Fidži johtaa YK: n oikeuselintä Venäjän ja Kiinan opposition puolesta

GENEVA – Fidžin Tyynenmeren saarivaltio voitti perjantaina vaalit Yhdistyneiden Kansakuntien ylimmän ihmisoikeuslaitoksen presidenttinä ja lopetti Kiinan, Venäjän ja Saudi-Arabian käymän hämärän valtakunnan taistelun, jolla pyritään vahvistamaan vaikutusvaltaansa asettamalla vaatimustenmukaisempi ehdokas.

Fidži voitti ratkaisevasti 29 maan tuella ihmisoikeusneuvoston 47 jäsenen salaisessa äänestyksessä, joka torjui haasteen Bahrainista, joka sai 14 ääntä, ja Uzbekistanista, joka sai neljä ääntä.

Tuloksena on, että pieni, syrjäinen saarivaltio, jolla on ennätys tukea ihmisoikeusaloitteille, tulee johtotehtäviin, kun valtioiden välinen kilpailu kiristyy oikeuksien väärinkäyttäjien vastuuseen saattamisen suhteen.

Kiina ja Venäjä palaavat neuvoston jäseniksi vuonna 2021 antamalla äänen kahdelle voimakkaalle kansakunnalle, jotka ovat kohdanneet laajaa kritiikkiä ihmisoikeusloukkauksista. Ihmisoikeusryhmien mukaan neuvosto on ollut tehokkaasti esillä monissa pahimmissa kriiseissä, ja toivovat, että presidentiksi valitun Joseph R. Biden Jr.: n tuleva Yhdysvaltain hallinto vahvistaa tätä roolia ottamalla uudelleen yhteyttä elimeen, jonka presidentti Trump lopetti vuonna. 2018.

“Fidžin voitto on voitto niille, jotka uskovat, että ihmisoikeusneuvostoa tulisi käyttää ihmisoikeuksien puolustamiseen”, sanoi Human Rights Watchin pääjohtaja Kenneth Roth. “Se, että Kiina, Venäjä ja Saudi-Arabia vastustivat Fidžin ehdokkuutta, heijastaa näiden ja muiden autokraattisten hallitusten päättäväisyyttä pysäyttää ihmisoikeusneuvoston työ.”

Neuvoston puheenjohtajalla on merkittävä vaikutus ensisijaisiin tavoitteisiin ja riippumattomien asiantuntijoiden valintaan raportoimaan ihmisoikeuksien loukkaajista ja heidän tekoistaan. Presidentti on vastuussa myös sellaisten valtioiden torjunnasta, jotka pyrkivät estämään neuvoston työn torjumalla ihmisiä, jotka tekevät yhteistyötä sen tutkimuksissa.

Fidži ilmoitti ehdokkuudestaan ​​heinäkuussa 2020, ja alun perin vastustamattomana tuntui työläiseltä. Sen suurlähettiläs, Cambridgeissa koulutettu asianajaja Nazhat Shameem Khan, josta tuli Fidžin ensimmäinen naisoikeustuomari, on arvostettu Geneven diplomaattiyhteisössä ja on toiminut neuvoston varapuheenjohtajana. Neuvostossa Fidži oli tukenut raportoituja tutkimuksia väärinkäytöksiä Venezuelassa, Filippiinit, Valko-Venäjä, Syyria ja Jemen.

Nämä kannat, joita Kiina, Venäjä ja Saudi-Arabia kiihkeästi vastustavat, näyttävät saavan Bahrainin tekemään myöhäisen tarjouksen virasta, käynnistämällä viikkojen liikkumavaraa Aasian ja Tyynenmeren maiden ryhmässä yrittäen painostaa Fidžiä eroamaan.

Ihmisoikeusaktivistit ovat hyökänneet Bahrainiin tukahduttaakseen kriitikot kotona ja kieltäytyessään yhteistyöstä Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeusjärjestöjen kanssa, joiden kriitikot sanoivat hylkäävän sen tarjouksen.

“Se oli melko kinkku, eikä ihmisoikeuksien tukemista edes esitelty”, Mr. Roth sanoi Bahrainin tarjousta julmana yrityksenä asentaa ehdokas, joka “aikoo tehdä Saudi-Arabian likaisen työn”.

Kilpailun edetessä kohti äänestystä neuvostossa, jossa Fidžillä oli vahva tuki, Kiina pelasi julkisesti vastustustaan ​​ja antoi lausuntoja, joiden mukaan olisi tyytyväistä nähdä joku ehdokkaista, Fidži mukaan lukien.

Mutta diplomaattien ja ihmisoikeusryhmien mukaan tulos antaa Pekingille aihetta huoleen. Kiinaa tarkastellaan yhä tarkemmin YK: ssa sen vuoksi, että se on vanginnut uiguurimuslimit Xinjiangiin ja ryhtynyt ankariin tukahduttamistoimiin Hongkongin demokratia-liikkeeseen.

Valittu presidentti Biden on luvannut palata monenvälisiin instituutioihin, kuten Maailman terveysjärjestöön ja Pariisin ilmastosopimukseen, jonka presidentti Trump hylkäsi. Herra Biden on myös luvannut painottaa ihmisoikeuksia ulkopolitiikassaan, mutta hän ei ole vielä ottanut julkista kantaa palatessaan neuvostoon, jolla on vaikuttavia kriitikoita Yhdysvalloissa, erityisesti Israelin kannattajien keskuudessa.

Fidžin menestys “kieltämättä helpottaa Bidenin palauttamista Yhdysvaltoihin takaisin sen sijaan, että sillä olisi maa, jolla on selvästi huono ihmisoikeustilanne”, sanoi Genevessä toimivan Common Rights Groupin johtaja Marc Limon.

Peking on toistaiseksi välttänyt ihmisoikeusneuvoston suoraa kritiikkiä, vaikka se voi muuttua, herra Roth sanoi. Neuvoston viime vuonna antama päätöslauselma systeemisen rasismin tutkimisesta Yhdysvalloissa ja muissa maissa loi ennakkotapauksen globaaliin valtaan kohdistuvalle toiminnalle.

“Jos Biden todella pyrkii kokoamaan muita hallituksia tuomitsemaan Kiinan”, herra Roth sanoi, “se voi kääntää tasapainon ja ensimmäistä kertaa voimme nähdä Kiinasta tuomitsevat päätöslauselmat tulossa neuvostosta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *