Kiina lähettää sotalentokoneita Taiwanin salmelle voimanäytöksellä Bideniin

HONG KONG – Kiina lähetti taistelukoneet Taiwanin salmelle lauantaina ja sunnuntaina, mikä on tähän mennessä suurin ja ensimmäinen presidentti Bidenin virkaan astumisen jälkeen. Tämä on merkki siitä, että Peking aikoo ylläpitää painostustaan ​​Taiwaniin, vaikka se vaatii nollaa Yhdysvaltojen kanssa.

Taiwanin armeijan mukaan neljä kiinalaista hävittäjää, kahdeksan pommikoneita ja yksi sukellusveneiden vastainen lentokone saapui lounaaseen ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelleen ja ylitti Taiwanin salmen jakavan keskiviivan lauantaina. Sitä seurasi sunnuntaina 12 hävittäjää, kaksi sukellusveneiden vastaista lentokonetta ja tiedustelukone.

Vaikka tällaiset harjoitukset ovat olleet yleisiä ja joskus suurempia Viime vuosina tämän työn ajoitus muutama päivä sen jälkeen, kun uusi amerikkalainen hallinto aloitti virkansa, kiinnitti huomiota sekä Taipeissa että Washingtonissa.

Taiwanin armeija sanoi se lähetti radiovaroitukset kiinalaisille koneille, otti puolustusohjusjärjestelmät hälytykseen ja lähetti partioilukoneita tarkkailemaan niitä.

Ned Worth, ulkoministeriön tiedottaja, sanoi lauantaina julkaistussa lausunnossa että Yhdysvallat “panee huolestuneena merkille Kiinan käynnissä olevat yritykset pelotella naapureitaan, Taiwan mukaan lukien, viitaten Kiinan kansantasavaltaan.

“Kehotamme Pekingiä lopettamaan sotilaallisen, diplomaattisen ja taloudellisen painostuksensa Taiwania vastaan ​​ja aloittamaan mielekkään vuoropuhelun Taiwanin demokraattisesti valittujen edustajien kanssa”, hän lisäsi.

Myös lauantaina Theodore Roosevelt, amerikkalainen lentotukialus, saapui Etelä-Kiinan merelle siihen liittyvän lakoryhmän kanssa mitä laivasto kuvasi “Rutiinitoimet” merien vapauden varmistamiseksi.

Vaikka Kiinan armeijan virkamiehet eivät välttämättä suunnitelleet harjoituksia uuden amerikkalaisen hallinnon mielessä, ajoituksella voi olla arvoa Pekingille, sanoi Kiinasta vastaava entinen Pentagonin virkamies ja nyt Lee Kuan Yew Faculty of Public Coverage -tutkija Drew Thompson. Singaporen kansallisessa yliopistossa.

“Mielestäni on virhe olettaa, että kaikki on signaali”, hän sanoi. “Mutta operaatio on varmasti sotilaallisesti tarkoituksenmukaista koulutuksen ja kokemuksen kannalta, mutta myös erittäin hyödyllinen poliittinen signaali paitsi Taiwanille myös tietysti uudelle Bidenin hallinnolle.”

Trumpin hallinto otti joukon toimenpiteitä kohottaakseen Yhdysvaltojen suhdetta Taiwaniin, lähettämällä korkean tason virkamiehiä ja hyväksymällä asekaupan. Muutama päivä ennen virkaan jättämistä ulkoministeri Mike Pompeo kumosi säännöt, jotka rajoittivat Yhdysvaltojen ja Taiwanin virkamiesten välisiä yhteyksiä.

Kiina pitää itsehallinnoitua Taiwania osana aluettaan, joka voidaan tarvittaessa yhdistää voimalla. Yhdysvallat katkaisi muodolliset suhteet Taipeiin, kun se tunnusti Pekingin hallituksen vuonna 1979, mutta silti ylläpitää laajoja epävirallisia suhteita.

Trumpin hallinnon myöhäinen siirtyminen kohti Kiinaa, mukaan lukien nimitys siitä, että sen sorto Xinjiangin läntisellä alueella oli kansanmurha, mahdollisesti monimutkainen presidentti Bidenin Kiinan-politiikka.

Saapuvat virkamiehet ovat kuitenkin sanoneet, että Yhdysvallat pysyisi tiukassa asennossa Kiinaa kohtaan samalla kun se tukisi Taiwania. Bidenin ulkoministeriksi asettama ehdokas Antony J. Blinken kertoi senaatin tiistaina senaatin vahvistuskokouksessa, että hän oli samaa mieltä joidenkin Trumpin hallinnon näkemysten kanssa Kiinasta, mutta ei välttämättä sen taktiikasta ja tekisi läheisempää yhteistyötä amerikkalaisten liittolaisten kanssa.

Taiwanin tosiasiallinen suurlähettiläs Yhdysvalloissa, Bi-khim Hsiao, kutsuttiin osallistumaan herra Bidenin vihkimiseen, ensimmäistä kertaa Taiwanin edustajaa kutsuttiin osallistumaan vuoden 1979 jälkeen.

Pian sen jälkeen, kun herra Biden oli vannonut valansa, Peking ilmoitti pakotteista 28 amerikkalaista vastaan, mukaan lukien herra Pompeo ja muut kiinan haukat, joiden se sanoi “rikkoneen vakavasti Kiinan suvereniteettia”.

Joillakin kohdennetuista oli roolia syventävässä suhteessa Taiwaniin, mukaan lukien Alex M.Azar II, entinen terveys- ja henkilöstösihteerija entinen sihteerin alaisuudessa valtion Keith J.Krach, jotka molemmat vierailivat Taiwanissa viime vuonna, ja YK: n lähtevä suurlähettiläs Kelly Craft, joka piti viime viikolla videopuhelun Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *