Raportin tavoitteena on Ranskan ja Algerian, sen entisen siirtomaa, sovittaminen yhteen

PARIISI – Ranskan presidentti Emmanuel Macron vastaanotti keskiviikkona kauan odotetun raportin, jonka tarkoituksena on saavuttaa “muistojen sovittelu Ranskan ja Algerian välillä”. itsenäisyyssota, joka kuoli satojatuhansia.

Viraston laatima raportti Ranskalainen historioitsija Benjamin Stora, esittelee sarjan ehdotuksia, jotka käsittelevät pitkäaikaisia ​​valituksia, ja ehdottaa “muistoja ja totuutta” -komitean perustamista tarkastelemaan Ranskan siirtomaahistoriaa Algeriassa. Mutta se sulkee pois virallisen anteeksipyynnön menneisyydestä, ja ehdotuksilla vältetään Ranskan joukkojen järjestelmällisen kidutuksen kysymys, jonka herra Macron on jo tunnustanut.

Herra Stora sanoi, että raportti keskittyi sarjaan konkreettisia toimia “kannen nostamiseksi” useille kysymyksille, jotka Ranskan siirtomaa-aika ja Algerian sota jättivät jälkeensä.

“Jos nostat kaikki nämä kannet peräkkäin, päädyt todelliseen yleiskatsaukseen siirtokuntien historiasta”, hän sanoi.

Herra Macron vaati heinäkuussa Storalle osoittamassaan kirjeessä “totuuden, vastuun ja selkeyden työtä” menneisyytemme haavoista “.

Kirjeessään presidentti sanoi, että “kolonisaation ja Algerian sodan aihe on liian kauan estänyt maidemme yhteisen kohtalon rakentamista Välimerellä”.

Tilatessaan raportin herra Macron on päässyt arkaluontoiselle alueelle, jonne kuusi viimeistä Ranskan presidenttiä olivat haluttomia.

Ranskan siirtomaa-aikainen menneisyys Algeriassa on trauma, joka muovaa edelleen modernia Ranskaa ja joka herättää nostalgiaa oikealla ja kaunaa Euroopan maan suuren muslimiväestön keskuudessa. Miljoonilla Ranskan asukkailla, joilla on vaihtelevassa määrin siteitä Algeriaan, on kilpailevia muistoja siirtomaahistoriasta ja sodasta, mikä tekee virallisesta selvityksestä poliittisesti riskialtista.

Luotto…Joel Saget / Agence France-Presse – Getty Photos

Yhteensovittaminen menneisyyden varjojen kanssa on osoittautunut Ranskalle pitkäksi ja raskaaksi tehtäväksi, kuten monille kansakunnille. Kesti puoli vuosisataa, ennen kuin Ranska tunnisti sen julkisesti vastuu kymmenien tuhansien juutalaisten karkottamisesta natsien kuolemanleireille Saksan miehityksen aikana toisen maailmansodan aikana.

Myös Algerian sodan totuus oli haudattu vuosikymmenien ajan. Kuusikymmentä vuotta vuosien 1954-1962 sodan päättymisen ja verhon laskeutumisen jälkeen 132 vuotta kestäneelle Ranskan siirtokunnalle Algeriassa Ranskan siirtomaa-ajan menneisyys on käynnistänyt keskustelut Ranskan muslimien integraatio, joista monet ovat algerialaisia.

Ehkä kukaan Ranskan presidentti ei ole mennyt pidemmälle kuin herra Macron kohdatessaan Ranskan siirtomaa-aikamiehiä Algeriassa, jota hän kutsui ”rikokseksi ihmisyyttä vastaan” vuonna 2017. Herra Macron tunnusti virallisesti ensimmäisen kerran Ranskan joukot käyttivät laajasti kidutusta, mutta hän eikä edelliset presidentit eivät ole pyytäneet anteeksi Ranskan siirtomaahistoriaa Afrikan maassa.

“Olemme maa, jolla on siirtomaa-ajan menneisyys ja traumat, joita se ei vieläkään ole ratkaissut, tosiseikkojen kanssa, jotka tukevat kollektiivista psyykkäämme”, herra Macron sanoi puhe lokakuussa. “Algerian sota on osa tätä.”

Historioitsija Herra Stora ehdotti noin 30 toimenpidekokonaisuutta, mukaan lukien ranskalaisten algerialaisten internointileirien muuntaminen muistomerkkeinä ja ranskalaisten koulujen opetussuunnitelmien uudistaminen Ranskan historian opetuksen parantamiseksi Algeriassa. Tusina suositusta korostaa tarvetta lisätä molempien maiden yhteistyötä historiallisten tutkimusten suhteen.

Mutta mietinnössä ei myöskään suositella, ettei virallista anteeksipyyntöä menneisyydestä, väittäen, että konkreettiset toimet ovat tehokkaampia sovinnon edistämiseksi. Herra Macronin toimisto ilmoitti keskiviikkona, ettei Ranskan Algerian miehitykselle tule “parannusta eikä anteeksipyyntöjä”.

Tuskin mikään ehdotuksista liittyy Macronin mainitsemiin systeemisiin kidutuksiin.

Algerian sotaan erikoistunut historioitsija Raphaëlle Branche sanoi, että Ranskan armeijan kidutuksen käyttö oli jo virallisesti tunnustettu, ja lisäsi, että hän ei “ole koskaan kuullut Algerian virkamiehen esittämän asiaa” asian lisäämiseksi.

Ranska ei tarkoittanut virallisesti Algerian itsenäisyyteen johtanutta taistelua todelliseksi sodaksi vuoteen 1999 saakka, ja hallituksen aloitteet traumaattisen ajan muiston rakentamiseksi ovat tuskin ylittäneet virallista keskustelua sen jälkeen.

Herra Stora sanoo: “Ongelmana on, että tuhlaimme paljon aikaa ranskalais-algerialaisen historian kanssa useless tunnistamaan mitä tapahtui.”

Toisinaan herra Macronin päättäväisyyttä on kohdattu Ranskassa, muun muassa hänen oman pääministerinsä Jean Castexin toimesta. kritisoi niitä, jotka “pahoillaan kolonisaatiota” väittäen, että tällaista tunnetta voitaisiin käyttää perustana radikaaliselle islamilaisuudelle.

Herra Macronin vaatimus kaikkien sodan aikana kadonneita ihmisiä käsittelevien arkistojen avaamisesta on myös ollut ristiriidassa Ranskan hallinnon äskettäin tekemien sääntöjen tiukentamisen kanssa luottamuksellisina pidetyistä asiakirjoista, mukaan lukien monet Algeriaa koskevat asiakirjat.

Herra Stora vaati mietinnössään näiden rajoitusten kumoamista sanoen, että pääsy arkistoihin on välttämätöntä menneisyyden valaisemiseksi.

Algerian sota ruokkii katkeria tunteita ainakin viiden miljoonan Ranskan asukkaan välillä, joilla on siteitä Algeriaan, mukaan lukien siirtomaa-Algerian ranskalaiset asukkaat, sotaveteraanit ja maahanmuuttajien perheet.

Sodan värittäneet ideologiset konfliktit – kuten Ranskan universalistinen malli Algeriassa, jossa sekoitettiin sekularismin kaltaiset periaatteet nationalismiin – on tuotu Ranskan maaperälle, ja ne ajavat edelleen identiteettipolitiikkaa. Äärimmäisen oikeistolainen Nationwide Rally -puolue juurtui ensin Ranskan kansan vastustukseen Algerian jättämisestä.

Tunteet ovat olleet erityisen teräviä monien algerialaista alkuperää olevien nuorten ranskalaisten keskuudessa, jotka ovat tuominneet Ranskan siirtomaa-ajalta peräisin olevien roduhierarkioiden jatkumisen ja heidän identiteettinsä jatkuvan kyseenalaistamisen.

“Olemme perineet historian, jota ei ole ratkaistu, joka tapahtui edessämme ja jonka seuraukset kärsimme”, sanoi äskettäin julkaissut algerialaisen alkuperän ranskalainen kirjailija Faïza Guène.Harkinnanvaraisuus, ”Romaani siirtomaa-aivotrauman hiljaisesta leviämisestä Algerian maahanmuuttajaperheissä.

Neiti Guène sanoi, että tämän hiljaisuuden rikkominen oli huolestuttavaa monille ihmisille. “Se on pelko tulivuoren herättämisestä”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *