Kuinka historioitsija pääsi lähelle, ehkä liian lähelle, natsivarasta

1990-luvun lopulla suurin osa natsien taiteen asiantuntijoista, jotka auttoivat ryöstämään Euroopan juutalaisia, olivat joko kuolleita tai elivät hiljaista elämää tutkan alla. Ei niin Bruno Lohse, joka toimi taideagenttina Reichsmarschall Hermann Göringille, Hitlerin oikeakätiselle miehelle.

Vuonna 1998 Claremont McKenna Collegen eurooppalainen historian professori Jonathan Petropoulos tapasi Lohsen Münchenissä. Tuhla, vaatimaton hahmo, joka seisoi 6 jalkaa four ja painoi tuolloin yli 300 kiloa, Lohse, jolla oli “sammumaton itsetärkeys”, kuten Petropoulos kirjoittaa, toivotti mahdollisuuden herättää amerikkalaisen tutkijan sotatarinoillaan. Seuraavien yhdeksän vuoden aikana he tapasivat yli kaksi tusinaa kertaa.

Lohse otti usein esiin laatikon vanhoja valokuvia ja muistoesineitä, antaen Petropoulosin kurkistaa olkansa yli ja pippuria hänelle kysymyksillä. Kun Lohse kuoli vuonna 2007 96-vuotiaana, hän testamentoi tämän laatikon Petropoulosille, joka käytti sitä lähdemateriaalina uudelle kirjalle “Göring’s Man in Paris: The Story of a Nazi Artwork Plunderer and His World” tässä kuussa Yalen yliopistosta. Lehdistö.

Kaikki suhde tietoa etsivän tutkijan ja entisen natsin välillä on varmasti monimutkainen, ja Petropoulos tekee prologessa selväksi, ettei hänellä ole aikomusta ystävystyä Lohseen. Hän myöntää kuitenkin, että “arvosti pian viehätyksiään” ja tuli nauttimaan heidän kokouksistaan ​​maksakokoisen keiton parissa – mikä tarjosi professorille pääsyn menetettyyn maailmaan.

“Yritin aina pitää tietyn etäisyyden, ja pelattavasta pelistä oli aina osa, kissan ja hiiren peli”, Petropoulos sanoi aiemmin tässä kuussa haastattelussa. “Tuo peli muuttui hieman pirteämmäksi ajan myötä, hieman enemmän kuin saisit minut, jos voit.”

Kirjassa hän selittää, miksi keskusteluja oli syytä jatkaa.

“Näiden taisteluräjähteiden, kuten useimpien natsi-Saksan toisen asteen henkilöiden, paperirata kuivui suurelta osin 1940-luvun lopun kuulustelujen ja natsien poistamisen jälkeen”, Petropoulos kirjoittaa. “Lohsen ja muiden vanhojen natsien tarjoama suullinen historia tarjosi yhden harvoista tavoista rekonstruoida tämän kohortin sodanjälkeiset kokemukset.”

Petropoulos käytti osan tästä materiaalista vuoden 2000 kirjassaan “The Faustian Cut price: The Artwork World in Natsi Germany”, ja kun lounaista saatiin mahdollisesti syyttävää tietoa, hän kirjoittaa jakaneensa sen FBI: n ja palautusasiantuntijoiden kanssa tällaisissa organisaatioissa. Artwork Loss Register -rekisterinä. Tämä uusi kirja tuo Lohsen entistä tarkemmin, persoonallisuus- ja akselipisteenä, josta voi tutkia natsien ryöstelyyn liittyvää taidekauppiaiden, keräilijöiden ja museokuraattorien verkostoa sekä sodan aikana että sen jälkeen.

“Luulen, että hänestä tuli mukavampi ja turvallisempi tietyssä vaiheessa”, Petropoulos sanoi. “En tiedä, onko hän koskaan avannut minua niin paljon, mutta sain aina pieniä palasia häneltä.”

Lohse vangittiin toisen maailmansodan lopussa ja tutkittiin. Hänet tuomittiin Ranskassa vuonna 1950.

Lynn Nicholaksen maineikkaassa kirjassa Kolmannen valtakunnan ryöstämisestä, “The Rape of Europa”, Lohse on yksi monista Pariisin SS: n palveluksessa olevista agenteista, jotka hallitsivat modernistisen taiteen (jota natsit kutsuivat rappeutuneiksi) “vaihtoa heidän arvostetuimmaksi. vanhat mestarit. “Göringin mies Pariisissa” asettaa hänet yhdeksi ensisijaisista planeetoista, jotka kiertävät Göringiä aurinkokunnassa, johon kuului natsitaidekauppiaita, kuten Alois Miedl, Walter Andreas Hofer, Maria Almas Dietrich ja Karl Haberstock.

Petropoulos väittää, että Lohse oli tärkeä Göringin ryöstelyssä, mutta myös sen, että hän varasti monia teoksia itselleen pitäen joitain piilossa kuolemaansa saakka. Petropoulos kertoo, että Lohse oli henkilökohtaisesti mukana juutalaisten kodeiden tyhjentämisessä ja kehui saksalaiselle upseerille, että hän oli lyönyt juutalaiset omistajat kuolemaan “omin käsin”.

Lohse palasi taidekauppaan 1950-luvulla uudesta tukikohdasta Münchenissä, jossa myös muut entiset natsitaideteollisuuden asiantuntijat olivat palanneet töihin, käydessään kauppaa lähinnä “luottamuksen piirissä” Saksassa ja Sveitsissä.

Usein nämä verkostot liittyivät suurempaan taidemaailmaan. Yksi erityisen monimutkainen suhde, johon Petropoulos syvenee, on Lohsen ja Theodore Rousseaun, entisen Yhdysvaltain taistelun ryöstöjä tutkivan yksikön upseerin, josta myöhemmin tuli Metropolitanin taidemuseon apulaisjohtaja. Petropoulos lainaa kahden yli 25 vuoden kirjeenvaihtoa Metin omasta arkistosta, mikä viittaa ystävälliseen liikesuhteeseen.

Ei ole todisteita siitä, että Rousseau olisi koskaan ostanut taidetta Lohselta. “Ennen vuotta 1959 Rousseau käytti todennäköisesti Lohsea tietojen keräämiseksi osana partiotoimintaa löytääkseen teoksia”, Petropoulos sanoi. “Mutta se on saattanut muuttua 1960-luvulla, kun suhteesta tuli henkilökohtaisempi ja ystävällisempi. Meillä ei ole kokonaiskuvaa jäävuoresta, mutta voimme nähdä sen kärjet siellä. Esitin mitä voin, ja toivon, että muut tutkijat jatkavat. “

Metin edustaja kertoi sähköpostissa, että museon arkisto sisältää noin 30 kirjettä Lohsen ja Rousseaun välillä, joista kuusi on Rousseaun vuosilta 1952–1969. Hän kuvaili heitä ”yleensä lyhyiksi, kohteliaiksi ja ammattimaisiksi” ja sanoi Met ei koskaan ostanut yhtään teosta Lohselta.

Petropoulosin tutkimuksesta käy ilmi muotokuva karismaattisesta ja säälimättömästä hahmosta, joka pilasi kaikki, joita kosketti. Siinä tutkitaan sotkuisia suhteita, jotka yhdistävät natsikauppiaat lukuisiin muihin taidekaupan osallistujiin.

Tämän tieteellisen yrityksen käänne tulee kuitenkin, kun Petropoulos löytää itsensä verkosta. Vuonna 2000 hän oli mukana etsimässä “Fischer Pissarroa”, Camille Pissarron Pariisin katukuvaa, joka oli varastettu merkittävän saksalaisen juutalaisen perheen Wienin kodista ja myyty huutokaupassa vuonna 1940.

Perilliset epäilivät, että työ saattaa liittyä Lohseen, ja ottivat yhteyttä Petropoulosiin avun saamiseksi. Entisen Lohse-osakkuusyrityksen, taidekauppiaan Peter Griebertin avulla Petropoulos sijoitti teoksen yksityiseen säätiöön Liechtensteiniin – mutta kuten kävi ilmi (hänen yllätyksekseen, kuten hän kertoo), säätiö omisti Lohse. On epäselvää, kuinka Lohse tuli teoksen haltuun.

Tämä “epäonni,” kuten Petropoulos kutsui sitä Los Angeles Timesin artikkelissa, johti perilliset syyttämään häntä kiristämisestä maksujen perimiseksi ja prosenttiosuudeksi myyntituotoista. Häntä ei koskaan syytetty rikoksesta, mutta Petropoulos luopui tehtävästään holokaustin, kansanmurhan ja ihmisoikeuksien tutkimuksen keskuksen johtajana Claremont McKennassa.

Kollegio ilmoitti lausunnossaan suorittaneensa tutkimuksen ja todennut, että Petropoulos “noudatti sovellettavia sopimus- ja laillisia velvoitteita” yrittäessään auttaa maalauksen talteen ottamisessa. Hän pysyy sen tiedekunnassa. Petropoulos myöntää, ettei hänen olisi pitänyt luultavasti olla mukana, ja kirjoittaa kirjassa, että hän ei koskaan ansainnut rahaa työstä. “Yritin olla avulias ja saavuttaa paluuta, mutta asiat kehittyivät samalla tavalla kuin he tekivät”, hän sanoi.

Luku, joka kertoo tämän tarinan, muuttuu alueeksi, joka muistuttaa Janet Malcolmin ”Toimittaja ja murhaaja” -kirjaa, jossa tutkitaan eettisiä seurauksia, kun kirjailija pääsee liian lähelle lähdettä. Kun Petropoulos kaataa tämän kaninreiän, “Göringin mies Pariisissa” tulee monimutkaisemmaksi, mikä herättää kysymyksiä luotettavuudesta taidemaailman kaikilla osa-alueilla.

“Minulle suurin eettinen haaste syntyi keskinäisestä tunne ystävyydestä, joka syntyi suhteessani Lohseen”, Petropoulos kirjoittaa. ”Sanoin hänelle epävarmalla sanalla, että ajattelin sitä, mitä hän teki sodassa, eikä suostunut millään tavalla hänen tekoihinsa. Hänet vaikutti häiritsevältä tämä lausunto – todellakin, se toi hymyn hänen kasvoilleen. “

Seuraa New York Instances -kirjoja Fb, Viserrys ja Instagram, ilmottautua uutiskirjeemme tai kirjallisuuskalenterimme. Ja kuuntele meitä Kirja-arvostelu podcast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *