Tässä voi tarkoittaa Yhdysvaltojen julistus siitä, että Kiina tekee “kansanmurhan”

Trumpin puheenjohtajakauden viimeisenä koko päivänä ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti Kiinan toteuttavan kansanmurhaa uigureja ja muita muslimeja vastaan, kaikkein ankarin tuominta Pekingin vastatoimista sen läntisellä alueella Xinjiangissa.

Ilmoitus oli pakkosiirtolaiset uiguurit kauan toivotuksi tunnustukseksi sorron laajuudesta Xinjiangissa. Se oli myös arvosteli liikaa, joka viivästyi liian kauan ja oli pilaantunut Trumpin hallinnon uskottavuuden menetys ja pyrkimykset kumota presidentinvaalien tulokset.

Tuleva Bidenin hallinto on ilmoittanut olevansa yleisesti samaa mieltä nimityksestä. Joseph R. Biden Jr: n tiedottaja sanoi viime vuoden presidenttikampanjan aikana, että Pekingin politiikka alueella merkitsi kansanmurhaa.

Tässä on katsaus Xinjiangin alueeseen, Kiinan torjuntaan siellä ja mitä kansanmurha-julistus voi merkitä maailmanlaajuiseen reaktioon.

Xinjiangissa, kaukana Luoteis-Kiinassa, on suuri määrä uigureita, kazakkeja ja muita enimmäkseen muslimeja. Se on kulttuurisesti, kielellisesti ja uskonnollisesti samanlainen kuin Keski-Aasia kuin Kiinan sisustus.

Maantieteellistä aluetta hallitsee valtava Taklamakanin autiomaa alueen keskustassa, useita vuorijonoja ja perinteisiä keidaskaupunkeja etelässä. Alueella on runsaasti luonnonvaroja, ja sillä on Kiinan suurimpia öljyvarantoja.

Kommunistinen puolue on hallinnut aluetta raskaalla kädellä sen jälkeen, kun se otti hallinnan vuonna 1949. Monille uiguureille Xinjiang tunnetaan nimellä Itä-Turkestan.

Uiguurit ovat jo pitkään sujuneet kiinalaisten valvonnassa alueella, jossa kiinalaiset etniset maahanmuuttajat ovat tulleet maahan ja paikallisen kielen, kulttuurin ja uskonnon rajoitukset lisääntyneet. Vähemmistöryhmät Xinjiangissa sanovat, että heille ei anneta työpaikkoja tai sopimuksia laajalle levinneen rotusyrjinnän takia.

Kauna on joskus kiehunut väkivallaksi, mukaan lukien hyökkäykset poliiseihin ja siviileihin. Vuonna 2009 lähes 200 ihmistä, enimmäkseen han-kiinalaisia, kuoli mellakoissa alueellisessa pääkaupungissa Urumqissa.

Vuonna 2016 uusi kommunistisen puolueen pomo Chen Quanguo siirtyi Tiibetistä Xinjiangiin. Hän aloitti tehostetun sortokampanjan asettamalla suuria määriä uiguureja, kazakkeja ja muita vähemmistöryhmiä uudelleenkoulutusleireille.

Mr. Chenin johdolla valvonnan käyttö, sekä korkean teknologian kasvojentunnistuksen seurannan että perinteisten toimenpiteiden, kuten poliisin tarkastuspisteiden, muodossa. Kiina on myös yrittänyt hallita uiguuriväestön kasvua, ja tutkijoiden mukaan se on käyttänyt sitä tukahduttavat menetelmät kuten pakotetut steriloinnit.

Suuri määrä lapsia Xinjiangissa on sijoitettu sisäoppilaitoksiin suunniteltu omaksumaan ja indoktrinoimaan ne hallituksen julkaistujen suunnitelmien mukaisesti. Ja viranomaiset ovat tuhosi moskeijoita ja pyhäkköjä samalla kun muutat muut matkailukohteiksi.

Virkamiehet ovat pitäneet miljoona tai enemmän ihmisiä internointileireillä Xinjiangissa, joka on maan laajin joukkovankeusohjelma Maon aikakauden jälkeen. A laaja käyttäytymisalue voi johtaa pidätykseenmukaan lukien uskonnollisen omistautumisen teot, matkustaminen tiettyihin maihin, syntymän rajoitusten rikkominen tai salattujen viestien lähettämistä sallivien matkapuhelinsovellusten asentaminen.

Viranomaiset kielsi aluksi joukkopidätykset. Sitten he tunnustivat kutsunsa kutsukoulutukseksi Tarkoituksena on hillitä terrorismia, separatismia ja uskonnollisia ääriliikkeitä antamalla ihmisille työtaitoja ja kiinan kielikoulutusta. Leireillä pidetyt kuvaavat tiukkaa vankilaympäristöä, joka on täynnä yksitoikkoista poliittista indoktrinaatiota ja monille terrorisoi vartijoiden väkivaltaa ja fyysistä hyväksikäyttöä.

Vuonna 2019 Kiinan viranomaiset sanoi, että he olivat lopettaneet ohjelman ja vapauttaneet suurimman osan pidätetyistä, väite, joka oli Tutkijat ja aktivistiryhmät tapasivat laajan skeptisyyden. Vaikka oli merkkejä siitä, että jotkut leirit oli suljettu ja jotkut pidetyistä vapautettiin, Kiina on myös jatkanut pidätyslaitosten laajentamista alueella, erityisesti korkean turvallisuuden vankiloissa.

Alueella pidätykset, oikeudenkäynnit ja vankeustuomiot lisääntyivät ennätyksellisesti, vuonna 2019 julkaistujen virallisten tietojen mukaan. Lisäksi viranomaiset ovat työntäneet Xinjiangin työohjelmia, mukaan lukien työntekijöiden siirtäminen alueen sisällä ja muualle Kiinaan, mikä kriitikot sanovat todennäköisesti pakottamisen ja pakkotyön.

Maailmanlaajuinen vastaus Xinjiangin sortotoimiin on ollut melko mykkä, mikä osoittaa Kiinan maailmanlaajuisen painoarvon. Kuluneen vuoden aikana Yhdysvallat on asettanut pakotteita Xinjiangissa toimivista kiinalaisista virkamiehistä, yrityksistä ja hallintoelimistä.

Kansanmurha-ilmoitus on toistaiseksi terävin vastaus. Viime vuonna Kanadan parlamentin alakomitea pääsi samaan johtopäätökseen. Herra Pompeon julkilausuma voi johtaa Yhdysvaltain seuraamusten lisäämiseen, mutta nämä päätökset ovat nyt Bidenin hallinnon käsissä.

Yksi testi tulee olemaan yrittääkö Bidenin hallinto suostutella amerikkalaisia ​​liittolaisia ​​tukemaan pyrkimyksiä kohdata Peking Xinjiangin sortostaan ​​tavalla, jota Trumpin hallinto ei tehnyt. Bidenin ulkoministeriksi asettama ehdokas Antony J. Blinken ilmoitti tiistaina senaatin vahvistuskokouksessa tiistaina, että Yhdysvallat yrittäisi edesauttaa muiden maiden tukea.

“Kun työskentelemme liittolaistemme kanssa, emme halveksi sitä, se on meille voimanlähde suhteissa Kiinaan”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *