Valheiden taide? Mitä isompi sen parempi

Moskova – Yhdysvaltain Stalinin Moskovan suurlähetystön neuvonantaja George F.Kennan varoitti Washingtoniin vuonna 1944 varoittaessaan valheiden okkultistisesta voimasta ja totesi, että Neuvostoliiton hallinto on “osoittanut outoja ja huolestuttavia asioita ihmisluonnosta. ”

Tärkein näistä, hän kirjoitti, on se, että monien ihmisten kohdalla “on mahdollista saada heidät tuntemaan ja uskomaan melkein mitä tahansa”. Huolimatta siitä, kuinka epätosi jokin on, hän kirjoitti: “Niille ihmisille, jotka sitä uskovat, siitä tulee totta. Se saavuttaa pätevyyden ja kaikki totuuden voimat. “

Mr. Kennanin näkemys, jonka hänen kokemuksensa Neuvostoliitosta synnyttää, on nyt haastava kaikuva Amerikkaan, jossa kymmenet miljoonat uskovat presidentti Trumpin keksimän “totuuden”: että Joseph R. Biden Jr. hävisi marraskuun vaaleissa ja tuli presidentiksi – valitse useless petoksella.

Valehtelu poliittisena välineenä on tuskin uutta. 1500-luvulla kirjoittanut Niccolo Machiavelli suositteli johtajan yrittävän olla rehellinen, mutta valehdella, kun totuuden sanominen “asettaisi hänet epäedulliseen asemaan”. Ihmiset eivät pidä valehtelusta, Machiavelli huomautti, mutta “joka pettää, löytää aina ne, jotka antavat pettää itsensä”.

Valmiudesta, jopa innostuksesta, tulla petetyksi, on viime vuosina tullut liikkeellepaneva voima politiikassa ympäri maailmaa, etenkin sellaisissa maissa kuin Unkari, Puola, Turkki ja Filippiinit, joita kaikkia hallitsevat populistijohtajat, jotka taitavasti ajavat totuutta tai keksivät sen suoraan. .

Janez Jansa, oikeanpuoleinen populisti, josta tuli vuonna 2018 Slovenian pääministeri – Melania Trumpin kotimaa – otti nopeasti vastaan ​​Trumpin valheen, jonka hän voitti. Herra Jansa onnitteli häntä marraskuun äänestyksen jälkeen sanomalla “on melko selvää, että amerikkalaiset ovat valinneet” Trumpin ja valittamalla valtavirran tiedotusvälineiden “kieltävät tosiasiat”.

Jopa Britannia, joka pitää itseään demokratian linnoituksena, on joutunut läpinäkyvien, mutta laajalti uskottujen valheiden saaliiksi ja äänestänyt vuonna 2016 Euroopan unionista poistumisen jälkeen Brexitin kannattajien leirin väitteet että blokista poistuminen merkitsisi ylimääräistä 350 miljoonaa puntaa eli 440 miljoonaa dollaria joka viikko maan valtion terveyspalvelulle.

Ne, jotka esittivät tämän valheen, mukaan lukien konservatiivipuolueen poliitikko, josta on sittemmin tullut Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson, myönsivät myöhemmin, että se oli “virhe” – vaikkakin vasta voitettuaan äänestyksen.

Isommat ja syövyttävämmät valheet, jotka eivät useless hupi hahmojen kanssa, vaan muokkaavat todellisuutta, ovat löytäneet poikkeuksellisen pidon Unkarissa. Siellä populistijohtaja Viktor Orban on asettanut rahoittaja ja hyväntekijä George Sorosin, Unkarissa syntyneen juutalaisen, varjoisa päämies synkkä juoni maan suvereniteetin heikentämiseksi, alkuperäiskansojen unkarilaisten korvaamiseksi maahanmuuttajilla ja perinteisten arvojen tuhoamiseksi.

Tämän antisemitistisen salaliittoteorian vahvuus, sanoi Peter Kreko, toimitusjohtaja Poliittinen pääoma, tutkimusryhmä Budapestissa, joka on pitkään kritisoinut herra Orbania, vetoaa “heimojen ajattelutapaan”, joka näkee kaikki asiat “hyvän ja pahan, mustan ja valkoisen” välisenä taisteluna, joka juurtuu tietyn heimon etuihin. .

“Heimopolitiikan taide on, että se muokkaa todellisuutta”, Kreko sanoi. “Valheista tulee totuus ja ne selittävät kaiken yksinkertaisella tavalla.” Ja poliittisista kamppailuista, hän lisäsi, “tulee hyvän ja pahan välinen sota, joka vaatii ehdottomasti tukea heimon johtajalle. Jos puhut omaa leiriäsi vastaan, pettät sen ja erotetaan heimosta. “

Kreko sanoi, että tämä on niin vaarallista, että “tribalismi ei sovi yhteen moniarvoisuuden ja demokraattisen politiikan kanssa”, vaan että “tribalismi on politiikan luonnollinen muoto: demokratia on poikkeama”.

Puolassa Jaroslaw Kaczynskin syvästi konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue, joka on ollut vallassa vuodesta 2015, on edistänyt omaa monikäyttöistä, todellisuutta muuttavaa salaliittoteoriaa. Se pyörii puolueen toistuvasti kumoamasta väitteestä, jonka mukaan useiden vanhojen puolalaisten virkamiesten, mukaan lukien herra Kaczynskin veli – Puolan tuolloin presidentti, kuolema vuonna 2010 lento-onnettomuus Länsi-Venäjällä oli seurausta Moskovan järjestämästä juonesta, jonka puolueen kilpailijat Varsovassa auttoivat tai ainakin peittivät.

Puolalaiset, venäläiset ja riippumattomat asiantuntijat ovat kaikki syyttäneet onnettomuudesta huonoa säätä ja lentäjävirheitä, mutta uskomus lain väärinkäytöksistä on herättänyt kovaa lain ja oikeuden kannattajien keskuudessa. Se on sekä ruokkinut että vahvistanut heidän näkemystään siitä, että edellisen keskuskristillisen hallituksen johtajat eivät ole useless poliittisia kilpailijoita, vaan pettureita Puolan vuosisatoja kestäneen vihollisen, Venäjän ja Puolan oman entisen kommunistisen eliitin kanssa.

Suuren mittakaavan valehtelun hyödyllisyyden osoittivat ensimmäisen kerran lähes sata vuotta sitten Stalinin ja Hitlerin kaltaiset johtajat, jotka keksivät sanan “iso valhe” vuonna 1925 ja nousivat valtaan valheessa, jonka mukaan juutalaiset olivat vastuussa Saksan tappiosta ensimmäisessä maailmansodassa. Saksan ja Neuvostoliiton diktaattoreille valehteleminen ei ollut useless tapana tai kätevä tapa hioa ei-toivottuja tosiasioita, vaan myös välttämätön hallintoväline.

Se testasi ja vahvisti uskollisuutta pakottamalla alaikäiset piristämään lausuntoja, joiden he tiesivät olevan vääriä, ja kokosi tavallisten ihmisten tuen, jotka Hitlerin mielestä “joutuvat helpommin suuren valheen kuin pienen valheen uhreiksi”, koska vaikka he saattavatkin tarttua jokapäiväisessä elämässä pienistä asioista, “heidän päähänsä ei koskaan tule valehdella valtavia totuuksia.”

Edistämällä omaa valtavaa epätotuutta – että hän voitti “pyhän maanvyörymän vaalivoiton” – ja pitämällä kiinni siitä huolimatta, että lukuisista tuomioistuinten päätöksistä on toisin todettu, herra Trump on suututtanut poliittisia vastustajiaan ja jättänyt jopa jotkut pitkäaikaisista kannattajistaan ​​ravistaen päänsä hänen siveydeltään.

Hyväksyessään tämän suuren valheen presidentti on kuitenkin kulkenut polun, joka usein toimii – ainakin maissa, joissa ei ole vankkarakenteisesti itsenäisiä oikeusjärjestelmiä ja tiedotusvälineitä muiden todellisuustarkastusten ohella.

Esimerkiksi 20 vuoden ajan Venäjällä vallassa presidentti Vladimir V. Putin on osoittanut, että herra Kennan oli oikeassa, kun hän kirjoitti Venäjän pääkaupungista vuonna 1944: “Täällä miehet määrittävät, mikä on totta ja mikä väärä. ”

Monet herra Putinin valheista ovat suhteellisen pieniä, kuten väite, jonka mukaan toimittajat, jotka paljastivat Venäjän turvallisuuspalvelun roolin oppositiojohtaja Aleksei A.Navalnyn myrkyttämisessä, työskentelivät CIA: n palveluksessa, muut eivät, kuten hänen vaatimuksestaan Vuonna 2014 venäläisillä sotilailla ei ollut mitään roolia Krimin takavarikoinnissa Ukrainasta tai taisteluissa Itä-Ukrainassa. (Myöhemmin hän myönsi, että “tietysti” he olivat mukana Krimin tarttumisessa.)

Mutta Venäjän johtajan ja voitetun amerikkalaisen välillä on eroja, sanoi Nina Hruštševa, professori ja asiantuntija Neuvostoliiton ja muusta propagandasta New Yorkin New Schoolissa. “Putinin valheet eivät ole kuin Trumpin valheita: ne ovat taktisia ja opportunistisia”, hän sanoi. ”He eivät yritä määritellä uudelleen koko maailmankaikkeutta. Hän on edelleen olemassa todellisessa maailmassa. “

Huolimatta avoimesta ihailustaan ​​Venäjän presidenttiä ja hänen johtamaa järjestelmää kohtaan, hän sanoi, että Trump, vaatiessaan voittaneensa marraskuussa, ei jäljitele niinkään Putinia kuin lainanottoa enemmän Stalinin iästä lähtien, joka suunnittelun jälkeen katastrofaalinen nälänhätä, joka tappoi miljoonia 1930-luvun alussa, ilmoitti, että “elämästä on tullut parempi, toverit, elämisestä on tullut onnellisempaa”.

“Sitä iso valhe on”, rouva Hruštševa sanoi. ”Se kattaa kaiken ja määrittelee todellisuuden uudelleen. Siinä ei ole reikiä. Voit joko hyväksyä koko asian tai kaikki romahtaa. Ja niin tapahtui Neuvostoliitolle. Se romahti. ”

Tuhoutuuko herra Trumpin maailmankaikkeus nyt, kun jotkut liittolaiset ovat nousseet lentoon ja Twitter on tarttunut hänen voimakkaimpaan häränsärkäänsä valheiden lähettämisestä, on avoin kysymys. Jopa Trumpin kannattajien kapinallisten piirityksen jälkeen yli 100 kongressin jäsentä äänesti vastustamaan vaalien lopputulosta. Monet miljoonat uskovat edelleen häntä, heidän uskoaan vahvistavat sosiaalisen median kuplat, jotka ovat usein yhtä hermeettisesti suljettuja kuin Neuvostoliiton aikakauden propaganda.

“Rajoittamaton ihmisten mielen hallinta”, herra Kennan kirjoitti, riippuu paitsi kyvystä ruokkia heille omaa propagandaa, myös siitä, että kukaan muu ei ruoki heitä omalla mielellään. “

Venäjällä, Unkarissa ja Turkissa oivallus siitä, että “muiden kavereiden” ei pidä antaa tarjota kilpailevaa versiota todellisuudesta, on johtanut sanomalehtien, televisioasemien ja muiden myyntipisteiden jatkuvaan puristamiseen virallisen linjan ulkopuolella.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sulkenut yli 100 tiedotusvälinettä ja pakottanut veropoliisin ja muiden valtion virastojen kiusaamisen kautta johtavat sanomalehdet ja televisiokanavat siirtämään omistajuuden hallituksen uskollisille.

Tämä hyökkäys alkoi vuonna 2008 herra Erdoganin ja hänen liittolaistensa väitteet että he olivat löytäneet räjähtävän maanalaisen ryhmän vallankaappauksen suunnittelijoista ja kumoajista, joihin kuului vanhempia upseereja, kirjailijoita, professoreita, toimittajia ja monia muita.

“Ryhmä keksittiin kokonaan, täydellinen keksintö”, sanoi Soner Cagaptay, Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin Turkin tutkimusohjelman johtaja ja kirjan ”Uusi sulttaani: Erdogan ja modernin Turkin kriisi” kirjoittaja.

Tämä iso valhe, joka on rakennettu muutamien sirpaleiden ympärille, vakuutti paitsi maalliselle eliitille vihamieliset hurskaat muslimit myös liberaalit, joista monet pitivät sitten armeijaa suurimpana uhkana demokratialle. Kokeiluja kesti vuosia ennen Herra Erdogan tunnusti että väitetyn maanalaisen ryhmän vastainen tapaus oli huijaus.

Kauan ennen herra Trumpia herra Cagaptay sanoi, että Turkin johtaja, joka on ollut hallussa vuodesta 2003, “näki nativistisen ja populistisen politiikan voiman” juurtuneen valheisiin ja “tuonut esiin ajatuksen syvästä valtiosta oikeuttamaan hänen ryöstönsä. poliittiset vastustajat. “

Herra Trumpin nousu auttoi myös valmentamaan suuren valheen serkkua – sosiaalisen median disinformaation ja äärioikeistolaisen salaliittoteorian fiktio.

Sen on erityisesti ilmentänyt Qanonin maailmanlaajuinen laajentuminen, kerran hämärä ilmiö, jonka mukaan maailmaa johtaa voimakkaiden liberaalien poliitikkojen kaapeli, jotka ovat sadistisia pedofiilejä. Herra Trump ei ole kieltäytynyt Qanonin opetuslapsista, joista monet osallistuivat Capitol-sekasortoon viime keskiviikkona. Elokuussa hän kiitti heitä ihmisinä, jotka “rakastavat maamme”.

Jossakin määrin jokainen uusi sukupolvi on järkyttynyt saadessaan tietää, että johtajat valehtelevat ja että ihmiset uskovat heihin. ”Valehteleminen ei ollut koskaan ollut laajempaa kuin nykyään. Tai häpeämättömämpää, järjestelmällisempää ja jatkuvampaa “, venäläissyntyinen ranskalainen filosofi Alexandre Koyré kirjoitti vuonna 1943 käsittelevässä tutkielmassaan” Reflections on Mendacity “.

Kaikkein ahdistunein herra Koyré oli kuitenkin se, että valheiden ei tarvitse edes olla uskottavia toimiakseen. “Päinvastoin”, hän kirjoitti, “mitä karkeampi, sitä suurempi, sitä raakampi valhe, sitä helpommin siihen uskotaan ja sitä seurataan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *