Hongkongissa uusi puolue vaatii vakautta (ja herättää epäilyksiä)

Peking – He ovat Method-Kiinassa syntyneitä liikemiehiä, jotka palvelevat Pekingin ylimmissä neuvoa-antavissa komiteoissa ja tunnustavat isänmaallisuutta isänmaan hyväksi. Yksi matkusti äskettäin hämärään kylään Kaakkois-Kiinassa tutkimaan Xi Jinpingin oppia maan johtamisesta suuruuteen.

Nyt he pyrkivät tuomaan tuon kiihkeyden Hongkongiin kaupungin uusimman poliittisen puolueen perustajina. He vaativat sosiaalista vakautta syvällisen murtuneen yhteiskunnan yhdistämiseksi ja vahingoittuneen talouden korjaamiseksi.

“Et voi protestoida joka päivä”, sanoi puolueen perustaja ja puheenjohtaja Li Shan.

Bauhinia-puolueen saapuminen on kiihdyttänyt raivokkaita spekulaatioita Hongkongin kerran elävän, toisinaan hallitsemattoman poliittisen kohtauksen tulevaisuudesta. Method-Hongkongiin muuttaneiden yritysjohtajien johtama puolue on tulossa taisteluun Kiinan hallituksen voimakkaiden toimien myötä erimielisyyksien lopettamiseksi, kun vuonna 2019 tehdyt valtavat demokratiaa kannattavat mielenosoitukset haastoivat sen hallintaa.

Jo nyt viranomaiset ovat karkottaneet Hongkongin lainsäätäjän opposition lainsäätäjät ja hylänneet ja pidättäneet mahdolliset ehdokkaat. Monet demokratia-puolueen leirissä näkevät uuden puolueen olevan jälleen merkki siitä, että Hongkongista – entisestä brittiläisestä siirtokunnasta, jolle luvattiin 50 vuotta puoliautonomiaa palattuaan Kiinaan vuonna 1997 – on tulossa useless yksi mantereen kaupunki.

Mutta uutiset olivat yhtä huolestuttavia, ellei enempää, huolestuttavia Hongkongin Pekingin-puoluiselle ryhmälle, paikallisten liikemiehistön koalitiolle, vakiintuneille poliitikoille ja ammattiliitoille, jonka on pitkään annettu hallita keskushallinnon edustajana. Monet ovat miettineet, onko uuden puolueen syntyminen Pekingin merkki siitä, että sillä on vähemmän käyttöä niille perinteisille virranvälittäjille ja että se voi korvata ne tehokkaammiksi tai luotettavammiksi katsotuilla luvuilla.

Vaikka Pekingin-puolueinen leiri on aina osoittanut uskollisuutta keskushallitukselle, sen jäsenet ovat pyrkineet korostamaan kaupunkinsa ja mantereen välisiä eroja.

Bauhinia-puolue näyttää tarjoavan itsensä Pekingille uudena mallina liittolaisille, jotka ovat avoimempia suhteistaan ​​keskushallintoon ja ihailustaan ​​sen ylhäältä alas suuntautuvasta lähestymistavasta.

Herra Li on kansallisen Kiinan kansantasavallan poliittisen neuvoa-antavan konferenssin, Pekingin neuvoa-antavan elimen, edustaja ja puhuu tuskin kantonin kieltä, Hongkongin paikallista kieltä. Toinen perustaja Chen Jianwen on valtuutettu neuvoa-antavan elimen alueelliselle osastolle ja johtaa yhdistystä kommunistisen puolueen virkamiesten koulutusakatemian alumneille.

Puolueen foorumin keskeisiin lankkuihin kuuluu muun muassa Hongkongiin suuntautuvien mannersiirtojen syrjinnän torjuminen ja kiinalaisen kielen ja kulttuurin rakastamisen edistäminen. Herra Li sanoi haluavansa kannustaa useampia Hongkongin opiskelijoita opiskelemaan Method-yliopistoihin ja käymään ”isänmaallisessa koulutuksessa”, vastaus herra Xin omiin kehotuksiin nuoria hongkongilaisia ​​kohtaan ”lisätä tunnettaan kuuluvan isänmaahan. ”

Jopa tapa, jolla herra Li perusti puolueen, nyökkäsi keskushallitukselle. Hän perusti sen virallisesti risteilyalukselle Hongkongin Victoria Harbouriin, joka viittaa Mao Zedongin perustamaan Kiinan kommunistisen puolueen veneeseen Itä-Kiinassa puoluetutkimuksen mukaan.

Havaittu uskollisuus Pekingille voi olla tärkein tekijä keskusviranomaisten siunauksen turvaamiseksi tulevina vuosina, sanoi Kiinan politiikan professori Willy Lam Hongkongin Kiinan yliopistossa.

Jos Hongkongin politiikkaan osallistuu enemmän mannertaustaisia ​​ihmisiä, Peking voi olla “varma” siitä, että kaupunkia johtaa ne, jotka “oletettavasti olisivat uskollisempia isälle”, hän lisäsi.

Bauhinia-puolueen perustajat kiistävät olevansa Pekingin nuket tai pyrkivät syrjäyttämään olemassa olevat puolueet. Herra Li sanoi, että puolue keskittyy kaupungin pääjohtajan valintaan, ei lainsäädäntöpaikkojen voittamiseen.

Toimitusjohtajan valitsee useless 1200 valitsijavaliokunta, joista monilla on läheiset siteet Pekingiin.

Vaikka herra Li sanoi, ettei hän aikonut osallistua ensi vuoden toimitusjohtajakilpailuun, hän vihjasi toistuvasti olevansa kiinnostunut työstä jonain päivänä.

“Jos yhteisö vaatii minua omistautumaan tällaiseen työhön tai vastuuseen, olen valmis uhraamaan itseni”, hän sanoi viime kuussa Pekingissä haastattelussa.

Herra Li kertoi kertovansa Keski- tai Hongkongin viranomaisille aloittavansa puolueen vasta sen jälkeen kun hän oli tehnyt niin. Sitten hän ilmoitti Hongkongin pääjohtajalle Carrie Lamille ja Keski-yhteysvirastolle, Pekingin viralliselle osastolle Hongkongissa.

Hän harjasi ehdotuksia olevansa ulkopuolinen. “Olen asunut vakituisesti 20 vuotta”, sanoi rahoittaja Mr. Li, joka muutti Hongkongiin vuonna 1993 valmistuttuaan tohtoriksi Massachusettsin teknillisessä instituutissa.

Perustajat sanovat haluavansa tavoittaa hallituksen vastustajia ja kannattajia.

Ilmoitetuissa periaatteissa puolue tunnustaa sitoutumisensa yleisiin äänioikeuksiin – demokratian kannattajien leirin keskeiseen vaatimukseen – ja lupauksen tehdä Hongkongista “yksi maailman vapaimmista, demokraattisimmista ja avoimimmista kaupungeista”. Herra Li sanoi haluavansa säilyttää “yhden maan, kahden järjestelmän” rakenteen vielä 50 vuoden ajan.

Demokratiaa suosiva leiri on kuitenkin hylännyt nuo alkusoittot huulipalveluna. Apple Day by day -lehden, joka on kiihkeä demokratiaa suosiva sanomalehti, nimeltään puolue “troijalainen hevonen”, joka antaisi kommunistipuolueen toimia avoimesti Hongkongissa. Lo Kin-hei, demokraattisen puolueen puheenjohtaja, kirjoitti Twitterissä että se oli kommunistisen puolueen ”Hongkongin haara”.

Pekingin puolesta leiri on ollut yhtä vihamielinen. Monet ovat pilkanneet Bauhinia-puolueen asettamaa tavoitetta houkutella 250 000 jäsentä, noin viisi kertaa enemmän kuin Hongkongin suurimmalla Pekingin-puolueella. Herra Li sanoi perjantaina, että puolueella on toistaiseksi alle 100 jäsentä.

“Puolueen perustaminen on helppoa, mutta puolueen perustaminen elinkelpoisena poliittisena voimana ei ole niin helppoa”, sanoi Jasper Tsang, suurimman puolueen, Hongkongin parantamisen ja edistymisen demokraattisen liiton, perustaja.

Tsang hylkäsi ajatuksen, että Bauhinia-puolueella olisi Pekingin tuki tai että Liistä voisi tulla toimitusjohtaja. Hän huomautti, että Hongkongin kaksi suurta valtion tukemaa sanomalehteä eivät olleet kiinnittäneet juurikaan huomiota uuteen puolueeseen, mikä hänen mukaansa ehdotti virallisen tuen puutetta.

Regina Ip, toisen Pekingin-puolueen perustaja, sanoi, että Li oli ottanut yhteyttä häneen mahdollisesta yhteistyöstä ja ettei hän “ollut millään tavalla kiinnostunut”.

“En usko, että hän alkaa ymmärtää, kuinka monimutkainen työ on”, hän kertoi herra Li: n vihjeistä toimitusjohtajan ehdokkuudesta. “Jos sinulla on joitain taloudellisia tietoja, se ei tarkoita, että olet pätevä.”

Herra Li myönsi, ettei hän ollut sujuvasti Hongkongin politiikassa huolimatta pitkästä asumisestaan ​​kaupungissa. Hän sanoi, että hän ei ollut koskaan äänestänyt vasta vuoden 2019 loppupuolella. Kysyttyään kannastaan ​​kiistanalaiseen ehdotukseen, jonka mukaan Method-Kiinassa asuvat Hongkongin asukkaat voisivat äänestää kaupungin vaaleissa, hän sanoi, ettei hän ollut kuullut asiasta.

Jotkut ovat olleet miellyttävämpiä Bauhinia-puolueelle.

Christine Loh, entinen demokratiaa kannustava lainsäätäjä, joka työskenteli myös Pekingin-kannattajan pääjohtajan hallinnossa, sanoi, että hän ei tiennyt paljoa uudesta puolueesta. Mutta hän sanoi, että hongkongilaisten olisi oltava avoimempia poliittisille henkilöille, jotka ovat paremmin linjassa mantereen järjestelmän kanssa.

“Se ei ole, että sitä laajennetaan Hongkongiin, mutta se ei ole täysin kytketty”, hän sanoi Method-järjestelmästä. Hänen mukaansa on mahdollista, että siihen sidoksissa olevat ihmiset voisivat auttaa Hongkongia.

Vaikka Li väittää, ettei hän ole kuullut kiinalaisia ​​virkamiehiä ennen puolueen perustamista, hän myönsi keskustelleensa joistakin sen ehdotuksista virkamiesten kanssa siitä lähtien.

Viime kuussa hän vieraili museossa Xiadangissa, kylässä, jossa Xi työskenteli nuorena kommunistisen puolueen kaaderina 1980-luvulla. Herra Li sanoi haluavansa oppia lisääXi Jinpingin ajatus,”Xi: n ideologinen manifesti.

Toinen perustaja, Wong Chau-chi, hajosi haastatella The South China Morning Postin kanssa kysyttäessä, olivatko Bauhinia-puolueen jäsenet salaa kommunistisen puolueen jäseniä.

“Ei ole oikein arvioida puolueemme sen perusteella, onko meillä maanalaisia ​​jäseniä vai ei”, hän sanoi. “Se ei ole asiaankuuluvaa hallintomme kannalta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *