Italian hallitus joutuu kriisiin keskellä pandemiaa

Rooma – Italian poliittisen epävakauden historia nousi esiin keskiviikkona erityisen epävakaina aikoina, kun hallituskriisi alkoi keskellä maata tuhoavaa pandemiaa, herättänyt epäilyjä sen johtajuuden pätevyydestä ja voimistanut poliittisen nurmen taisteluja.

Hallitus, heikko etuyhdistys, joka on yhä epäsuosittujen populistien ja vasemmistokeskustan välillä, näytti tunkeutuvan räjähdyksiin keskellä kauan kiehuvia valtataisteluja, kosto-juoni ja ideologisia kiistoja EU: n pelastusvaroista.

Italia joutuu nyt tuttuun poliittiseen epävarmuuteen, mutta se on paljon vaarallisempi pandemian vuoksi.

Kriisin laukaisi entisen pääministerin Matteo Renzi, joka hallitsi pientä mutta kriittistä tukea hallitsevassa enemmistössä. Hänen uhri, jota hermostuneet poliittiset johtajat viettivät viikon yrittäessään välttää, pakottaa kilpailijansa, pääministeri Giuseppe Conten, vaikeaan asemaan.

Hallituskriisi avautuu, kun Italia, ensimmäinen Euroopan maa, joka on kärsinyt voimakkaasti viruksesta ja on sen tuhoisimpia, aloittaa rokotusohjelman, johon kansan toiveet lepäävät.

Italialaiset äänestäjät, jotka suurelta osin eivät ymmärrä poliittisten johtajien välisiä machinaatioita tai taisteluita tai välittävät niistä, ovat huolissaan siitä, että hajoaminen saattaa haitata Italian virustorjuntaa ja viivästyttää normaalin ilmeen palautumista.

Keskiviikkona pidetyssä lehdistötilaisuudessa vasemmistopoliitikko Renzi ilmoitti virallisesti kahden ministerinsä eroamisesta. Hän ei sulkenut pois liittymistä toiseen herra Conten johtamaan hallitukseen, mutta sanoi, että pääministeri oli pakottanut kätensä käyttämällä pandemiaa tekosyynä kiertämään demokraattisia instituutioita.

“Juuri pandemian takia on tarpeen kunnioittaa demokratian sääntöjä”, hän sanoi.

Ilmaistessaan hiljaisen valituksen monissa demokraattisessa puolueessa, jota hän kerran johti, Renzi sanoi, että hallituksen populistisemmat jäsenet keskittyivät enemmän tykkäysten vastaanottamiseen sosiaalisessa mediassa kuin vakavaan hallintaan. Hän sanoi, että herra Conten hallitus ei ollut onnistunut edistämään infrastruktuurihankkeita, investoimaan työpaikkoihin Italian nuorille ja tuominnut riittävästi presidentti Trumpin kannattajia, jotka hyökkäsivät Yhdysvaltain Capitol-rakennukseen viikko sitten.

Tärkeintä hän sanoi, että ideologiset populistit herra Conten hallituksessa olivat kieltäytyneet hyväksymästä miljardeja euroja Euroopan unionilta Italian terveydenhuoltojärjestelmää varten.

Reaktio herra Renzin taukoon oli nopeaa ja kielteistä kaikkialta Italian poliittisesta maisemasta, ja johtajat valittivat, että herra Renzin liike oli kohtuuton, poliittisesti motivoitunut ja työnsi maan kuiluun.

“Muutamien tekemä vakava virhe, josta me kaikki maksamme”, Andrea Orlando, herra Renzin entinen liittolainen demokraattisessa puolueessa, kirjoitti Viserrys.

Herra Conten hallinto pystyi säilyttämään parlamentaarisen enemmistön, mahdollisesti nykyisen kabinetin uudistamisen kautta. Mutta se vaikeutuu ilman herra Renzin suostumusta.

Herra Conte voi myös useless erota, mikä johtaa hallituksen kaatumiseen keskellä pahinta kansallista kriisiä, jonka Italia on kohdannut toisen maailmansodan jälkeen. Italian presidentti voisi sitten pyytää jotakuta, jolla on riittävästi tukea, ehkä jopa herra Conte uudelleen, rakentamaan toinen hallitus, joka saisi hyväksynnän parlamentissa.

Mutta jos uutta ja kestävää koalitiota ei löydy, poliittinen kriisi voi lopulta johtaa uusiin vaaleihin mahdollisesti vaarallisissa olosuhteissa ja murtaa oven kansallismielisten voimien paluulle.

Herzin Renzin kriitikot, jotka ovat täynnä, näkevät kostonhimoisen ja kunnianhimoisen poliitikon, jolla on nyt useless valta tuhota, mutta joka ei voi vastustaa sen käyttöä.

Vasemmistolaiskeskuksen taitava poliittinen toimija Renzi syrjäytti tosiasiallisesti nationalistisen johtajan Matteo Salvinin vuonna 2019. Kun herra Salvini ylitti itsensä vallankaappauksessa hallituskoalitiosta, herra Renzi tarttui hetkeen nielemällä hänen huomattava ylpeys luoda epätodennäköinen liitto hänen aikanaan johtaman demokraattisen puolueen ja populistin välille Viiden tähden liike joka oli vuosien ajan levittänyt loukkauksia ja disinformaatiota hänestä ja joka oli pudottanut hänet vallasta. Tämä sopimus esti uudet vaalit, joiden herra Salvinin oli ennustettu voittavan, ja piti hänet loitolla.

Sitten Renzi lähti heti demokraattisesta puolueesta ja perusti pienen puolueen, Italia Vivan, joka ei ole onnistunut saamaan todellista vetovoimaa. Mutta sillä on riittävästi parlamentin jäseniä, jotta heillä olisi ratkaiseva merkitys Viiden tähden ja demokraattisen puolueen muodostaman hallituksen selviytymiselle.

Conte ja Mr. Renzi väliset jännitteet puhkesivat avoimesti joulukuussa, kun Conte ilmoitti muodostavansa uuden työryhmän päättämään, kuinka käyttää yli 200 miljardia euroa – noin 243 miljardia dollaria – Euroopan unionin elvytysrahastosta.

Renzi vaatii myös hallitusta hyväksymään erillisen 36 miljardin euron – noin 44 miljardin dollarin – summan, jonka Euroopan unioni on myöntänyt ja joka on tarkoitettu Italian terveydenhoitojärjestelmälle. 5 Star, joka tuli valtaan ilmaistakseen laitosten vastaisen suuttumuksen Brysseliä vastaan, hylkäsi tämän rahoituslähteen, jota kutsutaan Euroopan vakausmekanismiksi, anatemaationa sen populistisille juurille.

Herra Conte ja herra Renzi ovat viikkojen ajan pelanneet kanaa. Herzin Renzin jo kellarissa raaputtama kansantuki vähensi epäsuosittavan tekemisen haittapuolia. Koska hänellä ei ollut mitään menetettävää, hän sai lisää vipua kohdatessaan herra Contea, joka oli itse asiassa vaatinut monia herra Renzin vaatimuksia.

Mutta pääministeri lujasti kieltäytyi ottamasta Euroopan vakausmekanismin rahaa.

Ennen Renzi-harppausta herra Salvini, populistijohtaja, sylkäsi uuden mahdollisuuden vallasta.

“Parempi vaali tai oikeakeskikeskushallitus kuin tämä kiusaaminen”, hän kertoi toimittajille mielenosoituksen marginaalissa Roomassa.

Keskiviikkoiltana herra Renzi sanoi vastustavansa uusien vaalien mahdollisuutta. Välttääkseen tämän tapahtuvan, hän voisi heittää tukensa takaisin herra Conteille, mutta kriisissä asiat ovat arvaamattomia ja voivat mennä käsistä. Tästä syystä hallituksen jäsenet pyrkivät vetämään herra Renzin takaisin partaalta.

Viiden tähden kovimmat linjat ovat sulkeneet pois yhteistyön herra Renzin puolueen kanssa, jos hän aiheuttaa hallituksen kaatumisen.

On epäselvää, mihin tämä jättää herra Renzin tai Italian.

Jotkut Italian johtavista virologeista ovat selvästi kauhistuneita poliittisista häiriöistä terveydellisessä hätätilanteessa.

“Orkesteri soittaa Titanicin uppoamisen aikana”, Milano Luigi Sacco -sairaalan tartuntatautiosaston johtaja Massimo Galli sanoi italialaisessa televisiossa. “On mahdollista, että ensi viikolla meillä on taas sairaaloita vakavissa vaikeuksissa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *