Korean sota tyhjensi kaupungin. Ne, jotka uudistivat sen, voidaan nyt palkita

HAEAN, Etelä-Korea – Pohjois-Korean rajalla on kaupunki, jossa sodan surullinen perintö ymmärretään kenties parhaiten tarkastelemalla viljelykasveja.

Rinteessä tuulen pyyhkäisyllä tontilla 69-vuotias Han Gi-taek kurkisti maata ja muisteli ahkeraa työtä, kylmiä öitä ja harhautuneita maamiinoja, jotka vaikeuttivat hänen perhettään maan jalostuksessa jalkojensa alla. Ensin he tekivät sen paljain käsin ja lapioilla, hän sanoi. Viime vuosina se on tehty traktoreilla, ja peltoa soivat kivipinot todistavat perheen vuosikymmenien työvoimasta.

Herra Han saapui tähän Pohjois-Korean itärajan vuoristoalueeseen vuonna 1956, kun armeijan kuorma-autot purkivat 160 perhettä uusiksi uudisasukkaiksi sodan runtelemalla alueella. Eteläisen maan hallitus kertoi perheille, lähinnä Korean sodan pakolaisleireiltä, ​​että heidän sallitaan pitää maa, jos he viljelevät sitä 10 vuotta.

“Olimme maattomia talonpoikia, jotka menettivät kaiken sodan aikana”, herra Han sanoi. “Tulimme tänne unelmalla omistamaan oman maamme.”

Ensimmäisten perheiden saapuessa he eivät nähneet muuta kuin erämaata. Lähin bussipysäkki oli seitsemän mailin päässä. Kääntyvä hiekkatie tälle entiselle taistelukentälle oli täynnä tarkistuspisteitä, joissa aseistetut vartijat pysäyttivät ketään matkustamasta ilman armeijan myöntämää passia. Hämärästä auringonnousuun ulottuva ulkonaliikkumiskielto pantiin täytäntöön, ja perheiden täytyi asua teltoissa kuukausia, ennen kuin armeija rakensi heille puu- ja mutarakennuksia.

“Armeija hallitsi kaikkea täällä”, herra Han sanoi.

Nyt tämä viiden meripeninkulman pesuallas, joka tunnetaan paremmin sota-ajan lempinimellään “Punch Bowl”, kasvattaa ginsengiä, omenoita ja retiisivihreitä, jotka toimitetaan Etelä-Korean kaupunkeihin. Armeijan passit ja tarkastuspisteet ovat kauan poissa. Tänä vuonna Etelä-Korean hallitus vihdoin toteuttaa uudisasukkailleen antamansa lupauksen yli kuusi vuosikymmentä sen jälkeen, kun se alkoi asuttaa Haeanin tuhoutunutta maisemaa sodan jälkeen

Pysähdyksen aiheutti hankala oikeudellinen asia. Sen jälkeen kun Korea vapautettiin Japanin siirtomaahallinnasta toisen maailmansodan lopussa, Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakoivat sen kahteen puolikkaaseen. Haean putosi Pohjois-Koreaan.

Korean sodan aikana Yhdysvaltojen johtamat YK: n joukot käivät joitakin kovimmista taisteluistaan ​​Haeania ympäröivillä kukkuloilla. Tuhannet Yhdysvaltojen, Etelä- ja Pohjois-Korean joukot kuolivat alueella. Kun aseet vaiettuivat aselepoon vuonna 1953, Haean oli Etelä-Korean käsissä.

Hallitus alkoi pian asuttaa vaikeasti voitettua aluetta uudelleen jakamalla tontteja, jotka oli luovuttu väkivallan aikana uusasukkaille. Kahdeksankymmentä prosenttia alkuperäisistä maanomistajista oli pohjoisessa. Loput olivat etelässä.

Pian sen jälkeen, kun uudisasukkaat muuttivat, etelässä olleet alkuperäiset maanomistajat alkoivat vaatia oikeuttaan maahan. Seuraivat loputtomia oikeudellisia riitoja, mutta tuomioistuimet asettivat usein alkuperäisten omistajien puolelle pakottaen joitain uudisasukkaita luopumaan vuosien ajan viljellyistä tontteista. Se esitti epämiellyttävän kysymyksen: Oliko pohjoisilla alkuperäisillä omistajilla myös vaate maalle?

Tämä kysymys on estänyt hallitusta pitämästä lupauksia uudisasukkaille vuosikymmenien ajan.

“Toisaalta meidän oli suojeltava alkuperäisten asukkaiden oikeuksia, jotka evakuoitiin pohjoiseen sodan aikana ja jotka eivät vieläkään voi palata kotiin”, kertoi korruptiontorjunta- ja kansalaisoikeustoimikunnan puheenjohtaja Jeon Hyun-heui. hallituksen pyrkimykset riidan ratkaisemiseksi. “Toisaalta meidän on myös suojeltava sodanjälkeisiä uudisasukkaita, jotka uskovat hallituksen lupaukseen ja ovat omistautuneet elämäänsä hylättyjen erämaiden muuttamiseksi hedelmällisiksi viljelymaiksi.”

“Haeanin ongelma on Korean jakautumisen ja sodan aiheuttama tragedia”, Jeon sanoi.

Perustuslain mukaan Etelä-Korean on kohdeltava koko Korean niemimaa alueena ja pohjoisen kansa omana kansalaisena. Vaikka oikeustieteilijät ja valtion viranomaiset keskustelivat tapauksesta, jotkut uudisasukkaat joutuivat maksamaan vuokrat alkuperäisille omistajille tai jatkavat viljelyä tontilla, jonka teknisesti omistavat ihmiset Pohjois-Koreassa.

Etelä-Korea ratkaisi kysymyksen viime vuonna antamalla uuden lain, joka antoi hallitukselle oikeuden julistaa Haeanin maa valtion omistuksessa ja myydä tai vuokrata uudisasukkaille erikoishintaan tämän vuoden alusta. Kaupoista saadut tulot säästetään korvaukseksi alkuperäisille maanomistajille, jos he palaavat kotiin pohjoisesta syrjäisen mahdollisuuden yhdistymiseen.

Uudisasukkaille kauppa oli kauan sitten myöhässä eikä mennyt tarpeeksi pitkälle tunnustamaan uhreja, jotka oli tehty sen varmistamiseksi, että Haean menestyi sodan jälkeen.

Eloonjäämistä ei taattu niille, jotka saapuivat ensimmäisten joukossa. Talvet olivat anteeksiantamattomia. Aseelliset komentot pohjoisesta uhka. Keskikoulua ei ollut ennen vuotta 1980, ja monille lapsille muodollinen koulutus päättyi peruskoulussa.

“Jotkut perheet vetivät panoksensa ylös ja lähtivät”, kertoi 59-vuotias Jang Seong-bong, joka saapui uudisasukkaiden toisen aallon aikana 1970-luvulla. “Mutta olimme köyhiä ja kouluttamattomia, eikä meillä ollut muuta vaihtoehtoa.” Hän muisteli hakeneensa joka aamu 16 ämpäriä vettä jäätyneestä purosta, joka oli 500 metrin päässä.

Kyläläiset täydensivät hankalaa tuloaan hakemalla kiviset kukkulat sodan hylkyille – tyhjille säiliöille, ruostuneille luoteille, muulle metallilla – mitä he myivät metalliromulle. Haeanin kukkuloilla räjähtävät maamiinat on tapettu 21 uudisasukasta ja 14 muuta loukkaantuneena. Yksi nainen menetti jalkansa, pojan ja pojanpoikansa.

“Minut potkaistiin lähimmän kaupungin sairaalasta kahden viikon kuluttua, koska perheeni ei voinut maksaa laskuja”, kertoi Web optimization Jeong-ho, 66, joka menetti oikean silmänsä, vasemman kätensä ja suurimman osan sormista oikealta kädeltään. maamiinaräjähdys vuonna 1967.

Nykyään Haeanista on tullut kohde niin kutsutulle kansallisen turvallisuuden turisteille, jotka ovat kiehtoneet sen sotahistoriasta. Turistit katsovat Pohjois-Koreaa Ulchin observatoriosta tai laskeutuvat Invasion Tunnel No. 4: een, Pohjois-Korea kaivoi rajan alle.

Aivan kuten nämä maamerkit muistuttavat kävijöitä Pohjois-Korean edelleen aiheuttamista vaaroista, Punch Bowlin kyläläisten vuosikymmeniä kestäneestä maataistelusta on tullut sodan keskeneräisen liiketoiminnan symboli.

Valtatiet ja tunnelit yhdistävät läheiset kaupungit uniseen kaupunkiin, jossa on 1300 ihmistä. Ginseng horrostyy siistien mustien muovisävyjen alla. Sen sotamuistomerkissä Yhdysvaltojen ja 15 muun Etelä-Korean puolesta taistelevan kansan liput räpyttelevät tuulessa.

Vasta 2016, jolloin Moon Jae-in, josta tulee ensi vuoden presidentti, vieraili Haeanissa ja kuunteli kyläläisten valituksia, Etelä-Korea käsitteli maakysymystä.

Uuden lain mukaan hallitus ja uudisasukkaat neuvottelevat, kuinka paljon uudisasukkaiden tulisi maksaa maasta nyt, kun se on muutettu valtion omaisuudeksi. Koska hallituksen alkuperäistä lupausta ei koskaan kirjattu, virkamiehet eivät löytäneet mitään laillista perustaa antaa maa ilmaiseksi, sanoi kansalaisoikeuskomission virkamies Jeong Dong-rule.

Uudisasukkaat ovat vaatineet hallitusta tarjoamaan heille halpoja hintoja, joita voidaan maksaa monien vuosien ajan. Muuten he pelkäävät menettävänsä maan lopullisesti. A

“He eivät nostaneet yhtäkään kiveä meille, kun viljelimme maata, ja nyt he käskevät meitä ostamaan sen heiltä”, herra Han sanoi. “Jos meidän on lainattava tekemään niin, pelkäämme, että menetämme lopulta maan suurkaupunkien rikkaille ihmisille.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *