Saksan Buchenwaldin muistomerkki kehottaa kävijöitä kunnioittamaan hautoja

Keski-Saksassa sijaitsevan entisen Buchenwaldin keskitysleirin muistomerkki lisäsi turvallisuutta tällä viikolla sen jälkeen, kun jotkut kävijät menivät kelkkailemaan haudoille. Viimeisin esimerkki entisten natsileirien tapahtumista viime vuosina.

Buchenwaldin jakso, jossa kymmenet tuhannet vangit kuolivat, on saanut historioitsijat jälleen huolestumaan siitä, että muisto holokaustin aikana tehdyistä rikoksista on hiipumassa.

“Kelkkailu ja hiihto ovat hauskoja”, Buchenwaldin muistomerkki kertoi lausunnossaan Facebookissa. “Siitä huolimatta haluamme pyytää sinua osoittamaan kunnioitusta uhreja kohtaan, etenkin kelkkailua tai hiihtoa lähellä tai jopa haudalla.”

Lausunnossa kehotettiin ihmisiä “käyttäytymään paikan ihmisarvon mukaisella tavalla”.

Natsit vangitsivat lähes 280 000 ihmistä Buchenwaldin leirillä ja sen satelliiteissa vuosina 1937–1945. Yli 56 000 ihmistä kuoli kidutukseen, lääketieteellisiin kokeisiin ja nälkään. Jopa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain joukot vapauttivat leirin huhtikuussa 1945, satoja vankeja kuoli vankeutensa aikana vallinneiden olosuhteiden seurauksena.

Sivustolla lähellä Weimarin kaupunkia on nyt muistomerkki ja museo. Tuhansien uhrien jäännökset lepäävät hautakompleksissa rinteen päässä, jonka yläosassa on kellotorni.

Buchenwald-säätiön johtaja Jens-Christian Wagner kertoi saksalaislehdelle Der Spiegel että muistomerkin kävijät eivät ole talviurheilun harrastajia täyttäneet pysäköintialueita viikonloppuna.

Joidenkin heidän kelkkojensa jäljet ​​päättyivät hautoihin, herra Wagner sanoi ja lisäsi, että vaikka hän ymmärsi, että perheet tarvitsivat aikaa lastensa kanssa, heidän tulisi mennä kelkkailemaan muualle.

Kun niiden määrä, jotka voivat todistaa natsien holokaustin aikana tekemistä julmuuksista, vähenee, historioitsijat ja asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että jotkut saattavat yrittää vähentää rikosten laajuutta tai että muisti heistä saattaa heikentyä sukupolvien ajan.

Holokaustin muistomerkit ovat olleet myös yhä itsevarmempien uusnatsien ja valkoisten nationalistien häpäistyjen kohteiden kohteita. Buchenwald on yhä useammin kohdannut uusnatsien ei-toivottuja vierailuja, kertoi muistomerkkiä hoitavan säätiön edellinen päällikkö Volkhard Knigge valmistautuessaan viime vuonna leirin vapautumisen 75-vuotisjuhlalle.

“Vieraskirjasta löytyy yhä enemmän viestejä, joissa väitetään, että natsismi ja keskitysleirit olivat järkeviä ja hyviä saksalaisille”, herra Knigge kertoi saksalaisille tiedotusvälineille.

Buchenwaldin säätiön suhdetoiminnan johtaja Rikola-Gunnar Lüttgenau sanoi, että useammat ihmiset olivat osoittaneet epäkunnioitusta alueelle muun muassa ratsastamalla hevosilla tai maastoajoneuvoilla metsän lähellä muistomerkkiä.

“Valitettavasti tällaisen paikan väärinkäyttö on ollut toistuva teema Saksan keskitysleirien muistomerkkien historiassa vuodesta 1945”, herra Lüttgenau sanoi sähköpostissa.

Aikaisemmin tällä viikolla hakaristit ja muut natsisymbolit löydettiin myös juutalaisen hautausmaan seinältä lähellä Auschwitzin keskitysleiriä Puolassa. Auschwitzin muistomerkki.

Viime kuussa herra Wagner Buchenwaldin säätiöstä kehotti ryöstäjiä pysymään poissa paikasta sen jälkeen, kun Saksan televisiossa esitelty dokumentti väitti, että natsit olivat piilottaneet sen alle aarteita.

“Ajan myötä historiallinen herkkyys on hiipumassa”, herra Wagner sanoi.

Joillekin holokaustin historioitsijoille on kuitenkin olemassa toinen mahdollinen selitys antisemitistiselle toiminnalle ja häpäisemiselle.

“Yhä useammin meillä näyttää olevan vaikeuksia yhdistää historiallista tietämystämme moraalivalintoihimme”, Piotr Cywinski, Puolan Auschwitz-Birkenaun valtionmuseon johtaja, kertoi The New York Instances viime vuonna.

“Voin kuvitella yhteiskunnan, joka ymmärtää historiaa hyvin, mutta ei tee mitään johtopäätöksiä tästä tiedosta”, Mr. Cywinski sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *