Radio Free Europe / Radio Liberty sanoo, että Venäjä haluaa pakottaa sen pois

Moskova – Venäjän hallitus uhkaa Radio Free Europe / Radio Liberty -palvelua monimiljoneilla sakkoilla ja mahdollisilla rikosoikeudellisilla syytteillä työntekijöilleen, mikä lisää mahdollisuutta, että Yhdysvaltojen rahoittama uutisjärjestö työnnetään pois Venäjältä samalla kun presidentti Biden pyrkii suuntaamaan Yhdysvaltojen suhdetta Kremlin kanssa.

RFE / RL, yksi Venäjän suurimmista online-uutislähetyksistä, joka ei noudata virallista linjaa, sanoo hallituksen viime viikkoina ilmoittaneen sille kymmenistä yksittäisistä uusista rajoittavista vaatimuksista, jotka se merkitsee kaiken sisällönsä tuottamaksi. “ulkomainen agentti”. Sen toimittajat sanovat, että ellei Kremli muuta kurssia, heidän on pakko sulkea virallinen läsnäolonsa maassa ensimmäistä kertaa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

“Tämä on meille eksistentiaalinen hetki”, Daisy Sindelar, RFE / RL: n toimittaja, sanoi puhelinhaastattelussa pääkonttoristaan ​​Prahasta. “On hyvin selvää, että Venäjän hallitus pyrkii ehdottomasti vetäytymään Venäjältä.”

Hallituksen äskettäinen lisääntyminen pitkään jatkuneessa painostuskampanjassa uutispisteitä vastaan ​​osoittaa, kuinka presidentti Vladimir V.Putin nostaa panostaan ​​Washingtonin kanssa käydyssä konfliktissa juuri Bidenin tullessa virkaan. Kreml viime päivinä lupasivat jättää huomiotta länsimaiset puhelut vapauttaa oppositiojohtaja Aleksei A.Navalny, joka pidätettiin heti palattuaan Venäjälle sunnuntaina ja sanoi sen Venäjä vetäytyisi sopimuksesta, joka sallii maiden lentää sotilasvalvontakoneilla toistensa alueen yli.

Ja se tapahtuu, kun herra Putinilla on kasvava tyytymättömyys kotona, jota Venäjän enimmäkseen sensuroimaton web ajaa. RFE / RL ja sen venäjänkielinen videouutiskanava Present Time välittivät suorana lähetyksenä herra Navalnyn kotiinpalautuksen ja pidätyksen ja aikovat lähettää suorana lähetyksenä tunteja protesteja, joita herra Navalnyn kannattajat valmistautuvat pitämään ympäri maata Lauantai.

Yhdysvaltojen International Media -järjestön vuosien myrsky, joka valvoo liittovaltion rahoittamia uutislähetyksiä ulkomailla, on tehnyt RFE: stä / RL: stä haavoittuvamman Kremlin painostukselle, sen kannattajat sanovat. Trumpin hallinto pyrki asettamaan entisen presidentin liittolaiset johtotehtäviin virastossa, samalla kun se oli suhteellisen hillitty tukemaan Venäjän RFE / RL-toimittajia. Se on antanut Bidenin hallinnolle varhaisen epäilyn siitä, kuinka voimakkaasti kohdata Venäjän hallitus asiassa.

“Kreml näyttää käyttävän hyväksi kaaosta Yhdysvaltain kansainvälisessä yleisradiotoiminnassa”, sanoi Jamie Fly, entinen RFE / RL: n johtaja, jonka Trumpin hallinto erotti viime kesänä. “Se voi olla useless taktinen siirto luoda asioita vaihtokauppaan uuden hallinnon kanssa, mutta tämä tulee olemaan hallinto, joka on paljon skeptisempi yhteistyössä Kremlin kanssa kuin edellinen.”

Yksi Bidenin hallinnon mahdollinen vastaus voisi olla ryhtyä toimiin Kremlin rahoittamia tiedotusvälineitä, kuten RT ja Sputnik, vastaan, jotka kohdistuvat ulkomaisille yleisöille.

“Venäläisten tulisi olla huolissaan vaikutuksista RT: n ja Sputnikin toimintaan Yhdysvalloissa, jos he jatkavat tätä tietä”, Mr. Fly sanoi.

1950-luvulla perustetun RFE / RL: n omaisuus on muuttunut nopeasti. Sen lähetyksiä rahoitettiin alun perin CIA: n kautta, ja niiden oli tarkoitus tukea Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa ja heikentää kommunistisia hallintoja. Se välitti lähetyksiä Espanjasta Taiwaniin sijoitetuista lähettimistä, joissa kerrottiin Stalinin kuolemasta ja Tšernobylin ydinonnettomuudesta.

Vuonna 1991 rautaesiripun laskiessa presidentti Boris Jeltsin antoi asetuksen, jonka mukaan RFE / RL avasi toimiston Moskovaan. Venäjällä RFE / RL: n mukaan sillä on nyt 58 työntekijää, se työskentelee noin 250 freelancerin kanssa ja käyttää suuren osan 22 miljoonan dollarin toimintabudjetistaan ​​paikallisiin uutisraportteihin eri puolilla maata ja uutiskanavallaan Present Time.

RFE / RL sanoo Yhdysvaltain liittovaltion laki vuodelta 1994 takaa toimituksellisen riippumattomuutensa, vaikka Trumpin hallinto viime vuonna kumosi säännön valtion rahoittamien uutislehtien suojaaminen liittovaltion väärentämiseltä.

Venäjä vaati vuonna 2017 RFE / RL: n rekisteröitymistä “ulkomaiseksi agentiksi” kostoksi vastaavasta Yhdysvaltain siirtymästä RT: tä vastaan. Nimitys oli aluksi enemmän kallis haitta kuin todellinen este, koska RFE / RL käytti miljoona dollaria lakimaksuihin noudattamiseksi.

Mutta viime lokakuussa Venäjän televiestinnän sääntelyviranomainen vaaditaan tiedotusvälineet, jotka on nimetty ulkomaisiksi agenteiksi – a lista Tällä hetkellä nimetään 17 myyntipistettä ja henkilöä, joista 13 on yhteydessä RFE / RL: ään – merkittämään näkyvästi koko sisältö, jopa sosiaalisessa mediassa. Videoleikkeiden piti aloittaa sanomalla: “Tämän tuotteen loi ulkomainen joukkotiedotusväline, joka hoitaa ulkomaisen agentin tehtäviä.”

RFE / RL ei noudattanut vaatimuksia. Sindelarin mukaan sillä olisi ollut “tuhoisa vaikutus kykyymme olla mielekkäästi yhteydessä yleisöömme”.

Putin allekirjoitti 30. joulukuuta lain a laskuttaa se teki näiden sääntöjen rikkomisesta rangaistuksen enintään kahdella vuodella vankeudella. Venäjän televiestinnän sääntelyviranomainen alkoi palvella RFE / RL-ilmoitusta 12. tammikuuta rikkomuksia sivustojen merkitsemättä jättämisestä. Se ilmoitti tekevänsä 130 tällaista rikkomusta 2. helmikuuta mennessä ja perimällä sakkoja vähintään 480 000 dollaria, RFE / RL: n virkamiehet sanoivat.

Laki voisi antaa Venäjän hallitukselle mahdollisuuden seurata nopeasti jopa 5 miljoonan dollarin sakkoja, estää RFE / RL-verkkosivustot ja nostaa rikosoikeudellisia syytöksiä työntekijöille.

Ei ole vielä selvää, missä määrin Bidenin hallinto, joka on luvannut puolustaa tiukemmin Putinia ja ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa, tekee RFE: stä / RL: stä etusijan tässä monitahoisessa vastakkainasettelussa.

“Kolme RFE: n / RL: n avustajaa on nimetty ulkomaisiksi agenteiksi, ja heitä on uhattu vankeusrangaistuksilla”, ulkoministeriö sanoi The New York Timesille toimitetussa lausunnossa Bidenin aloittaessa keskiviikkonsa. “Heille ja useille RFE / RL: ään liitetyille tiedotusvälineille kohdistuu nyt jyrkkiä sakkoja elintärkeiden, todellisten uutisten tuomisesta venäläisille. Tämä on sietämätöntä, ja jatkamme Yhdysvaltojen tiedotusvälineiden ja muiden riippumattomien tiedotusvälineiden läsnäoloa Venäjällä. “

Venäjän televiestinnän sääntelyviranomainen ei vastannut kommentointipyyntöön. Mutta johtava ulkomaisten agenttien lain tukija, lainsäätäjä Andrei Klimov, sanoi, että RFE / RL: llä ei ole “mitään tekemistä journalismin kanssa”, ja se noudatti “ulkoministeriön suoria määräyksiä”.

“Heidän tehtävänään on muuttaa Venäjän poliittista järjestelmää”, Klimov sanoi. Hän syytti herra Navalnya kuulumisesta Yhdysvaltain kampanjan “ulkomaisiin agentteihin”.

Klimov sanoi, että ulkomaisia ​​agentteja koskevia lakeja oli tiukennettava ennen syyskuun valtakunnallisia parlamenttivaaleja.

Kanssa julkinen tyytymättömyys Venäjällä kasvaa, Kremlille kriittisen verkkosisällön laaja saatavuus on kasvava ongelma Putinille. Presidentti rakensi suosiotaan valtion valvomalla televisio-aaltoja. Mutta halpa, nopea internetyhteys on nyt laajentunut melkein jokaisesta asutusta Venäjän osasta – ja Venäjällä, toisin kuin Kiinassa, web on enimmäkseen sensuuri.

RFE / RL on investoinut paljon sellaisten uutistapahtumien suoriin lähetyksiin, joita valtion televisio enimmäkseen ei huomioi, kuten viime vuoden mielenosoitukset Valko-Venäjällä ja Venäjän Kaukoidä. Kun herra Navalny lensi kotiin Berliinistä sunnuntaina, kaksi sen toimittajaa oli koneessa, ja hänen suoraa lähetystä hänen saapumisestaan ​​katsottiin yli 7 miljoonaa kertaa, RFE / RL: n Euroopan ja TV-tuotannon aluejohtaja Kiryl Sukhotski kertoi. .

Kun matkustajat laskeutuivat Moskovasta, Dozhd-toimittaja, riippumaton venäläinen online-kanava, joka myös suoratoisti tapahtumia, päätyi eri bussiin kuin herra Navalny. Joten Dozhdin tuottajat nappasivat suoran videolähetyksen herra Navalnyn bussista, jota Radio Liberty lähetti, jolloin katsojat näkivät myös viimeiset hetket ennen pidätystä.

“Mitä enemmän tiedotusvälineitä on, joita hallituksen sensuuri ei valvo, sitä parempi”, sanoi Tikhon Dzyadko, Dozhdin toimittaja. “Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia politiikasta ja yhä enemmän ajankohtaisista tapahtumista.”

Pranshu Verma osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *