venäjä-Eurooppa – The New York Instances

BRYSSEL – Huolimatta eräiden Euroopan unionin maiden maanantaina tekemästä painostuksesta määrätä Venäjälle pakotteita entisestään sen jälkeen, kun Kremlin kriitikko Aleksei A.Navalny ja tuhannet hänen kannattajansa, pidätettiin blokin ylin ulkopolitiikka vierailee Moskovassa ensi kuun alussa ja tapaa ensin Venäjän virkamiehet.

Virallinen, Josep Borrell Fontelles, painaa Venäjän hallitusta vapauttamaan herra Navalnyn Brysselin diplomaattien mukaan, ja jos ei, uudet sanktiot ovat mahdollisia. Päätös tehtiin harvinaisessa henkilökohtaisessa Euroopan unionin 27 ulkoministerikokouksessa Brysselissä.

Herra Borrellin tapaamisen venäläisen kollegansa, ulkoministeri Sergei V.Lavrovin kanssa odotetaan olevan helmikuun 2. päivän jälkeen, jolloin herra Navalnya odottaa oikeudenkäynti, joka saattaa hänet vankilaan useaksi vuodeksi. Hänen kannattajansa ovat vaatineet ihmisiä lähtemään taas kaduille sunnuntaina, kaksi päivää ennen kuulemistilaisuutta.

Lehdistötilaisuudessa herra Borrell sanoi ulkoministerien tuomitsevan Venäjän ryöstämisen herra Navalnylle ja hänen kannattajilleen ja vaatineen heidän vapauttamistaan. Hän sanoi olevansa tyytyväinen tapaamaan herra Navalnyn, ja hänen tilanteestaan ​​keskusteltaisiin hänen vierailunsa aikana, mutta matkan tarkoituksena oli ennen kaikkea keskustella strategisista suhteista Venäjän kanssa ennen Euroopan johtajien huippukokousta maaliskuussa.

Euroopan johtajat ovat “valmiita reagoimaan” ja toimimaan “olosuhteiden mukaan”, Borrell sanoi. Vaikka ulkoministerit suhtautuivat eri tavoin Moskovaan vastaamiseen, konkreettisia ehdotuksia ei tehty, joten päätösten tekeminen ei ollut tarpeen nyt, hän sanoi.

Kymmenet tuhannet venäläiset kokoontuivat Navalnyn puolesta yli 100 venäläisen kaupungin kaduilla viime lauantaina maan suurimmissa mielenosoituksissa ainakin vuoden 2017 jälkeen. Useita tuhansia pidätettiin ja joskus lyötiin, mikä toi Bidenin uuden hallinnon mielenosoituksia. sekä Euroopan maista.

Eurooppalaiset diplomaatit keskustelivat uusien pakotteiden asettamisesta Venäjälle maanantaina usean pääkaupungin painostuksen jälkeen kovasta linjasta, mutta päättivät odottaa, mitä herra Navalnylle tapahtuu ja herra Borrellin vierailun tulos.

Lokakuussa Euroopan unioni määräsi seuraamukset kuudelle Venäjän viranomaiselle ja valtion tutkimuslaitokselle herra Navalnyn myrkytys elokuussa Venäjällä Neuvostoliiton aikana luotu tappava hermostoaine Novichok.

Viimeisimmässä merkissä siitä, kuinka herra Navalnyn kampanja on ravistanut Kremliä, Venäjän presidentti Vladimir V.Putin otti maanantaina epätavallisen askeleen vastatakseen henkilökohtaisesti. Putin kielsi herra Navalnyn ja hänen tiiminsä laajan raportin, joka julkaistiin viime viikolla hänen vangitsemisensa jälkeen presidentin väitetystä “palatsista” Mustallamerellä. Video on katsottu YouTubessa yli 86 miljoonaa kertaa korostaen Kremlin Internetin haavoittuvuutta, joka on enimmäkseen sensuroimaton Venäjällä.

“Mikään, mitä siellä kuvataan omaisuudeksi, ei koskaan kuulunut minulle tai lähisukulaisille, eikä koskaan kuulunut”, Putin sanoi televisioidussa videoneuvottelussa yliopiston opiskelijoiden kanssa. Videossa väitettiin, että suurta, ylellistä omaisuutta, jonka sanotaan sisältävän viinitarhoja ja maanalaisen jäähalli, hallitsivat Putinin ystävät ja läheiset kumppanit, jotka pitivät sitä hänelle.

Putin sanoi, ettei hänellä ollut aikaa katsella herra Navalnyn 113 minuutin elokuvaa kokonaisuudessaan, mutta hän oli katsonut otteita. Hän hylkäsi sen lainaamalla jonkun varhaisen Neuvostoliiton romaanin “Kaksitoista tuolia”: “Tytöt, tämä on tylsää”. Putin on käyttänyt linjaa ainakin kerran aikaisemmin – hylkäävät Yhdysvaltojen väitteet Syyrian hallituksen vuonna 2017 tekemästä kemiallisten aseiden hyökkäyksestä.

Venäjän valtion tiedotusvälineet käyttävät varmasti uusien pakotteiden uhkia kuvaamaan herra Navalnya lännen kasveina tai työkaluina. Viikonloppuna televisio-uutisraportit esittivät näkyvästi herra Borrellin ja muiden länsimaisten virkamiesten twiitit todisteeksi siitä, että herra Navalny työskenteli venäläisten etujen vastaisesti.

Venäjän ulkoministeriö kutsui maanantaina Yhdysvaltojen Moskovan suurlähettilään John Sullivanin kritisoimaan Yhdysvaltojen vastausta Navalnyyn kannattaviin mielenosoituksiin. Ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi, että ulkoministeriön Navalnylle osoittama tuki merkitsi “suoraa puuttumista maamme sisäasioihin”.

Uusi huomio Venäjälle ulottuu Venäjän ja Saksan väliseen Nord Stream 2 -putkistoon, jonka omistaa venäläinen valtion omistama energiayhtiö Gazprom ja jonka 94 prosenttia on saanut valmiiksi, että Yhdysvallat yrittää lopettaa sanktiot, jotka on asetettu yrityksille, jotka auttavat viimeisen mailia putkia. Bidenin hallinto on vahvistanut Washingtonin vastustavan putkistoa sillä perusteella, että se hyödyttää Venäjän valtiota, vahingoittaa Ukrainan ja Puolan tuloja ja tekee Saksasta entistä riippuvaisemman Venäjän maakaasusta.

Venäläiset valmistautuvat asettamaan putkia Tanskan lähelle venäläisten omistamilla aluksilla, kun taas Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii edelleen, että putki on kaupallinen hanke ja jatkuu huolimatta herra Navalnyn myrkytyksestä ja pidätyksestä.

Berliini toivoo ratkaisevansa ongelman Washingtonin kanssa neuvotteluilla Bidenin hallinnon kanssa, mutta on mahdollista, että ratkaisu sisältää ainakin projektin väliaikaisen keskeyttämisen.

Euroopan ulkoministerit ovat myös painostettuja seuraamusten lisäämiseksi Turkille sen rikkomisesta Kreikan ja Kyproksen väittämissä vesissä sotalaivoilla ja aluksella, joka on suunniteltu etsimään maakaasua. He ovat pysähtyneet, kun Saksa on yrittänyt saada Turkin ja Kreikan väliset neuvottelut käyntiin viime kesän vaarallisen kuumenevasta ja edelleen epävakaasta kiistasta.

Kun Euroopan ministerit tapasivat maanantaina, myös Kreikan ja Turkin diplomaatit tapasivat Istanbulissa ensimmäisten viiden vuoden neuvottelujen aikana, joiden tarkoituksena oli ratkaista heidän pitkäaikainen kiistansa merirajoista. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, jolla oli hyvät suhteet entiseen presidenttiin Donald J. Trumpiin, pyrkii myös luomaan paremmat suhteet Bidenin hallintoon.

Jopa heidän istuessaan keskusteluihin virkamiehet ovat eri mieltä siitä, mistä he keskustelevat. Kreikka haluaa keskustelun rajoittuvan maiden mannerjalustojen ja vastaavien energiaoikeuksien määrittelemiseen – viime kesän kiistan painopiste.

Mutta Turkki haluaa myös muita erimielisyyksiä, mukaan lukien joidenkin Egeanmeren saarten asema ja Kreikan muslimivähemmistön oikeudet Traakiassa.

Tiedotustilaisuudessa Borrell sanoi myös, että ministerit odottivat Ison-Britannian myöntävän EU: n edustajille täydellisen diplomaattisen aseman ja että he odottivat innokkaasti työskentelemään uuden Bidenin hallinnon kanssa.

“Varmista, että koordinoimme paljon, paljon paremmin kuin aiemmin”, hän sanoi.

Steven Erlanger raportoi Brysselistä ja Anton Troianovsky Moskovasta. Raportoinnin tekivät Melissa Eddy Berliinistä ja Niki Kitsantonis Ateenasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *