Professional-Navalny Protest -valokuvat: Vihan aalto rullaa Venäjän yli

Moskova – venäläiset kokoontui tukemaan vangittua oppositiojohtajaa Aleksei A.Navalnya lauantaina yli sadassa kaupungissa, maan suurimmat mielenosoitukset ainakin vuodesta 2017 lähtien.

Se oli vihan aalto, joka liikkui maan 11 aikavyöhykkeen läpi, alkaen Tyynenmeren satamakaupungeista ja siirtymällä Siperian kaduille. Suurimmat mielenosoitukset, joihin osallistui reilusti yli 10000 ihmistä, käytiin pääkaupungissa Moskovassa, jossa naamioinnissa, vartalo-panssareissa ja kiiltävissä mustissa kypärissä levinneet mellakkapoliisit yrittivät puhdistaa väkijoukkoja.

Yli 3000 ihmistä pidätettiin valtakunnallisesti, aktivistiryhmä sanoi. Monet luvattomiin mielenosoituksiin liittyneistä näyttivät vankilan uhkalta vaarantuneiksi, kun he laulivat iskulauseita presidentti V. V. Putinia vastaan.

Mutta mielenosoitukset eivät todennäköisesti tuoneet Kremliä muuttamaan kurssia. Valtion uutismedia tuomitsi heidät “aggressioaalloksi”, ja lainvalvontaviranomaiset lupasivat asettaa syytteeseen kaikki, jotka olivat hyökänneet poliisia vastaan.

Kysymys on, seuraaako uusi mielenosoitus – ja liittyykö herra Navalnyn liikkeeseen enemmän venäläisiä, turhautuneina pysähtyneistä tuloista ja virallisesta korruptiosta sen jälkeen, kun Putin hallitsi kahta vuosikymmentä. Lauantai-iltaan mennessä hänen kannattajansa lupasivat jo järjestää lisää kokouksia ensi viikonloppuna.

“Jos Putinin mielestä kaikkein pelottavimmat asiat ovat hänen takanaan, hän erehtyy erittäin kipeästi ja naiivisesti”, sanoi herra Navalnyn avustaja Leonid Volkov.

Yläpuolella mellakkapoliisi pidätti miehen Pushkin-aukiolla Moskovan keskustassa. Mielenosoittajat näyttivät olevan röyhkeämpiä kuin aikaisempina vuosina. Alla mielenosoittajat, joilla on lippuja, joissa lukee: “Älä pelkää. Älä ole hiljaa ”ja“ Yksi kaikille ja kaikki yhdelle ”Venäjän tunnetuimman runoilijan Aleksanteri Puškinin patsaan alla.

Mellakkapoliisi syytti toistuvasti yleisöä, heiluttamalla tikkuja. Pelkästään Moskovassa pidätettiin yli 1200 ihmistä pidätyksiä laskevan OVD-Information-aktivistiryhmän mukaan.

Jotkut ihmiset etsivät suojaa ympäröivistä kahviloista, kaupoista ja metroasemilta. Poliisit ottivat joitain ihmisiä pidätykseen samalla kun he antoivat suurimman osan irti, näennäisesti mielivaltaisella tavalla.

Jotkut mielenosoittajat eivät kuitenkaan väistäneet kohtaamasta poliisia. Kun upseerit syyttivät, jotkut ihmiset taistelivat, toisinaan heittäen esineitä.

Protestikutsu tarttui sosiaaliseen mediaan, etenkin TikTokiin, lyhytvideosovellukseen, joka on suosittu lasten ja nuorten keskuudessa. Mutta mielenosoittajat edustivat poikkileikkausta sukupolvista.

Viranomaiset sulkivat suurimman osan langattomasta Web-yhteydestä mielenosoitusten ympärillä, mutta mielenosoittajien ja poliisien välisiä pidätyksiä ja yhteenottoja oli edelleen paljon nähtävissä.

Kuten aikaisempien mielenosoitusten tapaan, valtion voimankäyttö oli ylivoimainen. Äänestykset osoittavat, että Putinin hyväksyntäluokitukset ovat laskussa, eikä Kreml näytä ottavan riskiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *