‘Voisin useless kadota’: Kabulissa taskutiedot anonyymin kuoleman estämiseksi

KABUL, Afganistan – Kirjakauppias Tareq Qassemi menetti läheisen ystävänsä itsemurhapommitukseen, joka tappoi 80 siviiliä Kabulissa yhden paahtavan kesäpäivän. Neljä vuotta myöhemmin hän edelleen suree ystäväänsä, mutta myös nimettömät afgaanit, jotka kuolivat hänen kanssaan.

“Heidän ruumiinsa olivat pirstoutuneet – ainoa jäljellä ollut kenkä, laukku tai kynä”, hän muisteli.

Qassemilla, 28, on nyt mukanaan erityinen paperilappu, joka tunnetaan nimellä taskunappeli, joka sisältää hänen koko nimensä, veriryhmänsä ja perheenjäsenten puhelinnumerot – kuten kotitekoinen, siviiliversio sotilaan koiran tunnisteista. Hän tietää liian hyvin, kuinka herkkä ja lyhytaikainen elämä Kabulissa voi olla, ja kieltäytyy tulemasta tunnistamattomaksi uhriksi.

“Voisin tapeta matkalla töihin, autossa tai muualla, eikä kukaan tiedä minusta, ja he etsivät ruumiini kaikkialta”, hän sanoi. “Voisin useless kadota.”

Taskulappujen haltijat toivovat, että paperiliput auttavat ensiapuhenkilökuntaa tunnistamaan loukkaantuneen veriryhmän hengenpelastavaksi verensiirroksi. Ne voivat myös auttaa viranomaisia ​​kutsumaan nopeasti perheenjäsenet arvokkaille viimeisille hetkille kuolettavasti haavoittuneen rakkaansa kanssa. Ja he voivat auttaa tunnistamaan huonosti pilkatun ruumiin.

Joillekin nuorille taskusetistä on tullut olennainen osa jokapäiväistä elämää. Se voi vahvistaa ihmisen olemassaolon – identiteettimerkin, jolla varmistetaan, että jos väkivaltainen kuolema tulee, sen ei tarvitse olla tuntematon.

”Jos minulle tapahtuu jotain, kuka kerää ruumiini? Entä jos tarvitsen verta? ” kertoi Kabulin tietojenkäsittelytieteen opiskelija Masouma Tajik, 22, jonka perhe asuu satojen mailien päässä.

Nämä kysymykset kohdistuivat Tajikiin, kun hän oli juuttunut eräänä päivänä Kabulin ruuhkaan, peläten, että autopommi voi räjähtää milloin tahansa, hän sanoi. Hänellä on nyt lasku muistikirjaa henkilökohtaisilla tiedoillaan. Muistiinpanossa sanotaan: “Jos minulle tapahtuu jotain.”

Vuosina sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen hyökkäys vuonna 2001 vapautti tappavan Taleban-kapinan, jokainen uusi päivä on tuonut mahdollisuuden äkilliseen kuolemaan autopommituksella, ampumisella, tienvarrella tai rakettihyökkäyksellä.

Helmikuun allekirjoittamisen jälkeen sopimukseen Yhdysvaltojen kanssa Taleban on rajoittanut joukkotuhoisia hyökkäyksiä kaupunkikeskuksissa. Mutta maassa on tapahtunut kohdennettujen salamurhien lisääntyminen, ja hallitusten toimihenkilöt, syyttäjät, toimittajat, uskonnolliset tutkijat ja kansalaisyhteiskunnan aktivistit on eroteltu melkein päivittäisissä hyökkäyksissä, joissa ajoneuvoihin on kiinnitetty aseita tai magneettipommeja. Hallitus on syyttänyt Talebania suurimman osan näistä murhista, mutta he ovat toistuvasti kiistäneet vastuun.

Jotkut virkamiehet ovat huolissaan siitä, että ainakin osa hyökkäyksistä tapahtuu poliittiset ryhmittymät Talebanin ulkopuolella vanhojen pisteiden ratkaisemiseksi, huolestuttava suuntaus palaa Afganistanin sisällissotaan sukupolvi sitten.

Samanaikaisesti Islamilainen valtio on ottanut vastuun viimeaikaisista itsemurhapommituksista ja muista Kabulin joukkotuhoaseista. A itsemurhapommittaja tappoi 44 ihmistä opetuskeskuksessa 24. lokakuuta ja aseet kuoli 21 muuta ihmistä Kabulin yliopistossa 2. marraskuuta.

Äkillisen, julman kuoleman jatkuva uhka on jättänyt monet afgaanit epätoivoon ja fatalismiin. Kaikkein proosalisimmat teot voivat loppua väkivaltaisesti – työmatkalla käyminen, ystävän luona vieraileminen, päivittäistavaroiden ostaminen, astuminen luokkahuoneeseen.

“Joka aamu, kun lähden kotoa, en ole varma, palaanko takaisin elossa”, sanoi Arifa Armaghan, 29, joka työskentelee kansalaisjärjestössä.

“Näin elämme Afganistanissa”, hän lisäsi. ”Se ei ole useless minä. Puhun joidenkin ihmisten kanssa, jotka jättävät hyvästit perheilleen joka aamu, koska he eivät tiedä, mitä heille tapahtuu päivän aikana. “

Rouva Armaghanilla on ollut taskussa heinäkuusta 2017 lähtien, jolloin läheinen lapsuudenystävä kuoli Talebanin itsemurhahyökkäyksessä hallituksen pikkubussiin, joka tappoi myös 23 muuta ihmistä. Ystävän Najiba Hussainin ruumis tunnistettiin hänen tavaramerkillään hopeasormus, nastoitettu turkoosinvärisellä kivellä.

“Kun menetät tuntemiasi ihmisiä, tunnet olevasi seuraava ja tunnet kuoleman lähestyvän sinua”, neiti Armaghan sanoi.

Jokaisen joukkopommituksen jälkeen hän sanoi ystäviensä kanssa lähettävän kiireellisiä tekstiviestejä rakkailleen. “On aina pelkoa siitä, että joku ei koskaan palaa sinuun”, hän sanoi.

Jotkut taskun seteleitä kantavista sanovat harkinneensa lähtemistä maasta.

“Mutta on vaikea päättää, kun aivoni ovat kiireisiä miettimään, kuka tulee tappamaan minut”, sanoi maantieteellisen tiedon asiantuntija Mujeebullah Dastyar, 31. Kahden viime vuoden aikana hän sanoi, että hänellä on taskussa nimi, veriryhmä ja sukulaisen puhelinnumero.

Jotkut afgaanit ovat lähettäneet viestejä Facebookiin varoittamalla heihin kohdistuvista uhista tai yksityiskohtaisesti kuoleman ennakkoelimistä.

Taleban-ase ampui Burhanuddin Yaftalyn, 24, entisen Afganistanin armeijan luutnantin, ja tappoi hänen osallistuessaan sisarensa häihin Badakhshanin pohjoisosassa joulukuussa. Morsian haavoittui, kun hän yritti pelastaa veljeään, poliisi sanoi.

Herra Yaftalyn isä, Khairuddin Ziaye, 61, sanoi, että Taleban oli uhannut poikaansa. Pian ennen kuolemaansa herra Yaftaly kirjoitti viimeisen muistiinpanon Fb-sivulleen: “Rakkaat ystävät: Olen pahoillani menneistä virheistäni. Olen saanut monia uhkia eri puolilta. Luulen, että en voi selviytyä enää. “

Länsimaissa ihmisillä on rutiininomaisesti joukko esineitä, jotka voivat tunnistaa heidät, mutta Afganistanissa esimerkiksi ajokortit ja työntekijän merkit eivät ole yhtä yleisiä eikä luottokortteja käytetä. Afganistanilaisille annetaan a tazkira, kansallinen henkilöllisyystodistus, mutta useless harvat kantavat korttia, koska sen korvaaminen kadonneen ajan vaatii paljon aikaa ja vaivaa.

Konsultti Rafi Bakhtiar, 21, kertoi kantaneensa kenkäänsä tazkira Kabulin yliopiston hyökkäyksen jälkeen 2. marraskuuta. Hänen mukaansa naapurit etsivät tänä iltana tyttärensä, opiskelijan, ennen kuin yliopisto vahvisti, että hän oli kuollut hyökkäyksessä. Koulu käytti opiskelijan ruumiista löytyvässä puhelimessa olevaa puhelinnumeroa soittaakseen herra Bathtiarin sisarelle, läheiselle ystävälle.

“Jos minut tapetaan, minussa pitäisi olla todisteita, jotta ihmiset voivat ottaa yhteyttä perheeni kanssa, eivätkä he etsi koko kaupunkia löytääkseen ruumiini”, herra Bakhtiar sanoi.

Kuten monet Kabulin asukkaat, herra Bakhtiar sanoi olevansa halveksinut kapinallisia, jotka tappavat siviilejä, mutta syytti myös Yhdysvaltojen tukemaa hallitusta siitä, ettei se ole suojellut kansalaisiaan.

“Jos hallitus ei tee mitään suojellakseen meitä, menetät toivosi ja et voi haaveilla paremmasta tulevaisuudesta”, hän sanoi.

Herra Bakhtiar kertoi hyväksyneensä ankaran todellisuuden, jonka mukaan hän voi kuolla kapriisisti ja väkivaltaisesti minä tahansa päivänä missä tahansa pääkaupungissa.

“Olemme rikki. Olemme pirstoutuneet ”, hän sanoi. “Kuoleman enkeli lentää Afganistanin yli.”

Najim Rahim osallistui raportointiin Kabulista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *