Abbas julistaa palestiinalaiset vaalit vuosien halvauksen jälkeen

JERUSALEM – Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas ilmoitti perjantaina kuusitoista vuotta sen jälkeen, kun hänet valittiin neljän vuoden kaudeksi, perjantaina, että presidentin- ja parlamenttivaalit pidetään keväällä ja kesällä.

Ilmoitus näytti olevan osa pyrkimystä saada jaettu palestiinalaisrakennus järjestykseen ja suunnitella ainakin näennäistä yhtenäisyyttä palestiinalaishallintona. valmistautuu korjaamaan siteet Washingtoniin ja tuleva Bidenin hallinto katastrofaalisen muutaman vuoden erimielisyyden jälkeen presidentti Trumpin johdolla.

Presidentin asetuksessa todettiin, että pitkään lakkautetun Palestiinan lakiasäätävän neuvoston äänestys pidetään 22. toukokuuta ja sen jälkeen presidentinvaalit 31. heinäkuuta.

85-vuotias palestiinalaispuolueen Fatahin johtaja Abbas, 85, valittiin viimeksi virkaan vuoden 2005 alussa edeltäjänsä Yasir Arafatin kuoleman jälkeen.

Analyytikot sanoivat uskovansa, että herra Abbas pyrkii nyt uudistamaan legitiimiyttään kansainvälisen yhteisön silmissä, varsinkin kun presidentiksi valittu presidentti Joseph R. Biden nuorempi saapuu Valkoiseen taloon, minkä heidän mukaansa Abbas toivoi. ennustaisi paluuta neuvotteluihin Israelin kanssa.

“Hän ei halua kuulla kenellekään, ettei hän edusta palestiinalaisia ​​ja ettei hän hallitse Gazaa”, sanoi Palestiinan politiikan asiantuntija Jihad Harb.

Viime kerralla, kun palestiinalaiset menivät äänestämään, se ei päättynyt onnellisella tavalla.

Vuonna 2006 kilpaileva puolue, joka edustaa Hamasia, islamilaisia ​​militanttiryhmiä, valitsi Fatahin lakiasäätävän neuvoston vaaleissa, mikä johti puolitoista vuotta vallattomaan vallanjakoon.

Yhdysvallat ja suuri osa länsimaista kieltäytyivät yhteistyöstä yhtenäishallituksen kanssa, koska Hamas, jota he pitivät terroristijärjestönä, ei hyväksyisi kansainvälisiä vaatimuksia, kuten väkivallasta luopumista ja Israelin olemassaolon tunnustamista.

Lyhyt sisällissota näiden kahden ryhmän välillä alkoi Gazan rannikkoalueella. Se päättyi kesäkuussa 2007 Hamas tarttuu hallintaan reitittämällä herra Abbasille uskolliset joukot ja rajoittamalla auktoriteettinsa miehitetyn Länsirannan osiin.

Herra Abbas vastasi muodostamalla hätähallituksen Länsirannalle, mutta Hamasin viranomaiset kieltäytyivät tunnustamasta sitä. Poliittinen ja maantieteellinen hajoaminen ja useiden sovittelusopimusten romahtaminen ovat sittemmin estäneet toimivaa demokraattista prosessia.

Palestiinalaishallinnossa on jo pitkään ollut käynnissä kulissien takana oleva peräkkäiskilpailu, ja herra Abbas sanoi muutama vuosi sitten, että hän ei halunnut ehdolla uudelleen presidentiksi.

Mutta perjantaina ei ollut vihjeitä siitä, että hän aikoi eroaa, ja vaalitiedotus otettiin vastaan ​​jonkin verran epäilevästi, koska herra Abbas on aiemmin ilmoittanut suunnitelmista vaaleista, joita ei koskaan ole tapahtunut.

Esimerkiksi helmikuussa 2011 herra Abbas ilmoitti, että vaalit pidetään saman vuoden syyskuussa, mutta Hamas hylkäsi ajatuksen ja heidät hylättiin.

Hamas suhtautui myönteisesti herra Abbasin uuteen asetukseen sanomalla lausunnossaan, että se haluaa saada vaalit menestymään. Se lisäsi, että vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien ilmapiirin luomiseksi tarvitaan työtä ja että Hamas on osoittanut viime kuukausina suureksi joustavuudeksi “uskomuksesta, että päätös kuuluu ihmisille”.

Jotkut analyytikot ilmaisivat kuitenkin merkittäviä epäilyjä siitä, oliko herra Abbas kiinnostunut lopulta vaalien etenemisestä, eivätkä kaksi kilpailevaa palestiinalaisryhmää ole selittäneet julkisesti, miten he pitävät vaaleja, kun Länsiranta ja Gaza ovat erillisten ryhmien hallinnassa. .

“Nämä säädökset ovat useless ajan ostamisen liikkumavaraa”, sanoi Ghaith al-Omari, herra Abbasin entinen neuvonantaja ja kollegani Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutissa. “Abbasin ja Hamasin välinen syvä epäilys on edelleen voimassa, ja syyt, jotka ovat aiemmin estäneet vaaleja, ovat edelleen muuttumattomia.”

Nata Amr, Fatahin veteraanihahmo ja entinen tietoministeri, kuvasi vaaliasetusta “alustavaksi käytännön askeleeksi”. Mutta hän varoitti, että vaaleissa häviössä pysyneet palestiinalaiset voisivat estää heitä. “On palestiinalaisia, joiden etuoikeudet otetaan pois, jos vaalit pidetään, joten he vastustavat sitä”, hän sanoi.

On edelleen epäselvää, hyväksyykö Hamas sen tuomioistuimen auktoriteetin, jonka herra Abbas aikoo perustaa vaalikiistojen ratkaisemiseksi, kuinka vapaasti ehdokkaat voivat kampanjoida ja suostuuko herra Abbas sallimaan Hamasin turvallisuusjoukkojen, joita hän pitää laittomina, turvata äänestyskaapit Gazassa.

Israel voi myös päättää kieltää palestiinalaisia ​​äänestämästä Israelin liittämässä Itä-Jerusalemissa – mahdollinen este, jonka herra Abbas on aiemmin sanonut estävän vaaleja etenemästä.

Fatahin keskuskomitean jäsen Azzam al-Ahmad sanoi, että palestiinalaiset virkamiehet pyytävät Israelia pidättymään “esteiden asettamisesta” Itä-Jerusalemissa äänestäville palestiinalaisille, mutta lisäsi uskovansa, että israelilaiset tekisivät niin riippumatta.

Sekä Hamas että Fatah ovat vakuuttuneita siitä, että heidän on pidettävä vaalit, sanoi Ghassan Khatib, Länsirannan Birzeitin yliopiston politologi, mutta oli epäselvää, millaisista vaaleista se olisi.

“Tulevatko nämä todelliset vaalit vai vaiheelliset vaalit, jotka uudistavat samojen vanhojen vartijoiden legitiimiyden?” hän sanoi. “Pelkään, että se on eräänlainen vaali, joka ei tee mitään muutosta – paitsi että se antaa pinnallisen vaikutelman, että olemme nyt oikeutetumpia.”

Laajemmin hän mietti, kuinka vaalit voitaisiin vetää pois niin pitkän ja katkera jakautumisen jälkeen.

“Kuinka aiomme suorittaa vaalit, joissa poliittinen järjestelmä on jaettu kokonaan kahteen erilliseen vaalijärjestelmään, kahteen oikeusjärjestelmään, kahteen turvallisuuslaitteistoon, kahteen kaikkeen?” Herra Khatib sanoi. “Se on kysymys, jonka kaikki esittävät.”

Patrick Kingsley kirjoitti raportteja Jerusalemista ja Mohammed Najib Ramallahista Länsirannalta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *