Saksan vanhin kirjakauppias Helga Weyhe kuoli 98-vuotiaana

BERLIN – Kun Helga Weyhe oli lukinnut kirjakaupan Salzwedelin kaupunkiin Saksassa joka ilta, hän teki tavanomaisen työmatkansa – kauhun yläkerran huoneistoon. Hän oli tehnyt saman matkan toisen maailmansodan jälkeen, aivan kuten hänen isänsä ennen ja isoisänsä ennen häntä.

H. Weyhe -kirjakauppa on yksi Saksan vanhimmista kirjakaupoista. Se perustettiin vuonna 1840, ennen kuin Saksa oli maa. Neiti Weyhen isoisä Heinrich Weyhe osti sen 31 vuotta myöhemmin. Se kesti ensimmäisen maailmansodan, Weimarin tasavalta, natsien hallinto. Neiti Weyhe otti isänsä haltuunsa myymälän vuonna 1965, neljä vuotta sen jälkeen, kun Itä-Saksa rakensi Berliinin muurin, ja ohjasi sitä kommunistisen hallinnon ja yhdistymisen kautta Länsi-Saksaan.

Hän lukkiutui viimeisen kerran yhden päivän joulukuussa. Hän kuoli 98: ssa joskus ennen 4. tammikuuta; hänen ruumiinsa löydettiin hänen kodistaan, kertoi suurlääkäri Ute Lemm.

“Elämästään hän sulki ympyrän”, Neiti Lemm sanoi. “Hän kuoli siellä, missä syntyi.”

Helga Weyhe (lausutaan VIE-eh) tuli ankkuriksi Salzwedeliin, noin 110 mailia Berliinistä länteen. Kaupunki oli entisessä Itä-Saksassa, ja kommunistisen hallinnon aikana hän varastoi uskonnollisia kirjoja, joita ei ollut saatavilla valtion ylläpitämissä kirjakaupoissa. Se oli siuna uskollisille ja hänelle hiljainen uhmakkuus.

Neiti Weyhe oli eräänlainen pelastuslinja asiakkailleen. Hän matkusti kauas sen jälkeen, kun itäsaksalaiset saivat yleensä lähteä matkailuun, mikä palautti tarttuvan innostuksensa ulkomaailmaan. “Hän toi vähän maailmaa Salzwedeliin”, rouva Lemm sanoi.

Kun rautaesirippu purettiin ja länteen pakenneet palasivat Salzwedeliin, he kokoontuivat hänen myymäläänsä järjestämiinsä lukemiin.

“He olivat ostaneet koulukirjoja Weyheiltä lapsena ja nyt kun he palasivat kaupunkiin, he olivat ikääntyneitä”, kaupungin arkistonhoitaja Steffen Langusch kertoi. Hän keskusteli rouva Weyhen kanssa paikallisesta historiasta hänen toimistossaan myymälän takana, keskellä kasoja kirjoja ja mustavalkoisia valokuvia, jotka kertovat myymälän menneisyydestä.

Kirjakaupoissa on erityinen paikka monille saksalaisille. Pandemian sulkemisen aikana jotkut luokiteltiin “välttämättömiksi” yrityksiksi; maan 3500 pientä, itsenäistä kirjakauppaa (verrattuna 2500 Yhdysvaltoihin) on nostanut lain, joka vahvistaa kirjojen hinnat, estäen pieniä kauppoja alistamasta suuria ketjuja ja Amazonia.

Neiti Weyhe oli vuonna 2012 ensimmäinen yhdistymisen jälkeen asuva, jonka kaupunki kunnioitti virallisesti, mikä vastaa kaupungin avaimen saamista, ja vuonna 2017 hän sai erityinen kansallinen palkinto hänen kirjakaupalleen.

“Hän ei ollut useless kunniakansalainen”, kaupungin pormestari Sabine Blümel sanoi. “Hän oli laitos.”

Kaupan sisustus, jossa on hyvin varustetut puuhyllyt ja esittelypöydät, ei ole muuttunut paljoakaan siitä lähtien, kun rouva Weyhen isoisä remontoi sen noin vuonna 1880. Rouva Weyhe painoi lainauksia ja runoja ja kiinnitti ne näyteikkunoihin ohikulkijoiden hyödyksi. mennessä.

Hän oli ylpeä varastoidessaan useless sellaisia ​​kirjoja, jotka tunsi ja hyväksyi, vaikka hän tilaisi asiakkaita toimittajiltaan lähes mitä tahansa verkossa.

Kuten hän kertoi haastattelijoille vuosien varrella, yksi hänen suosikeistaan ​​oli Thomas Mannin tyttären Erika Mannin vuonna 1932 julkaisema lastenkirja “Stoffel lentää meren yli” pojasta, joka yrittää vierailla setänsä luona Amerikassa piiloutumalla zeppeliiniin.

“Se oli luultavasti viimeinen kirjakauppa Saksassa, josta voit aina ostaa kopion kirjasta”, herra Langusch sanoi.

Kirjan juoni vetoaa häneen henkilökohtaisesti. Neiti Weyhen setä Erhard asui Manhattanilla ja johti omaa kirjakauppaa osoitteessa 794 Lexington Avenue, lähellä East 61st Road -katua. Hänen nekrologi The New York Occasions kuvasi vuonna 1972 häntä “yhtenä viimeisistä suurista taidekirjakaupoista”. Vanha kyltti Lexington Avenuen osoitteella roikkui yhdellä Weyhen kirjakaupan hyllyistä.

“Pienestä tytöstään lähtien hän haaveili menevän osavaltioihin, mutta hänen täytyi odottaa koko aikuisikäänsä eläkeikään asti”, 1980-luvulla, sanoi grandtarinainen rouva Lemm, teatterin taiteellinen johtaja.

Helga Weyhe syntyi 11. joulukuuta 1922 Walter ja Elsa (Banse) Weyhe. Hänen äitinsä työskenteli myös kaupassa. Hän valmistui lukiosta vuonna 1941 ja oli perheessään ensimmäinen nainen ja vasta toinen henkilö, joka osallistui yliopistoon, opiskeli saksan kieltä ja historiaa Wienin ja silloisten Königsbergin ja Breslaun laitoksissa.

Sodan loppuessa opintojensa jälkeen hän meni töihin kirjakauppaan vuonna 1944.

Neiti Weyhe ei koskaan mennyt naimisiin eikä jättänyt välittömiä eloonjääneitä. Hänen suurperheensä toivoo löytävänsä uuden johtajan kirjakaupalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *