Navalnyn kannattajat protestoivat Venäjän haasteena Putinille

Moskova – Kymmenet tuhannet venäläiset kokoontuivat lauantaina Venäjän Kaukoidän ja Siperian jäätyneiltä kaduilta Moskovan ja Pietarin suurille aukioille tukemaan vangittua oppositiojohtajaa Aleksei A.Navalnya. Kreml ja sen vastustajat.

Mielenosoitukset eivät välittömästi aiheuttaneet vakavaa uhkaa presidentti Vladimir V.Putinin vallanpitoon. Mutta heidän laaja soveltamisalansa ja monien mielenosoittajien osoittama huomattava uhmailu merkitsivät laajaa väsymystä pysähtyneessä, korruptiosta kärsivässä poliittisessa järjestyksessä, jota presidentti Putin on johtanut kahden vuosikymmenen ajan.

Mielenosoitukset alkoivat ilmaantua Venäjän itäisillä alueilla, 11 aikavyöhykkeen maassa, ja ne liikkuivat kuin aalto koko maassa huolimatta poliisin voimakkaasta läsnäolosta ja valtion tiedotusvälineiden uhkaavien varoitusten rytmistä pysyä poissa.

Sahalinin saarella, aivan Japanin pohjoispuolella, sadat kokoontuivat aluehallintorakennuksen eteen ja huusivat: “Putin on varas!” Mielenosoitukset levisivät arktisen alueen kaupunkiin Jakutskiin, missä se oli miinus 60 Fahrenheit-astetta, ja kokouksiin, joihin tuhannet osallistuvat Siperian kaupungeissa. Tunnit myöhemmin, kun yö laski Moskovassa, ihmiset heitti poliisia lumipalloilla ja potki kotimaiseen tiedustelupalveluun kuuluvaa autoa.

Myöhään illalla Moskovassa yli 3000 ihmistä oli pidätetty vähintään 109 kaupungissa OVD-Information -aktivistiryhmän mukaan, joka seuraa pidätyksiä mielenosoituksissa.

Herra Navalnyn kannattajat väittivät menestystä ja lupasivat lisää mielenosoituksia ensi viikonloppuna – vaikka monet hänen aluetoimistojensa johtajat oli pidätetty.

“Jos Putinin mielestä kaikkein pelottavimmat asiat ovat hänen takanaan, hän erehtyy erittäin kipeästi ja naiivisesti”, sanoi herra Navalnyn avustaja Leonid Volkov. suora lähetys YouTubeen paljastamattomasta sijainnista Venäjän ulkopuolella.

Mielenosoitukset tapahtuivat kuusi päivää sen jälkeen, kun 44-vuotias korruption vastainen aktivisti Navalny pidätettiin saapuessaan Moskovaan lennolla Saksasta, jossa hän oli viettänyt kuukausia toipumassa armeijaluokan hermostoaineen myrkytyksestä. Länsimaiset virkamiehet ja herra Navalny kuvaavat Siperiassa elokuussa tapahtunutta myrkytystä Venäjän valtion murhayritykseksi. Kreml kiistää tämän.

Vuosien pituinen vankeusrangaistus herra Navalny kehotti kannattajiaan eri puolilla maata lähtemään kaduille tänä viikonloppuna, vaikka virkamiehet eivät antaneet lupaa mielenosoituksiin. Venäläiset vastasivat yleisimmillä mielenosoituksilla, joita kansa on nähnyt ainakin vuodesta 2017 lähtien – kymmeniätuhansia Moskovassa ja Pietarissa ja tuhansia kaikissa itäisissä kaupungeissa, mukaan lukien Jekaterinburg, Novosibirsk, Tomsk, Omsk ja Vladivostokin Tyynenmeren satama.

“Oli raskas tunne, että Venäjän julkinen mielipide oli kovettunut sementissä, ikään kuin se olisi juuttunut kuolleeseen, piilotettuun palloon”, kertoi mielenosoituksiin osallistunut asianajaja Vjačeslav Ivanets Siperian Irkutskin kaupungissa. “Nyt minusta tuntuu, että tilanne on muuttunut.”

Herra Navalny, pitkään herra Putinin kovin kotimainen kriitikko, on käyttänyt populistista kosketustaan ​​sosiaaliseen mediaan ja humoristista, kovaa ja yksinkertaista kieltä tullakseen Venäjän ainoaksi oppositiojohtajaksi, joka käskee seuraajia laajalla poikkileikkauksella yhteiskunnasta. Hänen asemansa Putinin kriitikoiden keskuudessa nousi edelleen viime kuukausina, kun hän selviytyi hermoja leviävästä hyökkäyksestä ja palasi sitten kotiin Venäjälle, vaikka häntä edelsi melkein varma pidätys.

Mielenosoittajien mukaan pidätys sunnuntaina auttoi vapauttamaan lamautuneen tyytymättömyyden taloudellisen pysähtyneisyyden ja laajamittaisen virallisen korruption suhteen Putinin johdolla.

Mutta Putinin Kremlillä on ollut mielenosoituksia kauemmin – eikä juuri ollut viitteitä siitä, että tämä aika olisi erilainen. Venäjän valtion tiedotusvälineet tekivät nopeasti selväksi, ettei Kremlillä ole mitään mahdollisuutta solkiutua paineen alaisena, tuomiten mielenosoitukset valtakunnallisena “aggressioaallona”, joka voi johtaa vankeusrangaistuksiin joihinkin osallistujiin.

“Poliisin hyökkääminen on rikos”, valtion televisioraportti kertoi. ”Satoja videoita ammuttiin. Kaikki kasvot ovat heidän päälläan. “

Washingtonin ulkoministeriö ilmoitti lauantaina, että “tuomitsee jyrkästi ankaran taktiikan käytön mielenosoittajia ja toimittajia vastaan” Venäjällä. Venäjän ulkoministeriö vastusti väittämällä, että Yhdysvallat oli auttanut “yllyttämään radikaaleja elementtejä” liittymään luvattomiin mielenosoituksiin ja että Yhdysvaltain virkamiehet olivat “edessään vakavan keskustelun” venäläisten diplomaattien kanssa.

Jotkut mielenosoittajat myönsivät, että lauantain mielenosoitusten merkityksestä huolimatta maan politiikan muuttaminen vie paljon suurempia määriä. Naapurimaassa Valko-Venäjällä monet muut ihmiset protestoivat viime viikkojen ajan autoritaarista presidenttiä, Aleksandr G.Lukašenkoa – Putinin läheistä liittolaista vastaan ​​- jättämättä häntä.

“Olen hieman pettynyt, rehellisesti”, sanoi Nikita Melekhin, 21-vuotias sairaanhoitaja Moskovassa. “Odotin enemmän.”

Kaduilla poliisi esitteli monumentaalisen voimanäytön, mutta suurelta osin pidättäytyi laajamittaisesta väkivallasta. Moskovan keskustassa sijaitsevalla Pushkin-aukiolla, pääkaupungin mielenosoituksen keskipisteessä, viestikapulaa käyttävä mellakkapoliisi ryntäsi toistuvasti väkijoukkoa yrittämään hajottaa sitä, mutta vältteli kyynelkaasua tai muita väkivaltaisempia väkijoukkojen hallinnan menetelmiä.

He pidättivät suurimman osan herra Navalnyn parhaista avustajista etukäteen ja pidättivät hänen vaimonsa Yulia Navalnajan lauantaina mielenosoituksessa, ennen kuin vapautti hänet tunteja myöhemmin.

Silti sosiaalisessa mediassa kiertävät videot kaapasivat mielenosoittajien ja poliisin välisiä merkittäviä yhteenottoja – osoitus uudesta pelottomuudesta joidenkin venäläisten keskuudessa ja epävarmuudesta edessä olevasta. Useissa tapauksissa mielenosoittajia saattoi nähdä polttavan poliisia lumipalloilla, vaikka syyttäjät ovat aiemmin hakeneet vuosien pituisia vankeusrangaistuksia ihmisille, jotka heittivät esineitä virkamiehille.

Laulaen häpeällisiä mielenosoittajia myös Moskovassa heitti lumipalloja ohimennen valtion autolla. Sen loputtua ihmiset ryntäsi autoa kohti, joka kuuluu Venäjän sisäiseen tiedustelupalveluun, ja alkoi potkia sitä. Kuljettaja sai silmävamman hyökkäyksessä, valtion uutismedia kertoi myöhemmin.

Valtion uutismedia kertoi, että ainakin 39 Moskovan lainvalvontaviranomaista loukkaantui lauantain tapahtumissa. Siellä oli myös videoita upseereista, jotka pahoinpitelivät ja potkivat yksittäisiä mielenosoittajia, myös Moskovan vankilan ulkopuolella, jossa herra Navalny on ollut vankilassa.

Kysymys on nyt siitä, herättävätkö yhteenottojen voimakkuus venäläisiä entisestään – vai houkuttelevatko he lopulta ottamasta huomioon Navalny-joukkueen vaatimusta lisää mielenosoituksia.

Viime kuukausien mielipidekyselyt – joilla on epävarmaa arvoa valtion propagandan kyllästämässä maassa ja jossa ihmiset usein pelkäävät puheenvuoroja – ovat osoittaneet, että herra Navalny, jonka nimeä ei ole koskaan sallittu, ei herätä Putinille vakavaa haastetta hänen suosimiselleen. ilmestyä presidenttiäänestyksessä. Putin kieltäytyy lausumasta nimeään julkisesti.

Levada Centerin, riippumattoman ja arvostetun äänestysorganisaation marraskuussa tekemän tutkimuksen mukaan useless 2 prosenttia vastaajista mainitsi herra Navalnyn ensimmäisenä valintansa kysyttäessä, kenen valitsisivat, jos presidentinvaalit järjestetään seuraavana sunnuntaina. Viisikymmentäviisi prosenttia nimitti Putinin.

Siitä huolimatta herra Navalnyn dramaattinen paluu Venäjälle viime sunnuntaina – ja hänen videoraportti herra Putinin väitetystä salaisesta palatsista, jota on katsottu YouTubessa yli 70 miljoonaa kertaa – ovat nostaneet oppositiojohtajan näkyvyyttä koko maassa.

“En ollut koskaan ollut Navalnyn suuri kannattaja, ja silti ymmärrän täydellisesti, että tämä on erittäin vakava tilanne”, yliopistonopettaja Vitaliy Blazhevich, 57, kertoi puhelinhaastattelussa siitä, miksi hän oli lähtenyt järjestämään Mr. Navalny Khabarovskin kaupungissa Kiinan rajalla.

“On aina toivoa, että jokin muuttuu”, herra Blazhevich sanoi.

Vasily Zimin, 47-vuotias yhteistyökumppani Moskovan asianajotoimistossa, kävi läpi slushin ja sanoi tulleen protestoimaan rajua korruptiota herra Putinin vallan aikana.

“Kuinka voit sanoa:” En voi ottaa enempää tätä “istuessasi sohvallasi?” hän sanoi.

Ivan Nechepurenko ja Andrew E. Kramer toimittivat raportteja Moskovasta. Oleg Matsnev ja Sophia Kishkovsky osallistuivat tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *