Yhdysvaltain kiire julistaa houthis-terroristit uhkaavat lopettaa avun Jemenille

WASHINGTON – Trumpin hallinnon kiire julistaa Houthin kapinalliset Jemenissä terroristijärjestöksi jättää humanitaarisen avun työntekijät ja kaupalliset maahantuojat alttiiksi rikosoikeudellisille seuraamuksille, virkamiehet sanoivat maanantaina vaarantamalla elintarvikkeiden, lääkintätarvikkeiden ja muun avun toimittamisen köyhälle maalle.

Valtiosihteeri Mike Pompeo ilmoitti terrorismin nimeäminen myöhään sunnuntaina, virkamiehet suunnittelivat “toimenpiteiden toteuttamista” varmistaakseen avun jatkumisen.

Mutta se ei onnistunut vakuuttamaan joukkoa lainsäätäjiä, diplomaatteja ja avustusryhmiä, jotka syyttivät hallintoa kiireestä antaa politiikkaa ennen kuin presidentti Trump lähtee virastaan ​​ensi viikolla, ja totesi, että selkeät oikeudelliset suojat olisi pitänyt antaa yhdessä terrorismin nimityksen kanssa estää toinen este maailman yhden köyhimmän valtion avustamiselle.

Terrorismimerkintä “vaikeuttaa hengenpelastavan avun toimittamista maassa, joka jo kokee maailman pahimman humanitaarisen kriisin”, sanoi edustaja Gregory W. Meeks, New Yorkin demokraatti, joka on parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

“Ihmiset kärsivät ja kuolevat, ja nuo kuolemat ovat täysin estettävissä”, herra Meeks sanoi.

Terrorismimerkintä, jonka ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti myöhään sunnuntaina ja joka tulee voimaan 19. tammikuuta, asettaa uudet taloudelliset ja matkapakotteet Houthin kapinallisille, jotka kaatoivat Jemenin hallituksen kuusi vuotta sitten ja ovat käyneet sotaa Saudi-Arabiaa vastaan vuodesta 2015.

Sen tavoitteena on suurimmaksi osaksi ryöstää Irania, joka on Houthin tärkein hyväntekijä, estämällä aseita, tarvikkeita ja muuta tukea, jonka Teheran on lähettänyt kapinallisliikkeelle osana Lähi-idän valtakunnan sotaa.

Pompeo sanoi, että toiminnalla pyrittiin “edistämään pyrkimyksiä saavuttaa rauhallinen, suvereeni ja yhtenäinen Jemen, joka on sekä Iranin puuttumaton että rauha naapureidensa kanssa”.

Hän totesi myös huolensa siitä, että nimeäminen rajoittaisi apua epätoivoisille jemeniläisille, mutta sanoi, että jos houthit “eivät käyttäydy terroristijärjestön tavoin, emme nimeä sitä”.

Se ei juurikaan vakuuttanut avustustyöntekijöitä ja muita kaupallisia maahantuojia, jotka vaativat selvitystä näennäisesti ristiriitaisista vastuunormeista.

“On vaikea kuvitella, että Trumpin hallinnon viimeisinä päivinä salama iski heitä ja he yhtäkkiä ymmärtävät kuinka kuuma pitää nämä nimitykset kärsimästä tuskaisesti Jemenin siviileiltä”, sanoi Scott Paul, Oxfam Amerikan humanitaarisen politiikan johtaja. “Emme voi luottaa siihen, että se tapahtuu.”

Kongressin avustajat ilmaisivat samanlaisen huolen sen jälkeen, kun ulkoministeriön ja Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen viraston virkamiehet saivat siitä maanantaina tiedotuksen.

Houthit, jotka kutsuvat itseään Ansar Allahiksi tai Jumalan partisaneiksi, ovat tosiasiallista hallitusta alueella, jolla asuu suurin osa Jemenin väestöstä, mukaan lukien pääkaupunki Sana ja maan suurin satama.

Saudi-Arabia ja monet arabiliittolaiset, jotka ovat pyrkineet terrorismin nimeämiseen, eivät ole onnistuneet palauttamaan kansainvälisesti tunnustettua hallitusta, kun Jemenin sota on sopeutunut suohon, josta YK: n virkamiehet ovat kutsuneet maailman pahinta humanitaarista kriisiä.

Miljoonat jemeniläiset luottavat hallituslaitoksiin, joita Houthit valvovat saadakseen perustavaroita. Ruokaa tuottavien alusten on maksettava satamamaksut Houthin valvomassa satamassa, ja länsimaiset hyväntekeväisyysjärjestöt tukevat opettajia ja terveydenhuollon työntekijöitä, jotka työskentelevät Houthin valvomissa hallinnoissa riippumatta siitä, tukevatko he ryhmää vai eivät.

Herra Pompeo osoitti a 30. joulukuuta hyökkäys siviililentokentälle Jemenin Adenin kaupungissa, tappamalla 27 ihmistä, todisteena houthien terroristikyvystä. Kukaan ei ole ottanut vastuuta hyökkäyksestä, ja sekä Al-Qaida että Islamilainen valtio ovat aktiivisia alueella.

Monet analyytikot uskovat Houthit eivät aiheuta suoraa uhkaa Yhdysvalloille, ja ovat ilmaisseet skeptisyyden siitä, että pakotteet painostavat Houtheja neuvottelemaan sodan lopettamisesta. Yhdysvallat on tukenut Saudi-Arabian pyrkimyksiä sodassa, joka on tappanut tuhansia siviilejä Jemenissä.

Houthi-liikkeen vanhempi jäsen Mohammed Ali al-Houthi pilkasi maanantaina nimeämistään, jonka mukaan hänen mukaansa “tappaminen ja nälän levittäminen”.

Valitun presidentin Joseph R.Biden Jr.: n tulevan hallinnon edustaja ei sulkenut pois nimityksen peruuttamista sen jälkeen, kun Trump lähti toimistostaan ​​20. tammikuuta.

Jopa diplomaatit, jotka sanovat, että houthit eivät ole terroristijärjestöjä, ja vastustivat nimeämistä, tunnustavat, että “he ovat varmasti ikävä ryhmä”, sanoi Gerald M.Feierstein, Jemenin suurlähettiläs Obaman hallinnon aikana.

“Joten miten voit poistaa FTO-nimityksen ehdottamatta, että tunnet heille myötätuntoa tai pidät heitä moitteettomina Jemenin katastrofista?” sanoi Feierstein, nyt Lähi-idän instituutissa Washingtonissa. “Se ei ole helppoa.”

Lara Jakes raportoitu Washingtonista, ja Ben Hubbard Beirutista, Libanonista. Edward Wong osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *