Kanadan kenraalikuvernööri eroaa kesken myrkyllisen työpaikan raporttien

OTTAWA – Nainen, joka edusti kuningatar Elizabethia Kanadan virallisena valtionpäämiehenä, korkean profiilin, mutta pitkälti seremoniallisena roolina, erosi torstaina, kun hallitukselle toimitetussa raportissa kritisoitiin ankarasti hänen kohtelua työntekijöihin.

Julie Payette, jonka otsikko oli kenraalikuvernööri, erosi kuukausien tiedotusvälineiden jälkeen siitä, että hän ja ylimääräinen neuvonantaja olivat halveksineet ja nöyryyttäneet työntekijöitä, usein kyyneliin asti. Vastauksena hallitus tilasi riippumattoman arvioinnin, jonka useat kanadalaiset uutislehdet sanoivat syyttäneen häntä myrkyllisen työympäristön luomisesta.

“Maamme ja demokraattisten instituutioidemme hyväksi olen tullut siihen tulokseen, että uusi kenraalikuvernööri olisi nimitettävä”, rouva Payette sanoi torstaina myöhään antamassaan lausunnossa.

Ms Payette, entinen astronautti, sanottiin joillakin uutislehdillä kyselevän työntekijöitä taivaankappaleiden välisestä etäisyydestä. Useat hänen toimistonsa henkilökunnan jäsenet ovat lopettaneet tai pitäneet pidentyneitä lomia.

Ms Payetten tehtäviin sisältyi kaiken Kanadan lainsäädännön allekirjoittaminen laissa ja palveleminen asevoimien komentajana. Kaksinkertainen avaruussukkulan miehistön jäsen, entinen sähköinsinööri ja taitava kuorosopraano, oli herättänyt epätavallisen paljon huomiota kolmen vuoden toimikautensa aikana.

Mutta vähän siitä oli positiivista.

Ms Payette kritiikki ylitti sen, miten hän kohteli työntekijöitä. Varhaisessa vaiheessa herätti kysymyksiä Payetten kiinnostuksesta työhön, koska hän poissa usein virallisista tehtävistä ja pääkaupungista Ottawasta.

Häntä syytettiin myös siitä, että hän käytti apoliittista kantaa pitääkseen puheen tieteellisessä konferenssissa, jossa hän näytti haastavan uskonnon pätevyys. Ja kuten monia julkisia virkamiehiä Kanadassa, häntä kritisoitiin joskus julkisten varojen käytöstä.

“Vaikuttaa siltä, ​​että hän oli alusta alkaen huonossa kunnossa”, sanoi Barbara Messamore historian professori Fraser Valleyn yliopistosta Brittiläisessä Kolumbiassa. ”Ero oli hyvä asia. Olisi ollut parempi, jos se olisi tapahtunut muutama kuukausi sitten. ”

Yksikään kenraalikuvernööri ei ole luopunut toimistosta sen jälkeen, kun Kanada kokoontui konfederaationsa kautta vuonna 1867, sanoi Kanadan historian professori Robert Bothwell Toronton yliopistosta.

Vuoteen 1952 asti kenraalikuvernöörit lähetettiin Isosta-Britanniasta, mukaan lukien lordi Stanley, joka lahjoitti ensimmäisen kupin, joka on edelleen hänen nimissään, kansalliselle jääkiekkoliigan mestarille, ja John Buchan, 1. paroni Tweedsmuir ja kirjailija, joka tunnetaan parhaiten nimellä “The 39 Askeleet.”

Siitä lähtien pääministeri, joka on hallituksen poliittinen päällikkö, on valinnut kenraalikuvernöörin, jonka sitten hallitseva Ison-Britannian hallitsija nimittää virallisesti.

Kabinetin jäsen Dominic LeBlanc sanoi, että pääministeri Justin Trudeau ja Ms Payette olivat keskustelleet mietinnöstä keskiviikkoiltana.

“Tällä raportilla oli joitain huolestuttavia johtopäätöksiä”, herra LeBlanc kertoi Canadian Broadcasting Corporationille. “Nämä keskustelut saivat kenraalikuvernöörin päättelemään, että hänen pitäisi tarjota eroavansa.”

Neiti Payette eroaa tilanteesta, jolloin työ voi vaikuttaa poliittiseen valtakuntaan.

Herra Trudeaulla ei ole enemmistöä alahuoneen äänistä. Jos hänen hallitustaan ​​kukistetaan luottamuskysymyksessä, kuten budjetissa, hänen on perinteensä mukaan mentävä pääjohtajan luo ja pyydettävä parlamentin hajottamista ja vaaleiden järjestämistä.

Oppositiopuolue voi esittää kilpailevan pyynnön ja pyytää sitä perustamaan hallitus, vaikka tällainen askel olisi epätavallinen.

Korkeimman oikeuden ylin tuomari Richard Wagner hoitaa väliaikaisesti kenraalikuvernöörin tehtäviä.

Välttääkseen valtiosääntöjen mukaisen mahdollisuuden, jonka mukaan maan pääjuristin on toimittava poliittisen pyynnön perusteella, Trudeaun tulisi valita joku muu, joka väliaikaisesti hoitaa roolia, kun hän etsii pidemmän aikavälin sijaista, sanoi Peter Donolo, joka toimi entisen pääministerin Jean Chrétienin viestintä.

Herra Donolo syytti liberaalitoveria herra Trudeauta siitä, että hän antoi tilanteen kasvaa hallitsemattomana ja että Payette ei ollut riittävästi tarkastanut etukäteen.

“Mikä katastrofi, että he antoivat tämän kauhistua niin kauan”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *