmän vaikutusvaltaa muihin maihin ennen seuraavia globaaleja ilmastoneuvotteluja, jotka pidetään marraskuussa Glasgow’ssa. Kotimaisten päästövähennysten tavoitteiden asettaminen ei kuitenkaan ole poliittisesti niin yksinkertaista, etenkään jakautuneen senaatin kanssa.

Puheessaan Yhdysvaltain pormestareille lauantaina herra Kerry ilmoitti, että hallinto pyrkii tasapainottamaan kunnianhimoisen realistisen kanssa. “Meidän on mentävä Glasgow’an todellisuudessa, ja meidän on mentävä Glasgow’an voimalla”, hän sanoi.

Ilmasto voi olla yksi muutama yhteistyöalue Washingtonin ja Pekingin välillä yhä kiristyvässä suhteessa. Nämä kaksi maata ovat maailman suurimpia päästöjä ja maailman suurimpia talouksia, ja ilman kummankin kunnianhimoisia toimia, maailma ei voi mitenkään hidastaa lämpenemistä.

Herra Podesta sanoi, että Bidenin hallinnon olisi luotava “suojattu kaista, jolla muut asiat eivät sulje pois ilmastonmuutosta koskevaa keskustelua”.

Kiina on myös tietyllä tavalla edellä. Sen presidentti Xi Jinping sanoi viime syyskuussa Pekingin tavoitteena oli olla hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä, mikä tarkoittaa, että se aikoo joko kaapata hiilipäästönsä tai kompensoida niitä ostamalla hyvityksiä vihreisiin hankkeisiin, kuten puiden istutusohjelmiin.

Herra Kerry on kuvannut Kiinan vuoden 2060 tavoitetta ”ei tarpeeksi hyväksi”.

Ei turhaan, herra Kerryn ensimmäiset alkusoittot ilmastolähettiläänä ovat olleet Euroopan johtajille. Hänen parhaat mahdollisuutensa painostaa Pekingiä on tehdä se yhdessä maailman muun suuren talouden: Euroopan unionin kanssa.

Kerry on toistuvasti sanonut aikovansa “nostaa kunnianhimoa” kaikista maista. Yhdysvalloilla on käytössään muutama diplomaattinen sauva ja porkkana.

Kerry voisi käyttää Yhdysvaltojen ja Meksikon kahdenvälistä kauppasopimusta esimerkiksi saadakseen Meksikon avaamaan Yhdysvaltojen investoinnit puhtaaseen energiaan liittyviin hankkeisiin. Hän voisi kannustaa yksityisiä Yhdysvaltain investointeja rohkaisemaan Intiaa siirtymään pois hiilestä ja nopeuttamaan uusiutuvia energialähteitä.

Ja hän voisi kanavoida Yhdysvaltojen kehitysapua auttamaan maita siirtymään vihreään talouteen – mistä Washingtonista ei tunneta, kuten Obaman entinen hallintovirkailija Kelly Sims Gallagher huomautti.

“Jos Yhdysvallat nähdään maana, joka auttaa heikossa asemassa olevia maita tulemaan joustaviksi ja mahdollistaa vähähiilisen kehityksen, mikä todella edistää vähähiilistä kehitystä, ansaitsisi meille paljon hyvää tahtoa”, sanoo tohtori Gallagher, nyt Fletcher-koulu Tuftsin yliopistossa. “Se olisi merkittävä käänne.”

Ilmastokannattajat ovat kehottaneet Bidenin hallintoa varmistamaan, että kehitysapu kanavoidaan haavoittuvien maiden auttamiseksi sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja työskentelemään yhdessä eurooppalaisten liittolaisten kanssa kannustaakseen kehitysmaita rakentamaan puhdasta energiaa koskevia hankkeita pilaavien hiilivoimalaitosten sijaan.

Valkoisesta talosta on tullut useless vähän yksityiskohtia siitä, kuinka Yhdysvaltain rahaa käytetään ilmastotavoitteiden edistämiseen ulkomailla. Herra Kerry on sanonut useless, että Yhdysvallat, joka on luopunut 2 miljardin dollarin sitoumuksesta Yhdistyneiden Kansakuntien tukemalle Vihreälle ilmastorahastolle, “hyvittää” taloudellisen sitoumuksensa auttaa heikossa asemassa olevia maita käsittelemään ilmastoriskejä.

Ilmastokeskeisen Valkoisen talon huoneessa oleva norsu on tehtävä Yhdysvaltojen suhteille Saudi-Arabiaan.

Energian geopolitiikka oli jo muuttunut. Yhdysvallat oli vähitellen tullut vähemmän riippuvaiseksi Lähi-idän öljystä kotimaan liuskekivibuumin ansiosta. Ilmastokeskeinen Valkoinen talo kiihdyttää muutosta.

“Meillä on tilaisuus miettiä ja palauttaa suhteemme Lähi-idässä sen vuoksi”, tohtori Gallagher sanoi. “Ilmastonmuutos on ylimääräinen tekijä.”

Heti kun herra Biden oli valittu, Saudi-Arabian kruununprinssi julkisti suunnitelmat autottomasta kaupungista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *