Biden palauttaa Yhdysvaltain suhteet palestiinaisiin ja kääntää Trumpin katkaisun

WASHINGTON – Bidenin hallinto palauttaa diplomaattisuhteet palestiinalaishallintoon yli kahden vuoden kuluttua presidentti Donald J. Trumpin tosiasiallisesta lopettamisesta. Toiminta merkitsee paluuta perinteisempään ja tasaisempaan lähestymistapaan Israelin ja Palestiinan konfliktiin Trumpin hallintopolitiikan jälkeen, joka oli voimakkaasti kallistettu Israelia kohtaan.

Muutos, joka sisältää palestiinalaisille annettavan amerikkalaisen avun jatkaminen, ilmoitettiin tiistaina vuonna Richard Millsin puhe, Yhdysvaltain vt. suurlähettiläs Yhdistyneissä Kansakunnissa.

Herra Mills vahvisti myös tukensa Israelin ja palestiinalaisten “molemminpuolisesti sovitulle kahden valtion ratkaisulle”, “jossa Israel elää rauhassa ja turvallisesti elinkelpoisen Palestiinan valtion rinnalla”. Ja hän pyysi osapuolia pidättäytymään yksipuolisista toimista, kuten Israelin liittämästä alueen liittämiseen ja siirtokuntiin tai palestiinalaisten yllyttämiseen väkivaltaan, mikä voisi vaikeuttaa tällaista lopputulosta.

Analyytikoiden ja alueellisten johtajien mukaan Israelin ja Palestiinan välisen rauhansopimuksen näkymät ovat hämärämpiä kuin ne ovat olleet vuosikymmenien ajan. Osapuolet ovat lopettaneet viestinnän, lukuun ottamatta. Palestiinan johtajat hylkäsivät lyhyesti Trumpin Valkoisen talon viime vuonna tarjoaman rauhansuunnitelman, eikä asia kuulu Bidenin tärkeimpiin ulkopolitiikan painopisteisiin.

Mutta ilmoitus on osa laajempaa paluuta Yhdysvaltain aiempiin ulkopolitiikkakäytäntöihin herra Bidenin johdolla ja lopettaa Washingtonin ja Trumpin hallinnon suosima palestiinalaisten välinen avoin vihamielisyys. Vävynsä Jared Kushnerin ohjaamana herra Trump suhtautui palestiinalaisiin avoimesti rankaisevasti, pakottaen heidät tekemään alennuksia Israelille, turhaan.

Palestiinan johtajat ja Israelin ja palestiinalaisten välisen neuvotteluratkaisun kannattajat kannattivat nopeasti politiikan muutosta.

“Tämä on täsmälleen sellainen nopea toiminta, jonka hallinnon on ryhdyttävä palauttamaan Yhdysvaltojen uskottavuus diplomaattina välittäjänä israelilaisten ja palestiinalaisten välillä”, sanoi Jeremy Ben-Ami, liberaali asianajajaryhmä J Road, joka tukee Israelin ratkaisua palestiinalaiset. “Trumpin hallinnon aiheuttaman kauhistuttavan vahingon poistaminen alkaa työsuhteen palauttamisesta Palestiinan johtoon ja kansaan.”

Herra Mills sanoi, että Bidenin hallinto “ryhtyy toimiin avaamaan uudelleen diplomaattiset edustustot, jotka Yhdysvaltojen viimeinen hallinto sulki”, tarjoamatta yksityiskohtia. Sen lisäksi, että Trumpin hallinto lopetti Washingtonin palestiinalaisoperaation syyskuussa 2018, Trumpin hallinto sulki myös Yhdysvaltojen konsulaatin Itä-Jerusalemissa.

Herra Bidenillä ei ole suoraviivaisia ​​tapoja avata palestiinalaisoperaatio Washingtonissa. Kongressin vuonna 1987 hyväksymä laki esti palestiinalaisten oikeuden avata toimisto Amerikkaan. Peräkkäiset presidentit pystyivät ohittamaan lainsäädännön luopumalla, mutta myöhemmät vuosina 2015 ja 2018 annetut lait rajoittavat presidentin kykyä kiertää aikaisempaa rajoitusta.

Palestiinalaiset virkamiehet tervehtivät ilmoitusta kuitenkin lämpimästi, ja he pitivät Bidenin hallinnon sävyä tervetulleena hengähdystaukona herra Trumpin tarjoamasta kylmästä olkapäästä.

“Presidentti Bidenin hallinto on ensimmäistä kertaa virallisesti ilmaissut kantansa rauhanprosessiin ja kahden valtion ratkaisuun”, Palestiinan vapautusjärjestön toimeenpanevan komitean jäsen ja palestiinalaishallinnon sosiaalisen kehityksen ministeri Ahmed Majdalani sanoi. vastaus ilmoitukseen. “Uskomme, että tämä kanta on tärkeä positiivinen askel tiellä Yhdysvaltain ja Palestiinan kahdenvälisten suhteiden palauttamiseksi ja avaa oven laajalle rauhanprosessin palauttamiseksi monenvälisen kansainvälisen sponsoroinnin puitteissa.”

Herra Mills sanoi myös, että Bidenin tarkoituksena oli “palauttaa Yhdysvaltojen tukiohjelmat, jotka tukevat taloudellista kehitystä ja humanitaarista apua palestiinalaisille.”

Vuonna 2018 Trumpin hallinto katkaisi 200 miljoonan dollarin taloudellisen avun palestiinalaisille ja pysäytti noin 350 miljoonan dollarin vuotuisen rahoituksen YK: n virastolle, joka auttaa palestiinalaisia ​​pakolaisia.

“Emme pidä näitä vaiheita palveluksena Palestiinan johtajille”, hän lisäsi. “Yhdysvaltojen apu hyödyttää miljoonia palestiinalaisia ​​ja auttaa säilyttämään vakaan ympäristön, joka hyödyttää sekä palestiinalaisia ​​että israelilaisia.”

Samalla herra Trump lopetti Washingtonin vastustamisen Länsirannan israelilaisten siirtokuntien kanssa, vaikka hän ei tukenut pääministeri Benjamin Netanyahun puhetta alueellisesta liittämisestä.

Vaihtoehtoisesti Trumpin hallinto välitti diplomaattisopimukset Israelin ja joidenkin sen arabinaapureiden välillä vastineeksi Netanyahun vakuutuksesta, että hän ei jatkaisi liittämistä toistaiseksi, vaikka hän ei ole luopunut ajatuksesta. Israelin johtajaa edeltävät nyt kansalliset vaalit neljännen kerran kahden vuoden kuluttua siitä, kun Israelin koalitiohallitus ei onnistunut pitämään yhdessä.

Mills sanoi YK: n turvallisuusneuvostolle antamissaan huomautuksissa, että Bidenin hallinto “suhtautuu myönteisesti viimeaikaisiin normalisointisopimuksiin” Israelin ja arabivaltioiden, kuten Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, Bahrainin, Marokon ja Sudanin, välillä. Mutta hän lisäsi, että “arabien ja israelilaisten välinen normalisointi ei korvaa Israelin ja Palestiinan rauhaa”.

Hän lisäsi, että “Yhdysvallat säilyttää vankan tukensa Israelille” ja “jatkaa pitkäaikaista politiikkaansa vastustaa yksipuolisia päätöslauselmia ja muita toimia kansainvälisissä elimissä, jotka erottavat Israelin epäoikeudenmukaisesti”. Demokraattinen puolue on kasvanut kriittisemmin Israelin politiikan suhteen viime vuosina, mutta Bidenin kannat ovat keskitetympiä ja hän kritisoi maata vähemmän nopeasti kuin muut demokraatit.

Israelin ulkoministeriö kieltäytyi kommentoimasta.

Tässä kuussa palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas ilmoitti aikataulun ensimmäisten palestiinalaisvaalien järjestämisestä vähintään 15 vuoden ajalle.Se oli osittain yritys herättää suosiota herra Bidenin kanssa.

Herra Mills on Yhdysvaltain asiamies Yhdistyneissä Kansakunnissa. Biden on nimittänyt ulkoministeriön virkamiehen Linda Thomas-Greenfieldin pysyväksi suurlähettilääksi elimessä.

Patrick Kingsley kirjoitti raportteja Jerusalemista ja Mohammed Najib Ramallahista, Länsirannalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *