Miksi Taleban vapautti vangitun Afganistanin poliisin?

Yhdysvaltain rauhanlähettiläs Zalmay Khalilzadin johdolla Yhdysvaltain hallitus on ollut halukas ryhtymään dramaattisiin toimiin, jopa armeijan ja lainvalvontaviranomaisten vastustaessa, vapauttamaan Yhdysvallat pisin sodastaan ​​ja saamaan aikaan jonkinlaisen rauhan Afganistan.

Laajojen vankien vapauttamisen lisäksi Trumpin hallinto on vaatinut sotilasjoukkojen nopeaa vetäytymistä maassa, usein Pentagonin vastaväitteiden takia. Yhdysvaltain armeija on vetänyt 2500 sotilasta, jotka edelleen asettuivat maan kymmenkuntaan tukikohtaan, huolimatta Yhdysvaltain lainsäätäjien vastustuksesta.

Mutta kun valittu presidentti Joseph R.Biden Jr. valmistautuu virkaan, keskeinen kysymys on edelleen – pitäisikö hän pitää herra Khalilzadin paikallaan vai ajaa hän valitsemaansa veteraanidiplomaattia. Herra Bidenillä on pitkään ollut skeptinen näkemys huomattavasta amerikkalaisesta läsnäolosta Afganistanissa, mutta toisin kuin presidentti Trump, hän on myös puolustanut terrorismin vastaista voimaa maassa.

Yhdysvaltain virkamiesten mukaan FBI lisäsi Hasanin luetteloon ihmisistä, joita ei pitäisi vapauttaa osana 29. helmikuuta Yhdysvaltojen ja Talebanin välistä sopimusta, jossa Yhdysvallat suostui ajamaan Afganistanin hallitusta vapauttamaan 5000 vankia. Myös Australian ja Ranskan virkamiehet työnsivät turhaan pieneen määrään 5000 vankia, jotka tuomittiin kansalaistensa tappamisesta, pysymään lukittuina.

Mutta ulkoministeri Mike Pompeo, joka valvoi neuvotteluja ja ohjasi niitä tulkintansa perusteella, mitä herra Trump halusi, sanoi ulkomaisille hallituksille, että “ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä eteenpäin vankien vapauttamisen kanssa, kuten osapuolet olivat sopineet” virkamiehelle, joka työskenteli helmikuun sopimuksen parissa.

Sisäisesti ulkoministeriö lopulta kumosi myös pyynnön pitää Hasan myös ritilöiden takana. Päätös oli osa Valkoisen talon laajempaa pyrkimystä nopeuttaa Afganistanin hallituksen ja Talebanin neuvotteluja ennen Yhdysvaltojen marraskuun presidentinvaaleja, virkamiehet sanoivat.

Ulkoministeriön edustaja sanoi The Timesille antamassaan lausunnossa, että vankien vaihto oli “vaikea päätös afgaaneille” ja jonka Yhdysvallat hyväksyi, ja lisäsi, ettei se “ollut asia, josta olemme onnellisia”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *