Turkki tarjoaa epävarmaa turvapaikkaa vainoa pakeneville iranilaisille

ISTANBUL – Hän on amerikkalainen, hän on iranilainen ja he asuvat yhdessä pienessä merenrantakaupungissa Turkissa. Silti siitä, mitä he toivovat olevan idylli, on tullut elävä painajainen.

Fatemeh Khoshro sanoi, että hänen puhelimensa soi jatkuvasti uhkaavilla viesteillä ja että miehet, joiden he uskovat olevan Iranin hallituksen agentteja, häiritsevät häntä ja hänen morsiamensa Nicolas Aryania. Heidän pelkojaan ovat lisänneet Iranin toisinajattelijoiden sieppaukset ja murhat Turkissa viime kuukausina.

“Pelkäämme todella”, sanoi Khoshro, joka pakeni Iranista vangittuaan ja lyötyään osallistumisensa katuprotestiin nousevia polttoaineiden hintoja vastaan. ”Menemme useless lähimpään supermarkettiin ja tulemme takaisin. Jotkut miehet peittävät kasvonsa ja tulevat rakennukseen ja paukuttavat oviamme. “

Turkki on vuosikymmenien ajan ollut ensimmäinen turvapaikka monille iranilaisille, jotka joko ylittävät rajan laittomasti tai käyttävät vierailijoille viisumivapaata politiikkaa.

Tuhannet ovat saapuneet pakolaisiksi sen jälkeen, kun vuonna 2009 järjestettiin demokratia-mielenosoitukset. YK: n pakolaisjärjestö oli rekisteröinyt lähes 40 000 iranilaista, jotka etsivät kansainvälistä suojelua Turkissa vuoteen 2017 mennessä. Sen jälkeen Turkin hallitus on ottanut kansainvälisten maahanmuuttajien rekisteröinnin; se ilmoitti, että 1425 iranilaista haki suojelua Turkista viime vuonna.

Viime kuukausina Iranin hallitus näyttää kohdistaneen joitain iranilaisia ​​toisinajattelijoita.

Näkyvä Iranin oppositiohahmo Habib Chaab siepattiin ja pakotettiin kotimaasta Turkista Iraniin lokakuussa, sanoi Turkin vanhempi virkamies viime viikolla. Tutkijat päättelivät, että iranilaiset tiedustelupalvelut houkuttelivat hänet kotoa Ruotsista Turkkiin, minkä jälkeen huumekaupparyhmä huumautti ja salakuljetti rajan yli, virkamies sanoi puhuen nimettömänä virallisen pöytäkirjan mukaisesti.

Toinen aktivisti, Arsalan Rezaei, puukottiin Istanbulissa joulukuussa. Vaikka on edelleen epäselvää kuka hänen murhansa takana on, aktivistit, jotka tuntevat hänet, sanovat saaneensa uhkauksia Iranin hallituksen agenteilta.

Aktivistit ovat erityisen huolissaan siitä, mitä voi tapahtua toisinajattelijoiden palauttamisen Iraniin. Ruhollah Zam, joka johti suosittua opposition sosiaalisen median kanavaa maanpaossa Ranskasta, houkutettiin Irakiin, jossa hänet siepattiin ja palasi Iraniin. Hän oli teloitetaan ripustamalla viime kuukausi.

Ministeri ja mediatoimiston päällikkö Alireza Miryousefi Iranin Yhdistyneiden Kansakuntien edustustossa kuvaili “vastenmieliseksi” ajatusta, että iranilaiset pelkäävät omaa hallitustaan.

“Iranilaiset – missä he ovatkin maailmassa – rakastavat kotimaitaan, ja valtava enemmistö heistä on hyvässä kunnossa hallituksensa kanssa”, hän kirjoitti sähköpostilla. Hänen mukaansa väitteet oikeudettomista murhista ovat perusteettomia, mutta Iran pyysi iranilaisten tuomioistuimen syylliseksi tuomittujen ihmisten luovuttamista.

Hän ei vahvistanut eikä kiistänyt, oliko Iranilla ollut rooli Chaabin sieppauksessa.

Turkilla, joka presidentti Recep Tayyip Erdoganin aikana on pyrkinyt ylläpitämään hyviä suhteita Teheraniin, on luovutussopimus Iranin kanssa ja yleensä karkotettu iranilaisia, jotka ovat ylittäneet laittomasti rajan tai joilla ei ole oleskelulupaa.

On kuitenkin merkkejä siitä, että Turkki toimii varovaisemmin sen jälkeen, kun Chaab siepattiin ja koska Turkin naisryhmät ovat järjestäneet sosiaalisen median kampanjoita Iranin aktivistien tueksi, sanoi Khoshroa ja useita muita edustava turkkilainen asianajaja Levent Piskin. muut äskettäin maasta paenneet iranilaiset.

“He yrittävät olla lempeämpiä, huolehtivampia”, hän sanoi ja kuvaili Turkin hallituksen reaktiota naisryhmien kampanjoihin. “Se ei ole politiikan muutos, mutta heidän on oltava varovaisempia.”

Esimerkkinä oli iranilaisen toimittajan kohtalo, joka pidätettiin Itä-Turkissa 18. tammikuuta sen jälkeen, kun hän oli ylittänyt laittomasti rajan Iranista vangitsemisen välttämiseksi.

New Yorkissa toimiva toimittajien suojelukomitea on kehottanut Turkkia olemaan karkottamatta toimittaja Mohammad Mosaedia. Marraskuussa hänelle oli myönnetty järjestön kansainvälinen lehdistönvapauspalkinto; hän pakeni maastaan ​​saatuaan käskyn mennä vankilaan.

Vanha turkkilainen virkamies vahvisti, että herra Mosaed oli pidätetty ja sairaalahoitoon huonon terveyden vuoksi. Herra Mosaed ilmoitti olevansa toimittaja ja haki kansainvälistä suojelua, virkamies sanoi sulkemalla pois karkotuksensa.

“Turkki noudattaa kansainvälisten velvoitteidensa mukaisesti tiukasti palauttamiskiellon periaatetta”, Turkin ulkoministeriön edustaja Hami Aksoy sanoi lausunnossaan, kun häneltä kysyttiin kommenttia, viitaten ihmisten kotiuttamiseen maihin, joissa he saattavat kohdata vainoa.

Turkin vakuutuksista huolimatta Iranin aktivistit ja toisinajattelijat maassa sanovat olevansa huolissaan tulevaisuudestaan.

Somayeh Ramoz, 38, aktivisti, jota edustaa myös herra Piskin, on piilossa Turkissa, kun hän sanoi saaneensa uhkia Iranin tiedustelupalvelusta. Parturi-kampaamo eteläisestä Abadanin kaupungista, hän oli osa maanalaista ryhmää, joka tuki perustuslaillisen monarkian palauttamista Iraniin ja järjesti mielenosoituksia vuonna 2017. Hän pakeni kolme kuukautta sitten Turkkiin.

Iranissa hänet pidätettiin viime vuonna kolmeksi kuukaudeksi ja häntä hakattiin niin pahasti kuulustelun aikana, että hän sai vahinkoa maksaansa, asianajaja vahvisti. Sitten, hän sanoi, vartija hyökkäsi häntä seksuaalisesti. “Päivä ja yö näen siitä painajaisia”, hän sanoi. “Herään huutamaan yksin.”

Hänet vapautettiin takuita vastaan ​​31. heinäkuuta, tuomioistuimen asiakirjat osoittavat. Neiti Ramoz kertoi olevansa asuva Samsunin kaupungissa Turkin pohjoisrannikolla ja saanut uhkauksia verkossa ja henkilökohtaisesti.

Hän sanoi kuulleensa ihmisten puhuvan persiaksi ovensa ulkopuolella ja eräänä iltana joku yritti murtautua hänen huoneistoonsa. “Olin hyvin peloissani ajattelemalla, että he saattavat ampua minut.”

Ulkomailla asuvista toisinajattelijoista muiden Iranin perintömaiden kansalaisia ​​on kohdennettu erityisesti, sanoi Britannian tutkimuslaitoksen Chatham Housen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelman apulaisjohtaja Sanam Vakil.

“Kaksoiskansalaisia ​​epäilemättä painostetaan hyödyntämään länsimaita”, hän sanoi.

Herra Aryan, 51, Iranista peräisin oleva amerikkalainen, kuuluu tähän luokkaan. Hän osti jopa talon Turkista toivoen asuvan siellä rouva Khoshron kanssa sen jälkeen, kun heidän online-romanssit kukoistivat suhteeksi kolme vuotta sitten.

Mutta kun 31-vuotias Khoshro pidätettiin viime vuoden vierailunsa aikana perheensä luona Iraniin, ja hän kärsi lyömisestä, uhkailusta ja seksuaalisesta väkivallasta yli 60 päivän vankeusrangaistuksen aikana, hän sanoi, että pariskunta on elänyt pelossa Iranin tiedustelupalvelua.

Khorramabadin provinssikaupungista valmistunut lakimies Khoshro kuvailee itseään eläinoikeusaktivistiksi.

Hän osallistui katumielenosoituksiin, mutta joutui vaikeuksiin lain kanssa vasta aloitettuaan suhteet herra Aryaniin. Hän on itse pakolainen Iranista; hän sanoi, että hänet pidätettiin ja kidutettiin 19-vuotiaana ja löysi lopulta turvapaikan Yhdysvalloista vuonna 2001.

Mutta hänen työnsä Irakin puolustusministeriön tulkkina vuodesta 2006, jolloin Yhdysvaltain armeija taisteli Iranin tukemia miliisejä vastaan, on hänen mielestään merkinnyt hänet viholliseksi Iranin hallituksen silmissä.

Vankilassa ollessaan rouva Khoshro sanoi, että häntä kuulusteltiin toistuvasti herra Aryanista ja näytti valokuvia heistä Turkissa.

Hänet pakotettiin riisumaan ja uhkasi raiskauksella, jos hän ei toiminut yhteistyössä, hän sanoi. Hän kertoi joutuvansa tallentamaan tunnustuksen ja käski sitten liittyä uudelleen Aryaniin Turkkiin, huumeistaa häntä ja johtaa iranilaiset operatiiviset yksiköt hänen luokseen, jotta he voisivat siepata hänet. 20. joulukuuta päivätty tuomioistuimen tuomio osoittaa, että hänet tuomittiin vuoden vankeuteen ja 74 ripsiin.

Turkkiin saapumisensa jälkeen hän on kieltäytynyt toteuttamasta käskyjä ja on kärsinyt väärinkäytöksistä kuulustelijansa tekstiviesteissä. Koska sulhanen viisumi Yhdysvaltoihin voi viedä kuukausia, hänen asianajajansa herra Piskin kehottaa pariskuntaa hakemaan turvapaikkaa hänelle Länsi-Euroopasta.

Neiti Khoshro on epävarma mitä tehdä.

“Menetin kyvyn tehdä päätöksiä”, hän sanoi. “Tiedän, jos palaan takaisin, minun on maksettava korkeat kustannukset.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *