Nicaraguan hummerimiehille tappavat sukellukset ovat kaikki liian yleisiä

PUERTO CABEZAS, Nicaragua – Joka kerta, kun hän on merellä, hummerisukeltaja rukoilee juuri ennen kuin hän putoaa veteen, josta on tullut vankka rituaali siitä lähtien, kun hän melkein menetti henkensä metsästyksessä kolme vuotta sitten.

“Jumala, auta minua vielä kerran”, pyytää hummeri, Edmundo Stanley Antonio. “Mukana minua tässä vedessä.”

Tähän yksinkertaiseen vetoomukseen liittyy paljon huolia. Että väliaikainen ilmaletku, johon hän on kytketty, ei vuota. Että pinnan ilmakompressori ei vikaudu. Se, että hänen luontainen tietoisuutensa etäisyydestä ja ajasta – hänellä ei ole kelloa tai syvyysmittaria – on parempi kuin aika, jonka hän nousi liian nopeasti noin 150 jalasta alaspäin ja joutui dekompressiosairaukseen, joka sai hänet osittain halvaantumaan vuodeksi .

Herra Stanley, 33, tuntee edelleen kipua selässään ja sydämessään, kun hän sukeltaa. Lääkäri on toistuvasti käskenyt olla menemättä veteen uudestaan ​​varoittamalla seuraavasta sukelluksesta, joka voi tappaa hänet. Hänen vaimonsa pyytää häntä lopettamaan; hän on jo menettänyt veljensä ja vävynsä sukellusonnettomuuksissa.

Hänen vastauksensa on valitettavasti aina sama: muuta työtä ei ole.

Tämä on valitettavasti tuttu valitus koillis-Karibian rannikolla Nicaraguassa, köyhtyneellä alueella, jonka pääasiassa alkuperäiskansojen väestö riippuu kalastuksesta. Piikkihummeri on yksi halutuimmista louhoksista, koska se maksaa niin hyvin. Suurin osa näiden vesien saaliista päätyy laatoille Yhdysvalloissa.

Äskettäin iltapäivällä Puerto Cabezasin, alueen pääsataman, rantaviiva oli täynnä aktiivisuutta, kun miesten ryhmät ladasivat 23-jalkaisia ​​veneitä, jotka tunnetaan nimellä “pangas”, bensiiniä, ruokaa ja sukellusvarusteita valmistautuen lähtemään hummerista. useita päiviä kestäviä retkikuntia.

Mutta hummeri täällä on hämmästyttävän tappava harjoittelu. Lukuisat kalastajat ovat kuolleet dekompressiotautiin viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana paikallisten kalastajien ja yhteisön johtajien arvioiden mukaan. Sadat muut ovat halvaantuneet etsimään hummereita ja muita herkkuja, kuten meren syvyydestä löytyneitä kotiloita ja merikurkkuja.

Ja harjoittamisesta on tulossa vieläkin vaarallisempaa.

Viime vuosina suurin osa hummerin korjuusta tehtiin vapaasukelluksissa ilman hengityslaitteiden apua. Mutta kun liikakalastus on riisuttu rannan lähellä olevista elinympäristöistä, kilpailu jäljellä olevista äyriäisistä on kiristynyt, ja kalastajien on pakko tutkia yhä syvempiä vesialueita, sukeltaa useammin ja jäädä pidemmäksi aikaa luottaen sukellusvälineisiin tai hengitysletkuihin kiinnitetty ilmakompressoreihin pintaan.

Veneiden varusteet ovat enimmäkseen huonolaatuisia ja huonosti huollettuja, sanovat kalastajat ja heidän puolustajansa. Harvat sukeltavat mittareilla, jotka mittaavat säiliöiden syvyyttä tai jäljellä olevaa ilmansyöttöä. Ja tyypillisesti kalastajat eivät saa virallista sukelluskoulutusta. Sen sijaan he hakevat kauppaa sukulaisiltaan ja ystäviltään työpaikalla tapahtuvan opastuksen avulla.

“Taloudellisen tarpeen vuoksi ei ole muuta tapaa”, sanoi herra Stanleyn vaimo, Linda Bautista Salinas, 46, istuessaan tässä kuussa pienen puutalonsa kuistilla, jossa pariskunta asuu 14 muun perheenjäsenen kanssa. “Todellisuus on hyvin surullinen.”

Puupylväissä sijaitsevassa talossa on aaltopahvista valmistettu katto. Kuten monissa Puerto Cabezasin kodeissa, siinä ei ole sisätilojen putkistoja, ja perhe imee vettä kaivosta.

Perhe asuu mutkittelevalla mutaisella tiellä tien varrella, joka, kuten useimmat Puerto Cabezasin kadut, ovat päällystämättömiä ja uria. Suurin osa kaupungin väestöstä kuuluu alkuperäiskansojen Miskito-yhteisöön, joka on yksi useista etnisistä ryhmistä, jotka asuvat Nicaraguan Atlantin rannikolla. Kaupunki tuntuu syrjäiseltä, erotettuna pääkaupungista Managuasta pitkän päivän ajomatkan läpi kuumien, kostean savannan läpi.

Herra Stanleyn lähes kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui monta kilometriä merellä. Se oli hummerikalastuksen sesongin ulkopuolella, joten hän oli sukeltanut kotiloihin sukelluslaitteilla noin 150 metrin syvyydessä. Hänen säiliöstään loppui ilma ja hän nousi liian nopeasti.

“Minusta meni pyörtyä pinnalla”, hän muisteli. Hän ei myöskään voinut liikkua.

Veneilijä lähetti apua radiolähetykseen, ja jonkin viiveen jälkeen rannalta lähetettiin pikavene hakemaan hänet. Hän ei päässyt Puerto Cabezasiin kahdeksan tuntia.

Herra Stanley vietiin tärkeimpään julkiseen sairaalaan, jolla on alueen ainoa hyperbarinen kammio dekompression hoidossa. Kuuden kuukauden ja jatkuvan fysioterapian jälkeen hän sai osittain takaisin kykynsä kävelemään, vaikkakin huomattavilla vaikeuksilla. Hän ei alkanut tuntea olonsa normaaliksi taas vuoden ajan. Mutta kun hän teki, ei ollut kauan ennen kuin hän sukelsi uudelleen.

Vuonna 2007 kansainvälisen paineen alaisena Nicaraguan kansalliskokous hyväksyi lain, jossa sukellus lopetettiin keinona saada kiinni hummerista ja siirtää teollisuus hummerilukkoihin. Laki sääti kolmen vuoden ajan ennen kuin kielto tuli voimaan.

Mutta teollisuuden johtajat ja sukeltajien ryhmät vetäytyivät ja sanoivat, että heidän toimintansa muuttaminen ansiksi oli liian jyrkkä, ja muutokset tekisivät paljon sukeltajia työttömiksi. Joten lainsäätäjät suostuivat lykkäämään lain täytäntöönpanoa näennäisesti antamaan teollisuudelle enemmän aikaa siirtymään.

Mutta 14 vuotta myöhemmin hummerisukellus jatkuu.

“Sukelluksen korvaamiseen ansilla on monia loogisia syitä”, väitti Renfred Paisano, Puerto Cabezasin Intian ja Karibian yliopiston Bluefields Intian ja Karibian yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani. “Mutta ei ole poliittista tahtoa tehdä se.”

Sukelluksen lopettamiseen tarkoitetun lain lisäksi on olemassa muita määräyksiä ja normeja – mukaan lukien kansainväliset yleissopimukset -, jotka määrittävät työpaikkojen turvallisuusvaatimukset kalastajien suojelemiseksi. Mutta nämä ovat laajalti pilaantuneita, eikä niitä noudateta tiukasti, herra Paisano sanoi.

“Korruptiossa on ketju”, hän sanoi. “Korkeimman tason virkamiehillä on investointeja teollisuuteen.”

Nancy Elizabeth Henríquez, alueen alkuperäiskansojen johtaja ja entinen Puerto Cabezasin pormestari, syyttää presidentti Daniel Ortegan hallitsevaa puoluetta Sandinistan kansallista vapautusrintamaa.

Kansallisen terveysministeriön ja kalatalousalaa säätelevän valtion viraston edustajat eivät suostuneet haastatteluihin.

Puerto Cabezasissa ei näytä olevan julkista huutoa kalastusalan kestävistä vaaroista ja hallituksen toimettomuudesta sen turvallisuuden parantamiseksi.

“Ihmiset ovat tottuneet siihen, mitä tapahtuu”, kertoi Kenny Lisby, 59, paikallisen radioaseman Radio Caribe perustaja ja johtaja.

Samaan aikaan tarve sukeltaa on yhtä suuri kuin koskaan nykyään. Pandemia on levinnyt Nicaraguan talouteen, joka oli jo kahden vuoden taantuman jälkeen. Ja viime vuoden lopulla, kaksi suurta hurrikaania rantautuikahden viikon välein, aivan Puerto Cabezasin eteläpuolella, vahingoittamalla tai tuhoamalla tuhansia koteja.

Clifford Piner, 68, veteraanikalastajat, seisoi palmujen varjossa ja katseli toimintaa kaupungin rannalla. Hän oli menettänyt oman pangansa ja kaikki sukellusvarusteet – lähes 50000 dollarin arvoiset varusteet, hän sanoi -, kun hurrikaani Iota räjäytti rantaan marraskuussa ja yritti ryöstää töitä saadakseen toimeen.

Hän aloitti sukeltamisen näillä vesillä vuonna 1970, hän sanoi kuulostaen ahdistuneelta tuosta aikakaudesta, muistanen niin lähellä rantaa olevan saaliin, matalammissa vesissä työskentelyn helppouden, kaiken suhteellisen turvallisuuden.

“Juuri nyt puhuin sukeltajan kanssa, ja hän sanoi sukeltavansa 140 jalan veteen”, herra Piner sanoi. “Sanon:” Sinä hullu, mies! Et voi tehdä sitä! ”

Mutta hän tiesi myös, että monilla – myös hänellä – ei ollut vaihtoehtoa vaaroista huolimatta. “Ei työtä”, hän sanoi. “Useless sukellus.”

Ja ilman sitä hän lisäsi: “kuolemme nälkään”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *