Pompidou-keskus, tulevaisuuden ikääntyvä symboli, suljetaan remontin vuoksi

Pompidou-keskus, jonka rohkea, sisätiloista arkkitehtuuri ja modernin taiteen museo ovat tehneet siitä yhden Pariisin johtavista kulttuurikohteista, suljetaan kunnostustöiden vuoksi vuoden 2023 lopusta aina jonkin aikaa vuonna 2027, Ranskan kulttuuriministeri sanoi maanantaina.

Vuonna 1977 avattu keskus on merkittävä tapa, jolla sen arkkitehdit Renzo Piano ja Richard Rogers siirtivät monet rakennuksen rakenteellisista ja mekaanisista elementeistä sen ulkopuolelle, joka on juoniteltu. värikoodatut vesiputket, ilmastointikanavat ja toukkamainen liukuportaiden viritys julkisivullaan.

Mutta sillä on ollut fyysisiä ongelmia aiemmin – se suljettiin vuonna 1997 pari vuotta kestäneiden korjaustöiden vuoksi – ja viime aikoina se on osoittanut jälleen ikääntymisen merkkejä. Roselyne Bachelot, Ranskan kulttuuriministeri, kertoi Le Figaro -lehdelle että hänellä oli ollut kaksi vaihtoehtoa: yrittää pitää Pompidou-keskus auki työn aikana, mikä sitten kestää kauemmin, tai antaa sen sulkea kokonaan sen ajaksi.

“Valitsin toisen, koska sen pitäisi olla lyhyempi ja hieman halvempi”, hän sanoi.

Virkamiehet kertoivat nyt, että rakennuksen, joka nähtiin aikoinaan järkyttävän nykyaikaisena iskuna Pariisin upeassa sydämessä, monet osat ovat käyttöikänsä lopussa – mukaan lukien vanhentunut lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä, liukuportaat ja hissit ja asbesti, joka on poistettava – Le Figaro kertoi. Sanomalehti kertoi, että peruskorjaukset saattavat maksaa 200 miljoonaa euroa eli noin 243 miljoonaa dollaria.

Keskus oli varoittanut syyskuussa että se oli joko kokonaan suljettu kolmen vuoden ajan vuodesta 2023 alkaen tai osittain suljettuna seitsemäksi vuodeksi korjausten mahdollistamiseksi.

Viime kerralla rakennus suljettiin remontin vuoksi oli 20-vuotisjuhlavuotensa aikana vuonna 1997, kun se suljettiin kolmen vuoden remontin vuoksi, mikä lisäsi sisällä käytettävissä olevaa näyttelytilaa. Rakennuksessa ei kuitenkaan ole tehty mitään suurta työtä sen avaamisen jälkeen vuonna 1977, Pompidou-keskuksen presidentti Serge Lasvignes kertoi Le Figarolle syyskuussa.

Vaikka rakennus on nyt laajalti rakastettu, sitä rakennettiin ja avattiin ensimmäistä kertaa järkyttävästi ja kritiikkisesti. Piano myöhemmin naurahti että hän ja Rogers olivat olleet ”nuoria poikia, todella nuoria ja melko pahoja poikia” vuonna 1971, kun he voittivat kilpailun sen suunnittelusta. Rogers muisteli myöhemmin ohikulkija löi häntä sateenvarjolla saatuaan tietää, että hän oli yksi sen suunnittelijoista.

Taidemuseon lisäksi rakennuksessa on leviävä yleinen kirjasto ja musiikki- ja akustisen tutkimuksen keskus.

Neljännesvuosisata sitten, kun keskus valmistautui lopettamaan nämä suuret remontoinnit, korjaustarve herätti unohtumattomia huomautuksia modernin arkkitehtuurin ja tekniikan laadusta kaupungissa, joka on täynnä kirkkoja, palatseja ja museoita satoja vuosia sitten. Ranskalaiset viranomaiset sanoivat tuolloin, että keskuksesta oli tullut oman menestyksensä uhri, joka houkutteli paljon enemmän kävijöitä kuin mitä se oli suunniteltu.

Pian sen jälkeen, kun Pompidou-keskus avattiin uudelleen näistä kunnostustöistä, vuonna 2000 Piano ehdotti The New York Timesille, useless puoliksi leikillään, että keskus sulkeutuu 25 vuoden välein, jotta sen toiminta voidaan miettiä uudelleen. On käynyt ilmi, ettei hän ollut kaukana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *