Kaksi vuotta kannabiksen laillistamisen jälkeen, onko Kanada pitänyt lupauksensa?

OTTAWA – Kun Robert oli 18-vuotias, Montrealin poliisi pidätti hänet, koska hänellä oli pieni määrä hašišia, tapahtuma, joka piristää hänen nuorta elämäänsä.

Syy nosti häntä 30 päivää vankilaan, ja vakaumus lopetti osa-aikatyön kääntäjänä.

“Tuolloin poltat nivelen, sinut pidätetään”, sanoi Robert, joka pyysi käyttämään useless hänen etunimeään rikosrekisterinsä jatkuvan leimautumisen vuoksi. “Sitten poliisit laittaisivat sinut autoon, sitten vetäytyivät ja antoivat sinulle pari laukausta päähän. Sinua lyö ympäri useless tupakoinnin takia. “

Hänen pidätyksensä teini-ikäisenä alkoi pitkästä, onnettomasta historiasta Kanadan oikeusjärjestelmässä, kun hänen ensimmäinen vankilansa avasi uuden kaupan: murtovarkaudet.

“Se oli kuin koulu”, sanoi Robert, joka vietti yhteensä 14 vuotta lukittuina, jakaantuneena karkeasti huumausainerikoksiin ja varkauksiin uusien huumeiden ostamiseksi. “Menin sinne tupakoivaksi ja sitten kaverit näyttävät minulle, kuinka avata ovet.”

Kannabiksen vapaa-ajan käyttö oli laillistettiin Kanadassa kaksi vuotta sitten, ja kun pääministeri Justin Trudeaun hallitus teki laillistamismaansa maahan, Robertin kaltaiset tarinat – omistussyytöltä suistunut elämä – kaikuivat eniten monille kanadalaisille.

Laillistaminen, hallituksen luvalla, puuttuisi eriarvoisuuteen rikosoikeusjärjestelmässä, jossa marihuana ja hasisrangaistukset ja syytteet – ja niiden asettamat elinikäiset rasitteet – olivat pudonneet suhteettomasti syrjäytyneille yhteisöille, erityisesti mustille kanadalaisille ja alkuperäiskansoille.

Tämä lupaus on pitkälti pidetty, ja laillistaminen lopettaa olennaisesti mitä Akwasi Owusu-BempahToronton yliopiston sosiologian professori, joka opiskelee rodua ja poliisitoimintaa Kanadassa, kutsui “voimakkaasti rodullistetuiksi” pidätyksiksi marihuanan hallussapidosta.

Mutta joitain muita keskeisiä lupauksia ja toiveita, jotka tulivat Kanadan ollessa ensimmäinen teollistunut valtio, joka laillisti marihuanan, ei täytetä.

Sen luoman voittoa tavoittelevan teollisuuden on ollut vaikeuksia. Pottimyynti oikeusjärjestelmän ulkopuolella kukoistaa edelleen. Alkuperäiskansojen mielestä heidän tarpeitaan ei oteta huomioon. Ja potin kriminalisoinnista aikaisemmin aiheutuneet epäoikeudenmukaisuudet on vielä korjattava kokonaan.

Kun yhä useampi Yhdysvalloista laillistaa marihuanan, äänestäjät New Jerseyssä, Etelä-Dakotassa, Montanassa ja Arizonassa viime marraskuussa. vapaa-ajan käytön tukeminen, joka liittyy noin kymmenkuntaan muuhun osavaltioon, tässä on katsaus Kanadan kokemukseen kahden vuoden kuluttua kansallisesta kokeestaan.

Mitä me löysimme

Kanadalaiset, mukaan lukien jotkut hänen liberaalipuolueensa jäsenet, eivät pelkästään suhtautuneet herra Trudeaun lupaukseen marihuanan laillistamisesta pelätä, että se kannustaisi käyttöä erityisesti nuorten keskuudessa.

Mutta pääministeri suostutteli puolueensa ja monet äänestäjät oikeudenmukaisuuteen ja tasa-arvoon perustuvalla väitteellä.

Herra Trudeau havainnollisti järjestelmän puolueellisuutta sukutarinalla. Sisään vuoden 2017 haastattelu Vicein kanssa, hän sanoi, että poliisi löysi veljensä Michelin kantamassa pari marihuananiveltä kuusi kuukautta ennen kuin hänet tapettiin lumivyöryssä.

Heidän isänsä, entinen pääministeri Pierre Trudeau tuli apuun.

“Pystyimme saamaan nuo syytteet poistumaan”, herra Trudeau sanoi. “Pystyimme tekemään sen, koska meillä oli resursseja, isälläni oli pari yhteyttä, ja olimme varmoja siitä, että pikkuveliäni ei tule satuttaa rikosrekisteriin eliniäksi.”

Laillistamisella hän lupasi varmistaa, että paitsi kytketyt ja varakkaat voivat välttää rikosrekisterin.

Uusi laki on kaikki paitsi eliminoinut hallussapitosyytteet. Vuonna 2018 poliisi kirjasi 26402 hallussapitotapausta, kunnes laillistaminen tuli voimaan lokakuun puolivälissä. Vuonna 2019 määrä laski 46: een Kanadan tilastojen mukaan. (Yli 30 gramman marihuanan hallussapito on edelleen laitonta.)

Ontarion ihmisoikeustoimikunnan elokuussa julkaisema raportti osoitti, kuinka kannabiksen pidätykset olivat olleet rodun edessä ennen laillistamista: poliisitietojen analysointi totesi, että vaikka mustat ihmiset tekivät 8,Eight prosenttia Toronton väestöstä, heitä kohdeltiin 34 prosenttia marihuanan hallussapidosta vuosina 2013–2017.

Poliisi on menettänyt yhden kerran käyttämänsä työkalun, professori Owusu-Bempah sanoi, “Keinona tuoda tietyt syrjäytyneet väestöt rikosoikeusjärjestelmään.”

Mutta kuinka suuri muutos koko järjestelmään on tuotu, on kyseenalaista. Vaikka Kanada on vasta alkamassa kerätä rikollisuutta ja poliisia koskevia tietoja, jotka sisältävät rodun, useat vähemmistöyhteisöjen johtajat vaativat edelleen toimia kutsunsa puolesta järjestelmällistä rasismia monissa poliisivoimissa. Viime kesäkuussa Herra Trudeau myönsi että systeeminen rasismi löytyy Kanadan kuninkaallisesta poliisivoimasta, kansallisesta poliisivoimasta ja muista lainvalvontaviranomaisista.

Mitä löysimme

Vaikka marihuanan hallussapidon dekriminalisointia pidetään askeleena kohti oikeudenmukaisemman oikeusjärjestelmän rakentamista, monet vanhan lain nojalla syytetyt ovat edelleen tekemisissä tuhoisien seurausten kanssa lupauksista hyvitykseen.

“Emme ole laskeneet maaksi vaikutuksia, joita huumekiellolla on ollut erityisesti mustille kanadalaisille”, professori Owusu-Bempah sanoi. “Valitettavasti liian monille heistä on jätetty rikosrekisteri.”

Laillistamisponnisteluihin liittyi armahdusohjelma, jonka hallitus sanoi pyyhkivän rikosrekisterit hallussapidosta, mutta pääsylle on esteitä.

Prosessi, professori Owusu-Bempah sanoi, on molemmat monimutkainen – niin monella kuin kuusi vaihetta mukana – ja aliedustettu, mikä tekee siitä etuoikeuden harvoille kuin laajalti saatavilla oleva ratkaisu.

Vaikka hallussa ei ole tilastotietoja kanadalaisista, joilla on hallussaan rekisteritietoja, Toronton sairaalan ja tutkimuskeskuksen riippuvuus- ja mielenterveyskeskuksen vuoden 2014 raportin mukaan luku oli jopa 500 000.

Marraskuun puolivälissä useless 341 ihmistä oli onnistunut poistamaan tietueensa. Maksuja ei peritä, mutta hakijoiden on usein käytettävä rahaa matkustamaan pidätyspaikkaansa hakemaan heidän tietueensaja ne on sormenjäljet.

Vaikka Robertillä, joka on asunut Vancouverissa viimeisten 25 vuoden aikana, olisi varaa palata Montrealiin, hän sanoo, ettei se olisi sen arvoista. Hallussyytteiden poistaminen ei muuttaisi varkauksia koskevia tuomioita.

“Minulla on niin paljon järjestelmää vastaan”, sanoi Robert, joka on pysynyt vankilassa viimeisen vuosikymmenen aikana ja työskentelee yliannostuksen ehkäisyryhmässä. “Se sai kaiken menemään ulottumattomiin.”

Mitä me löysimme

Kun marihuana oli laitonta Kanadassa, Inexperienced Mile oli suosittu paikka ostaa sitä. Ontarion valtatien varrella oli kymmenkunta väärin sovitettua kauppaa, jotka tarjosivat kaikenlaisia ​​kannabistuotteita.

Kaksi vuotta laillistamisen jälkeen asiakkaat tulevat edelleen näihin myymälöihin Aldervillen alkuperäiskansojen yhteisössä – vaikka myyjät toimivatkin uuden järjestelmän ulkopuolella, joka on otettu käyttöön laillisen myynnin sääntelemiseksi.

“Nämä ihmiset tietävät, mitä etsin”, sanoi Jess Lihou, jonka tunnin ajomatka Maryjanen Kannabiksen sairaalaan Vihreällä maililla oli hänen mielestään perusteltu kahdesta syystä: hinnasta ja valinnasta.

Luvan saaneilla vähittäiskauppaketjuilla “ei ole tarpeeksi vaihtoehtoja”, Lihou sanoi: “Ja se on halvempaa. Niin hyviä tarjouksia ja upeita ihmisiä. “

Ontarion maakuntapoliisi kunnioittaa yleensä alkuperäiskansojen suvereniteettia ja ryhtyy lainvalvontatoimiin Inexperienced Milen varrella sijaitsevien kaltaisten myymälöiden vastaiseen toimintaan useless yhteisön johtajien pyynnöstä.

Mutta uutta järjestelmää on kritisoitu siitä, että nämä alkuperäiskansat pidetään harmaiden markkinoiden oikeudellisessa rajoissa huolimatta lupauksista, että alkuperäiskansoja kuullaan ja he olisivat osa uutta järjestelmää.

“Laillistaminen tapahtui niin nopeasti, että näitä oikeudenmukaisuutta ja alkuperäiskansojen suvereniteettia koskevia kysymyksiä ei käsitelty asianmukaisesti”, professori Owusu-Bempah sanoi. “Hallitus yrittää edelleen selvittää, mitä se haluaa tehdä.”

Ontariossa lääninhallitus tapaa alkuperäiskansojen johtajia kaupoista, kertoo Ontarion oikeusministerin tiedottaja Jenessa Crognali.

“Maakunta on edelleen sitoutunut jatkamaan yhteydenpitoa Ensimmäisten Kansakuntien yhteisöihin, jotka ovat kiinnostuneita pitämään maakunnallisesti säänneltyjä kauppoja tai kehittämään omaa lähestymistapaansa lailliseen kannabiksen vähittäiskauppaan”, Crognali kirjoitti sähköpostissa.

Mutta koska heidän oikeudellinen asemansa on edelleen epäselvä, sulkemisen uhka roikkuu Inexperienced Mile -kaupan yläpuolella.

“Olemme toiveikkaita, mutta emme ole koskaan olleet liian luottavaisia”, kertoi Laurie Marsden, yhden myymälän, Therapeutic Housen, perustaja, joka jäljittelee maakunnan järjestelmää pitämällä laboratoriota, joka testaa tehoa ja saastumista. “Uskomme suvereeneihin oikeuksiimme ja siihen, että meillä on kyky tuottaa, kasvattaa ja myydä lääkkeitä asiakaskunnallemme.”

Mitä me löysimme

Kun Trudeau ilmoitti hallituksensa laillistamissuunnitelmista, merkittävän uuden työpaikan – tai verotulojen – luominen ei ollut ohjelmassa.

Sijoittajat kuvittelivat kuitenkin valtavia liiketoimintamahdollisuuksia, kun “vihreä kiire” pyyhkäisi Toronton pörssiä ja lailliset toimijat sijoittivat miljoonia dollareita suurikokoisiin kasvihuoneisiin.

Kaksi vuotta myöhemmin suurin osa marihuanan tuottajista raportoi edelleen miljoonien dollarien tappioita.

Ja näiden yritysten johtajat ovat ylivoimaisesti valkoisia analyysi professori Owusu-Bempah. Se totesi, että 2 prosenttia yritysten johtajuudesta on alkuperäiskansoja ja yksi prosentti on mustia kanadalaisia.

“Afrikan kanadalaisille ja muille rodullistetuille kanadalaisille, joihin kannabiksikielto on vaikuttanut haitallisesti, on annettava mahdollisuus hyötyä laillistamisen hedelmistä”, professori Owusu-Bempah sanoi. “Meillä oli tämä tilanne, jossa mustia ja alkuperäiskansoja rikottiin liikaa. Nyt heidät jätetään pois monen miljardin dollarin teollisuudesta. “

Mitä me löysimme

Oikeudenmukaisemman oikeusjärjestelmän lisäksi hallitus lupasi laillistamisen siirtävän marihuanan myynnin pois pimeiltä markkinoilta, joiden osissa hallitsee järjestäytynyt rikollisuus.

“Valvomalla sitä ja laillistamalla se”, herra Trudeau sanoi vuonna 2018, “aiomme varmistaa, että rikollisjärjestöt ja katujengit eivät saa miljoonia, miljardeja dollareita voittoa vuodessa.”

Ja laillista myyntiä koskevat tiukat säännökset, pääministeri lupasi, varmistaisivat, että kanadalaiset kuluttavat marihuanaa, jota ei ole väärennetty muilla lääkkeillä tai toksiinilla, ja poistaisivat myynnin alaikäisille.

Nykyinen potin kohtaus Vancouverissa on hyvä esimerkki lupauksesta, jolla on vielä tapoja edetä ennen sen täyttämistä.

Kaupungissa oli kerran enemmän pottipisteitä kuin Starbucks, yli 100 huipulla. Nyt on noin 19 luvatonta myymälää ja 34 laillista toimijaa. Luvut vastaavat laajasti koko Kanadan tilannetta: Myynti oikeusjärjestelmän ulkopuolella on kutistumassa, mutta ei ole kadonnut.

“Muutos on alkanut, ja ehkä noin puolet markkinoista on siirtynyt laittomista vähittäiskaupan lähteisiin”, sanoi Ontarion Waterloon yliopiston kansanterveysprofessori David Hammond. monivuotinen tutkimus kannabiksen käytöstä.

Kanta-asiakkailla on usein kilpailuetu hinnalla (ilman veroja) ja valinnalla, laittomat kaupat ovat riippuvaisia.

“He eivät useless kaatu ja mene pois”, sanoi Mike Farnworth, Brittiläisen Kolumbian yleisen turvallisuuden ministeri.

Viimeisimmässä hieman yli vuosi sitten julkaistussa kyselyssä tilastokeskus, Canada Canada, havaitsi sen 28 prosenttia kanadalaisista osteli marihuanaa yksinomaan laillisissa myymälöissä ja verkkosivustoilla, kun taas 58 prosenttia käytti laillisten ja laittomien lähteiden yhdistelmää.

Luvattomien myymälöiden sulkeminen ei ole ollut prioriteettia opioidikriisin aikana: Brittiläisessä Kolumbiassa tammikuusta lokakuuhun 2020 1548 ihmistä kuoli yliannostuksiin.

Kanadan laittomille viljelijöille marihuana on “edelleen hyvää liiketoimintaa”, sanoi etsivä tarkastaja Jim Walker, Ontarion maakunnan poliisin järjestäytyneen rikollisuuden valvontatoimiston apulaisjohtaja.

Mutta on olemassa selkeitä merkkejä, joiden mukaan laillinen kotimainen vaihtoehto pakottaa jengit etsimään muualta. Lähtevän marihuanan takavarikoiden määrä ja koko, herra Walker sanoi Yhdysvaltoihin suuntautuvaan pottiin viitaten, “kasvavat räjähdysmäisesti”.

TAKEAWAY: Laillistaminen toteutti suurelta osin lupauksensa oikeudenmukaisemmasta Kanadasta, mutta se ei ole poistanut luvatonta myyntiä tai tuonut hyvityksiä monille niistä, joiden elämä oli vakaumuksen takia.

Tracy Sherlock kirjoitti raportteja Vancouverista, Brittiläinen Kolumbia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *