Afrikan katolla Etiopian joukot metsästävät pakenevia entisiä hallitsijoita

Vaikka analyytikot alun perin arvioivat, että TPLF: llä oli 250 000 miestä aseiden alla, kävi nopeasti selväksi, että sen voima oli paljon pienempi. Hallituksen sotilaat ja liittoutuneet etniset miliisit ympäröivät TPLF: n joukkoja sinetöimällä Etiopian rajat Eritreaan ja Sudaniin katkaisemalla tehokkaasti kapinallisten toimituslinjat.

Ja TPLF sai odottamattoman iskun, kun Etiopian entisen vihollisen Eritrean sotilaat ylittivät Tigrayn taistelemaan herra Abiyn joukkojen rinnalla. Tällaisissa olosuhteissa asiantuntijoiden mukaan on epäselvää, kuinka kauan TPLF voi kestää.

Silti tilanne on sujuva ja arvaamaton. Etiopian ja Sudanin välillä viime viikkoina käydyt rajataistelut kiistanalaisten viljelysmaiden takia saattavat olla TPLF: n eduksi. jos Sudan auttaa kapinallisia lisäämään tarjontaa.

Ja TPLF: n ylin sotilaskomentaja pysyy vapaana. Kaksi länsimaista virkamiestä ja yksi TPLF: n kanssa, joilla ei ollut lupaa puhua julkisesti, tunnistivat kenraaliluutnantti Tsadkan Gebretensaen, entisen Etiopian armeijan päällikön, kapinallisten johtavaksi johtajaksi.

Kenraali Tsadkan johti Etiopiaa taisteluun Eritreaa vastaan ​​kahden maan julmassa rajasodassa vuosina 1998-2000. Viime vuosina armeijasta vetäytyessään hän johti pientä panimoa. Nyt 66-vuotias hän on taas taistelussa äskettäin perustettujen Tigrayn puolustusvoimien kanssa taistellessaan kerran käskemänsä Etiopian armeijan kanssa.

Yksi TPLF: n tukikohta, länsimaalaisten virkamiesten mukaan, on Tigrienin vuoristossa, ryppyisillä kukkuloilla ja kapeilla mutkittelevilla teillä Tigrayn keskustassa – osa ylängön massiivia, jota kutsutaan usein “Afrikan kattoksi”.

Oslon Bjorknesin yliopistollisen korkeakoulun TPLF: n asiantuntija Kjetil Tronvoll sanoi, että puolueen johto on todennäköisesti hajaantunut pieniin ryhmiin tartuntariskin levittämiseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *