Biden ja Putin puhuvat ja sopivat ydinsopimuksen jatkamisesta

Moskova – Venäjän presidentti Biden ja presidentti Vladimir V.Putin sopivat jatkavansa viimeistä jäljellä olevaa ydinasesopimusta maidensa välillä, mutta herra Biden kohtasi kollegaansa venäläisen oppositiojohtajan myrkytyksestä ja muista asioista, Valkoinen talo sanoi.

Se oli ensimmäinen kutsu maailman kahden ydinvoiman johtajien välillä Bidenin vihkimisen jälkeen. Uuden alun sopimus, joka rajoittaa kahden maan strategisten ydinaseiden kokoa, päättyy 5. helmikuuta, ja kutsu näytti sinetöivän viime hetken sopimuksen sopimuksen jatkamisesta sen jälkeen, kun Trumpin hallinto kieltäytyi tekemästä niin.

Mutta monissa muissa korkean panoksen asioissa herra Biden lähetti viestin, että hän ryhtyisi kovempaan linjaan Venäjää kohtaan kuin edeltäjänsä. Hän nosti Venäjän oppositiojohtajan Aleksei A.Navalnyn myrkytyksen, jonka pidätys pidettiin 17. tammikuuta herätti mielenosoituksia ympäri maata viime viikonloppuna, Valkoinen talo sanoi.

Hän puhui myös Putinille siitä, mitä amerikkalaiset viranomaiset ovat kuvanneet amerikkalaisten hallitusverkostojen erittäin hienostuneeksi hakkeroinniksi, Venäjä sijoittaa palkkioita amerikkalaisille sotilaille Afganistanissa, ja Valkoisen talon mukaan “puuttuminen Yhdysvaltojen vuoden 2020 vaaleihin”.

“Presidentti Biden teki selväksi, että Yhdysvallat toimii päättäväisesti puolustaa kansallisia etujaan vastauksena Venäjän toimiin, jotka vahingoittavat meitä tai liittolaisiamme”, Valkoisen talon julkilausumassa todetaan. “Kaksi presidenttiä sopivat ylläpitävänsä avointa ja johdonmukaista viestintää jatkossakin.”

Kremlin kutsuun antama lausunto vahvisti, että kaksi johtajaa sopivat uuden aloitteen sopimuksen jatkamisesta, mutta eivät maininneet Valkoisen talon mukaan herra Bidenin esiin tuomia jännitteiden lähteitä. Sen sijaan Kreml korosti sen sanomaa “asialliseksi ja rehelliseksi” kutsuksi, toistaen Moskovassa toiveita siitä, että herra Biden johtaa ammattimaisempaa ja ennakoitavampaa hallintoa kuin entinen presidentti Donald J. Trump.

Kremlin presidentti Putin “totesi, että Venäjän ja Yhdysvaltojen välisen suhteen normalisointi olisi molempien maiden ja koko kansainvälisen yhteisön edun mukaista – ottaen huomioon niiden erityisen vastuun turvallisuudesta ja vakaudesta maailmassa.”

Uusi alku -sopimus on Obaman aikakauden sopimus, joka rajoittaa Venäjän ja Yhdysvaltojen strategisen ydinaseen 1550 taistelupäähän ja pommiin. Se sisältää määräyksen viiden vuoden jatkamisesta, jos molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä – Putin on kannattanut tätä toimenpidettä, mutta Trumpin hallinto ei suostunut siihen. Herra Biden päätti hakea viiden vuoden jatkoa pian sen jälkeen, kun hän aloitti virassa viime viikolla, väittäen, että se voisi estää ydinaseiden kilpailun kilpailun ja vastakkainasettelun aikana Moskovan kanssa ympäri maailmaa.

Putin ja Biden “ilmaisivat tyytyväisyytensä” diplomaattisista toimista, jotka on toteutettu aiemmin päivällä pidennyksen toteuttamiseksi, Kreml sanoi.

“Lähipäivinä molemmat osapuolet saattavat päätökseen tarvittavat menettelyt tämän tärkeän kansainvälisen oikeudellisen mekanismin jatkuvan toiminnan varmistamiseksi keskinäisten rajoitusten asettamiseksi ydinohjusten arsenaaleille”, Kreml sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *