Pompeo sanoo, että Iran on uusi tukikohta Al Qaidalle, mutta tarjoaa vähän todisteita

WASHINGTON – Al-Qaidan uusi toimintapaikka on Iranissa, ulkoministeri Mike Pompeo sanoi tiistaina ja käytti viimeisiä virkapäivänsä yhdistääkseen kaksi hän kutsui maailman suurimpia terrorismin uhkia mutta ei tarjoa todisteina taustalla olevaa älykkyyttä.

Jotkut nykyiset ja entiset amerikkalaiset virkamiehet totesivat hänen johtopäätöksensä nopeasti ja jopa ristiriitaisiksi, jotka sanoivat, että uutta tiedustelutietoa oli vähän, mikä viittaa siihen, että Iran olisi kaikenlainen aktiivinen päämaja, vielä vähemmän keskus, johon Al-Qaidan johtajat voivat ohjata operaatioita Teheranin hallitus.

Pompeo, joka oli presidentti Trumpin ensimmäinen CIA: n johtaja vuoden ajan, kutsui Irania “uudeksi Afganistaniksi” Qaidan militantteja varten. Hän kuvaili Teheranin ja Qaidan johtajien välisiä siteitä paljon jyrkemmin kuin mitä useimmat terrorismin vastaiset virkamiehet pitävät hyvin monimutkaisena suhteena.

“He ovat terrorismin kumppaneita, vihan kumppaneita”, herra Pompeo kertoi yleisölle Washingtonin Nationwide Press Clubissa, jossa hän ei vastannut toimittajien kysymyksiin myöhemmin.

“Nyt on aika, että Amerikka ja kaikki vapaat kansat murskaavat Iranin ja Al-Qaidan akselin”, hän sanoi ja kiitti Trumpin hallintoa edistymisestä tällä rintamalla.

Herra Pompeo puhui vuorotellen Al-Qaidan “uudesta kotikannasta” ja “uudesta operatiivisesta päämajasta” Teheranissa, hämmentäen terrorismin torjunnan virkamiehiä, jotka sanoivat, ettei hänen väitteillään ole todisteita. Jotkut sanoivat, että hänen kommenttinsa näyttivät edustavan hänen omaa analyyttistä johtopäätöstään Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun sijaan.

Herra Pompeo mainitsi “merimuutoksen” sunnien johtaman al-Qaidan ja shii-Iranin välisissä suhteissa vuoden 2015 jälkeen, kun hän sanoi, että Teheranin pappihallitus oli antanut terroristiverkoston vanhemmille toimijoille mahdollisuuden keskittyä rajojensa sisälle.

Hänen mukaansa Iran oli antanut matkustusasiakirjat, henkilökortit ja passit Qaidan militantteille ja antanut heidän liikkua vapaasti ympäri maata. Hän vahvisti myös ensimmäistä kertaa a New York Occasions -raportti marraskuussa, että Al-Qaidan toinen komentaja Abdullah Ahmed Abdullah, joka siirtyi nimimieheksi Abu Muhammad al-Masriksi, murhattiin Teheranissa elokuussa.

Jossakin vaiheessa ennen Herra al-Masrin kuolema, CIA totesi, että hän ja toinen Iranin korkean tason Qaidan johtaja Saif al-Adl järjestivät uudelleen Al Qaidan globaalin hallintorakenteen ja asettivat uuden prioriteetin hyökkäysten suunnittelulle, kertoi Pompeon puheen jälkeen toimittajille tiedotettu korkean ulkoministeriön virkamies. Virkamies ei antanut päivämäärää tai arvioitua aikataulua CIA: n arvioinnille, sanomalla useless, että se tapahtui vuoden 2015 jälkeen ja lähetettiin ulkoministeriölle viime viikolla.

Muut amerikkalaiset virkamiehet, jotka puhuivat nimettömyydestä keskustellakseen tiedustelupalvelusta, sanoivat al-Masrin murhan vahvistamisen olevan ydin uudelle tai erityiselle tiedolle, jonka herra Pompeo paljasti tiistaina.

Mutta se antoi ulkoministerille vielä yhden foorumin Iranin kritisoimiseksi – hänen politiikkansa tukipilari. Se sai aikaan nopean työn, mukaan lukien Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif, joka Twitterissä syytti herra Pompeoa “tuhoisan uransa säälittävästä lopettamisesta lämpimämmillä valheilla”.

Jotkut amerikkalaiset virkamiehet varoittivat, että suuri osa herra Pompeon puheesta edustaa jo pitkään tunnettua täynnä tietoa Al-Qaidan ja Iranin välisistä siteistä.

“Al-Qaidan ja Iranin suhde on paljon monimutkaisempi kuin ulkoministeri Pompeon esittämä kuva”, kertoi New Yorkissa sijaitsevan Soufan Groupin turvallisuusneuvontayrityksen Soufan Groupin terrorismin analyytikko Colin P. Clarke.

Clarke sanoi, että herra Pompeon kuvaukset hämmentivät tärkeitä yksityiskohtia Iranin ja Al-Qaidan ideologia-, kohde-mieltymys- ja muista kriittisistä tekijöistä.

Analyytikot huomauttivat myös, että vaikka herra Pompeo julisti uuden aikakauden Al Qaidalle, hän oli maaliskuussa hylännyt Al Qaidan merkityksen väittäessään, miksi Yhdysvaltojen pitäisi tukea rauhansopimus Talebanin kanssa se vaati joukkojen vetämistä Afganistanista.

“Al-Qaida on entisen itsensä varjo”, herra Pompeo sanoi sitten.

On totta, että Iran on jatkuvasti ja vakuuttamattomasti kieltänyt Qaidan virkamiesten asumisen.

Terrorismin asiantuntijat ovat ehdottaneet, että Teheran antoi Qaidan virkamiesten jäädä Iraniin 11. syyskuuta 2001 tehtyjen iskujen jälkeen vakuutuksena siitä, että ryhmä ei suorita operaatioita maassa. Amerikkalaiset terrorisminvastaiset virkamiehet uskovat, että Iran on saattanut antaa heidän jäädä toimimaan Yhdysvaltoja vastaan, joka on yhteinen vastustaja.

Iranin ulkoministeriön tuolloin edustaja Bahram Ghasemi sanoi vuonna 2018, että Iranin pitkän ja huokoisen rajan takia Afganistaniin jotkut Qaidan jäsenet olivat tulleet Iraniin, mutta heidät oli pidätetty ja palattu kotimaahansa.

Iran vapautti Osama bin Ladenin pojan Hamza bin Ladenin ja muut hänen perheenjäsenensä vuonna 2011 vastineeksi Pakistanissa siepatulle iranilaiselle diplomaatille. Valkoisen talon virkamiehet sanoivat viime vuonna, että Hamza bin Laden tapettiin terrorismintorjuntaoperaatiossa Afganistanin ja Pakistanin alueella.

Herra al-Masri oli yksi harvoista organisaation korkeista jäsenistä, joka selviytyi syyskuun 11. päivän ja muiden hyökkäysten tekijöiden metsästyksestä Yhdysvalloissa. Kun hän ja muut Qaidan johtajat pakenivat Iraniin, heidät pidettiin aluksi kotiarestissa.

Vuonna 2015 Iran ilmoitti sopimuksesta Al-Qaidan kanssa jossa se vapautti viisi järjestön johtajaa, herra al-Masri mukaan lukien, vastineeksi iranilaisesta diplomaatista, joka oli siepattu Jemenissä.

Pompeo sanoi puheenvuorossaan, että Al-Qaidan hengellisen johtajan Ayman al-Zawahrin elossa olevat varajäsenet “elävät normaalia elämää” Teheranissa. Hän sanoi, että Iranin hallitus antoi Qaidan militanttien kommunikoida keskenään, kerätä varoja ja suorittaa muita operatiivisia toimintoja, joita aiemmin tehtiin Afganistanista ja Pakistanista.

Hän ilmoitti uusista pakotteista kahta Iranissa sijaitsevaa Qaidan virkamiestä – Muhammad Abbatay, joka tunnetaan myös nimellä Abd al-Rahman al-Maghrebi, ja sulttaani Yusuf Hasan – ja kolme Irakin ja Iranin rajalla toimivaa Al-Qaidan kurdien alajohtajaa.

Herra Pompeo ilmoitti myös 7 miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka johtivat herra al-Maghrebin, joka on herra Zawahrin vävy, pidätykseen. Ulkoministeriön virkamiehet eivät kommentoi Zawahrin olinpaikkaa, mukaan lukien sitä, oliko hän Iranissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *