Onko Bidenistä aktivistipresidentti maailman näyttämöllä?

LONDON – Kymmenen vuotta sitten Joseph R. Biden Jr. astui Ateenan vastaanottohuoneeseen tapaamaan Kreikan presidentin kanssa, joka oli tuolloin veloissa hukkuva maa ja lukittu jännitteisiin neuvotteluihin Euroopan unionin kanssa.

“Tämä mies edustaa valtiovarainministeriötä”, kuollut herra Biden sanoi isännälleen viittaamalla valtuuskunnan harmaasuuntaiselle jäsenelle. “Hän on tuonut satoja miljoonia dollareita.”

Huone hajosi naurusta: Oli selvää, että varapuheenjohtaja ei ollut tullut salkussa käteistä Kreikan velkojen maksamiseksi. Mutta hänen vitsi tarttui syvempään totuuteen – vuonna 2011 monet pitivät silti Yhdysvaltoja kansainvälisen järjestyksen lopullisena takaajana. Ja herra Biden näki itsensä selvästi kyseisen perinnön taloudenhoitajana, hänen helpon itseluottamuksensa neljän vuosikymmenen tuloksena maapalloa ravisevana senaattorina.

Kun herra Biden vannoi keskiviikkona viranvalan ja lupasi “korjata liittoutumamme ja olla jälleen yhteydessä maailmaan”, monille merentakaisille kysymys on, näkevätkö he tämän maailman miehen milloin tahansa pian.

Diplomaatit ja ulkopolitiikan asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet pääkaupungeissa Euroopasta Aasiaan, onko Yhdysvallat liian jakautunut, liian heikentynyt ja liian huolestunut sisäisistä kouristuksista, jotta hän voisi toimia sellaisena johtotehtävänä, jonka herra Biden piti itsestään selvänä senaattorina ja varapuheenjohtajana. presidentti.

Silti on syytä uskoa, että presidentti Biden on näkyvämpi ja aktivistisempi kuin monet odottavat, vaikka hän kamppailisi pandemian, massiivisen talouden elpymisen ja Trump-aikakauden jättämien syvien erimielisyyksien kanssa. Niistä ihmisistä, jotka hän on valinnut tärkeimmille ulkopolitiikan virkoille, ja matkustamismahdollisuuksiin, joita hänellä on tänä vuonna, herra Bidenin tuntevat sanovat, ettei hän todennäköisesti pysy kaukana globaalista näyttämöstä pitkään.

“Tämä on kaveri, joka vietti 40 vuotta tutustumalla ulkomaalaisiin johtajiin ympäri maailmaa”, sanoi Peter Westmacott, joka asui Bidenin vieressä Ison-Britannian suurlähettiläänä Obaman hallinnon aikana. “Kun sinulla on maku kansainvälisille suhteille, et käännä selkääsi kaikelle.”

Wolfgang Ischinger, entinen Saksan Yhdysvaltain suurlähettiläs, sanoi odottaneensa Bidenin käyttävän henkilökohtaisia ​​suhteitaan parantamaan siteitä eurooppalaisten liittolaisten kanssa, jotka entinen presidentti Donald J. Trump oli peitellyt.

“Joe Biden on mestari verkostoitumisessa, ja hän korjaa helposti luottamuksen puutteen”, sanoi Ischinger, joka johtaa nyt Münchenin turvallisuusfoorumia.

Herra Ischingerin välitön tavoite on suostuttaa presidentti osallistumaan hänen vaikutusvaltaisiin vuosikokouksiinsa. Hänellä on kohtuulliset mahdollisuudet purkaa hänet: Herra Biden on ollut katkottua tavaraa Münchenissä jo vuosia, mieleenpainuvimmin vuonna 2009, kun hän ilmoitti, että presidentti Barack Obama halusi lyödä “nollauspainiketta” Venäjän kanssa.

Perustamispuheessaan herra Biden sanoi, että “maailma valvoo”. Hän lupasi, että Yhdysvallat oli “tullut vahvemmaksi” äskettäisestä stressitestistään. Ja hän lupasi palauttaa amerikkalaisen johtajuuden, jossa hän sanoi: “me johdamme, ei pelkästään voimamme esimerkillä, vaan esimerkkimme voimalla.”

Herra Biden debytoi todennäköisesti virallisesti seitsemän johtajan ryhmän kokouksessa kesäkuussa, jonka Iso-Britannia isännöi merenrantakohteessa Cornwallissa. Hän voi laajentaa matkaa myös muihin Euroopan kohteisiin, mukaan lukien Saksa, jossa hän voi jättää jäähyväiset liittokansleri Angela Merkelille ennen kuin hän eroaa 16 vuoden jälkeen.

Syksyllä herra Bidenin odotetaan osallistuvan 20 hengen ryhmän kokoukseen Roomassa ja Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastonmuutoskonferenssiin Skotlannissa Glasgow’ssa, jossa hän voisi esitellä päätöksensä liittyä uudelleen Pariisin ilmastosopimus.

Diplomaattisen päiväkirjan päivämäärien jälkeen asiantuntijat väittävät, että herra Bidenin nimitykset eivät viittaa sisäänpäin suuntautuvaan Valkoiseen taloon.

Hänen valintansa Kurt M.Campbell Esimerkiksi Aasian-politiikan korkean tason koordinaattorina toimiminen voisi ennustaa tiukan linjan Kiinan kanssa yhdistettynä energiseen pyrkimykseen rauhoittaa amerikkalaisia ​​liittolaisia ​​Japania ja Etelä-Koreaa. Ulkoministeriön virkamiehenä Obaman hallinnossa herra Campbell suunnitteli ns. ”Pivotin” Aasiaan.

“Biden on valinnut ihmiset, jotka ymmärtävät ja ovat sitoutuneet strategiseen kilpailuun”, sanoi Thomas Wright, ulkopolitiikan asiantuntija Brookings Institutionissa.

Jotkut asiantuntijat väittävät, että Kapitolian kaaos oli vaarantanut kansakunnan perinteisen roolin demokratian puolustajana ja että kaskaditavat kotimaiset kriisit kuluttavat herra Bidenin energiaa, häiritsemällä maailman asioista.

“Kunnianhimoiset ulkopoliittiset tavoitteet ovat täysin ristiriidassa maan sisäisen poliittisen ja taloudellisen toimintahäiriön kanssa”, Emma Ashford, vanhempi stipendiaatti Atlantic Councilissa, kirjoitti International Coverage -lehdessä. “Kuinka Yhdysvallat voi levittää demokratiaa tai toimia esimerkkinä muille, jos sillä on tuskin toimiva demokratia kotona?”

Mutta herra Wright väitti, että kotimaassa demokratiaan kohdistuvien uhkien pitäisi vahvistaa Bidenin hallinnon päättäväisyyttä torjua Kiinan, Venäjän ja muiden autokraattisten hallitusten ihmisoikeusloukkauksia.

“En ole koskaan ymmärtänyt kunnianhimoa kotimaassa ja ulkomailla tavoitteen välillä”, hän sanoi. “Juuri siksi, että demokratia haastetaan kotona, Yhdysvaltojen on oltava energisempi puolustamaan demokratiaa ulkomailla.”

Sisä – ja ulkopolitiikan välisiä yhteyksiä vahvistettiin Susan E.Rice, joka toimi Obaman kansallisen turvallisuusneuvonantajana, Bidenin sisäpoliittisen neuvoston johtajana. Asiantuntijat huomauttivat, että tärkeimmät kotimaiset prioriteetit, kuten pandemia, ovat myös globaaleja haasteita.

Toinen Bidenin avustaja, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, punnitsi Twitterissä arkaluontoisia asioita ennen kuin pomonsa aloitti tehtävänsä. Hän tuomitsi Venäjän pidättämä oppositiojohtaja Aleksei A.Navalny, kehotti Euroopan unionia miettimään kahdesti aiemmin allekirjoittamalla investointisopimus Kiinan kanssa, ja sanoi Herra Trump nimitti Houthin kapinalliset Jemenissä terroristiryhmänä “aiheuttaa useless enemmän kärsimyksiä jemenilaisille”.

Voidaanko tietysti selvittää, tukeeko Bidenin hallinto näitä sanoja toiminnalla. Mutta jotkut sanovat, että herra Bidenin vaistot, temperamentti ja tausta pitkäaikaisena senaatin ulkosuhdekomitean jäsenenä tekevät hänestä epätodennäköisen raa’an mahdollisuuksia käydä maailman näyttämöllä.

Varapuheenjohtajana hän nautti pääsystä maailman johtajiin. Vuonna 2011 tehdyllä matkalla Turkkiin epäiltiin, että lääketieteellisestä toimenpiteestä toipuva presidentti Recep Tayyip Erdogan näkisi hänet. Sen sijaan herra Erdogan kutsui hänet yksityiseen asuinpaikkaansa, missä kaksi miestä tossuilla puhuivat kahden tunnin ajan Syyriasta ja Iranista.

“En halua kuulostaa siltä, ​​että olen paisuttanut merkitystäni tai suhdettani häneen”, hämmentynyt herra Biden kertoi toimittajille, “mutta olemme kuunnelleet toisiamme. Ja hän kuunteli aidosti näkökulmaani eikä haastanut sitä. “

Muina aikoina herra Biden on ylpeä siitä, että hän on valmis puhumaan suorasukaisesti ulkomaisten johtajien kanssa. Hän käveli tunnetusti illalliselta Afganistanin presidentin Hamid Karzain kanssa vuonna 2009 korruptiosta käydyn kiihkeän keskustelun jälkeen.

Vuonna 2012 herra Biden määrättiin toimimaan isäntänä Xi Jinpingille, joka oli Kiinan silloinen varapresidentti ja tuleva johtaja, kun hän vieraili Yhdysvalloissa. Paahtamalla herra Xiä ystävänpäivän lounaalla, herra Biden kävi läpi litanian valituksia kiinalaisista henkisen omaisuuden varkauksista ihmisoikeusloukkauksiin.

“Yhteistyöstä, josta sinä ja minä olemme puhuneet, voi olla molemminpuolista hyötyä useless, jos peli on oikeudenmukainen”, herra Biden sanoi, kun herra Xi katsoi.

Seuraavan vuoden matkalla Kiinaan herra Biden kritisoi julkisesti Kiinaa kieltäytymisestä sanomasta, aikooko se uudistaa amerikkalaisten kirjeenvaihtajien viisumit, ja estäneensä amerikkalaisen uutismedian verkkosivustot. Useita vuosia myöhemmin Kiina karkotti The New York Timesin ja muiden julkaisujen kirjeenvaihtajia.

Puhuminen presidenttinä on varmasti erilainen kuin varapuheenjohtajana. Kreikan matkallaan vuonna 2011 herra Biden mietteli Kreikan ja Euroopan unionin välisten finanssipaineiden kommentoimisen riskejä.

“Tiedätkö, vanhanaikana, kun olin senaattori, olin oma mieheni”, herra Biden kertoi tuolloin toimittajille. “Voisin useless kertoa mielipiteeni. Mutta nyt mitä sanon, johtuu hallinnosta. “

“Olen vihdoin oppinut sen”, sanoi mies, joka johtaa nyt omaa hallintoa. “Kesti noin kuusi kuukautta, mutta sain sen alas.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *