Norjan verilöylyn uhrien muistomerkki jakaa traumatisoitua yhteisöä

OSLO – 22. heinäkuuta 2011 – levitetään Norjan kansalliseen tietoisuuteen.

Sinä päivänä maa koki tappavimman hyökkäyksensä toisen maailmansodan jälkeen, kun oikeistolainen ääriliike räjäytti pommin Oslossa ja jatkoi sitten ammunta riehua nuorten poliittisessa kesäleirissä pienellä Utoyan saarella.

Verilöylyn jälkeisinä vuosina Norja on taistellut laskea tuon päivän trauman. Tämä ponnistus on ollut erityisen akuutti Utoyan ympäristössä sijaitsevilla mantereen yhteisöillä, jotka ovat olleet syvästi ristiriidassa siitä, miten muistetaan siellä tapetut 69 ihmistä.

Viimeisin yhteisöä erottava erimielisyys koskee pysyvän julkisen muistomerkin rakentamista saaren vastakkaiselle satamaan. Tämä asia on keskellä oikeusjuttua, joka käytiin läheisen Honefossin kaupungin käräjäoikeudessa kourallisen paikallisten asukkaiden toimesta valtiota ja kesäleirin isännöän poliittisen puolueen nuorisosiimaa vastaan.

Asukkaat sanovat, että rakenteilla oleva muistomerkki saattaa muuttaa alueen traagismatkailukohteeksi ja saattaa jälleen traumatisoida paikallisia.

Mutta monet uhrien perheet ovat eri mieltä.

“Se on ihmisarvoinen, kaunis sijainti”, sanoi Lisbeth Kristine Royneland, jonka tytär Synne Royneland oli yksi nuorista, jonka aseistaja Anders Behring Breivik tappoi Utoyassa. Hän tappoi myös kahdeksan muuta ihmistä Oslossa pommi-iskussa. “Se on paikka, johon voimme tuoda tulevat sukupolvet oppimaan, muistamaan.”

Hän toivoo, että oikeudenkäynti ratkaisee pitkäaikaisen ja tuskallisen keskustelun muistomerkistä uhrien perheiden hyväksi. Maan työväenpuolueen siiven, Utoyan kesäleirin isäntä, Työntekijöiden nuorisoliitto, on yksi puolueista, joita asukkaat haastavat.

Vuosien lailliset taistelut valtion rahoittaman pysyvän muistomerkin rakentamiseksi Utoyan lähelle olivat olleet vaikeita perheille, joille hallitus lupasi yhden vuosikymmen sitten, monet perheet ovat sanoneet.

Neiti Royneland johtaa tukiryhmää uhrien perheille ja on todistanut jo kuukausia kestäneen tapauksen tueksi. Hänen ryhmänsä, Työntekijöiden nuorisoliitto ja hallitus olivat työskennelleet yhdessä suunnitellakseen muistomerkkiä puolueen nuorisosiiven lahjoittamasta maasta.

“Minusta tuntuu, että he haluavat unohtaa, mitä tapahtui”, rouva Royneland sanoi rakentamista vastustavista. “Ymmärrän, että he näkevät Utoyan joka päivä, ja on monia, jotka satuttavat saarta nähdessään.”

Mutta hän sanoi: “On tärkeää tunnistaa, että se tapahtui” ja että hyökkääjällä oli oikeaksi ääri-motiiveja.

Hallitus oli luvannut perustaa nopeasti kaksi julkista muistomerkkiä pian hyökkäyksen jälkeen – yhden Oslossa, jossa kuoli kahdeksan ihmistä, ja yhden Utoyan lähellä – prosessi, jonka he odottivat vievän useless muutaman vuoden. Verilöylyn 10-vuotispäivän lähestyessä kumpaakaan virallista kansallista muistomerkkiä ei ole rakennettu, vaikka pääkaupunkiin perustettiin väliaikainen muistomerkki.

Alkuperäinen suunnitelma ruotsalaisen taiteilijan suunnittelemalle asennukselle nimeltä “Reminiscence Wound” Jonas Dahlberg, romutettiin vuonna 2017, kun paikalliset uhkasivat oikeustoimia. Suunnittelu, joka sisälsi suunnitelmia leikata viilto niemimaan maastossa noin kilometrin päässä Utoyasta, vastasi voimakkaasti paikallisten asukkaiden mielenosoitukset.

Suunnitelmat siirrettiin sitten läheiseen satamaan, josta lautat lähtevät mantereelta Utoyaan paikallisen kunnan hyväksynnän jälkeen. Mutta toukokuun lopulla 16 paikallista asukasta jätti oikeusjutun projektiin. Syyskuussa tuomioistuin keskeytti rakentamisen väliaikaisesti odottamaan oikeusjuttua, mutta siihen valitettiin ja työ on jatkunut.

Ole Hauge Bendiksen, asianajaja, joka edustaa hanketta vastustavia asukkaita, sanoi, että hänen asiakkaansa halusivat rakentamisen pysäyttävän tai siirtävänsä mielenterveyteen ja henkiseen hyvinvointiin liittyvät huolenaiheet.

Hän sanoi, että jotkut oikeusjuttuihin osallistuneet ihmiset osallistuivat ensimmäiseen hätätilanteeseen vuonna 2011 ja olivat siitä lähtien kärsineet psykologisesti. Useat ovat olleet sairauslomalla vuosia, ja hän sanoi, että muistomerkin psykologinen paine olisi vaara heille ja heidän perheilleen.

“Meidän on elettävä muistutuksen kanssa joka päivä”, sanoi Anne Gry Ruud, yksi oikeusjuttuihin osallistuneista asukkaista. “Meidän kaikkien on säilytettävä muisto terroriteosta, se on pahin mitä olemme kokeneet. Mutta muisti on omassa naapurustossamme, se on niin lähellä meitä. “

Tämä kohta on oikeudenkäynnin keskipiste – jossa pyritään päättämään, aiheuttaako paikan muistomerkki ketään psykologisesti. Useat psykiatrit on kutsuttu todistajiksi.

26 hehtaarin metsäisellä Utoyan saarella on jo pystytetty muistomerkki. Mutta saari on työntekijöiden nuorisoliigan yksityisomistuksessa, eikä sillä ole säännöllistä matkustajalautta, vaikka puolue hoitaa yksityistä tilauksesta.

Puolue, joka on isännöinyt siellä poliittisia tapahtumia lähes vuosisadan ajan, on työskennellyt saarten takaisin saamiseksi vuosina 2011 tapahtuneesta hyökkäyksestä. Jorgen Watne Frydnes, Utoyaa harjoittavan säätiön toimitusjohtaja, joka on vuodesta 2011 lähtien keskittynyt saaren elvyttämiseen, sanoi, että se on kuviteltu uudelleen “tarkoitukselliseksi paikaksi”.

“Teimme kovasti töitä löytääksemme keinon sekä säilyttää muisto tapahtuneesta että siirtyä eteenpäin”, hän sanoi. “Emme halunneet terrorismin voittavan, ja sulkimme Utoyan. Mutta emme myöskään halua unohtaa, mitä täällä tapahtui. “

Hän myönsi, että perheille ja perheelle sekä puolueelle sopivan kunnianosoituksen sopiminen vie aikaa. Metalliympyrä, johon oli kaiverrettu uhrien nimet, asennettiin lopulta, ja entinen kahvila – jossa monet uhrit tapettiin ja jossa seinät ovat edelleen täynnä luodinreikiä – muutettiin oppimiskeskukseksi.

Osa alkuperäisestä rakennuksesta on säilynyt, ja sitä ympäröi uusi rakenne, jota ympäröivät 69 pylvästä, jotka edustavat saarella kuolleita, ja 495 ulkotankoa, yksi jokaiselle verilöylystä selviytyneelle saaren henkilölle. Vuonna 2015 Työntekijöiden nuorisoliiga isännöi ensimmäisen kesäleirinsä hyökkäyksen jälkeen Utoyalla.

Hänen mukaansa useimmat ympäröivän alueen ihmiset haluavat nähdä Utoyan elvyttävän ja tukea sataman muistomerkkiä. Oli epätarkkaa maalata kuva oikeudellisesta taistelusta kiistana koko paikallisen yhteisön ja uhrien perheiden välillä, hän sanoi.

“Olen hyvin epämiellyttävä oikeudenkäynnistä, ja että tämän oikeudellisen muistomerkin nostaminen vaatii oikeudenkäynnin”, hän sanoi. “Se on ihmisarvon puute.”

Mutta kourallinen oikeustapauksessa mukana olevia paikallisia asukkaita on eri mieltä. Ruudun mukaan ongelmallinen ei ollut itse muistomerkki, vaan sen sijainti.

Hän sanoi, että asukkaat olivat tarjonneet ehdotuksen vaihtoehtoisesta sijainnista, rauhallisesta paikasta, josta oli näkymä saarelle lähempänä päätietä, mutta se hylättiin.

Työntekijöiden nuorisoliiton asianajaja Paal Martin Sand sanoi asiakkaidensa mielestä muistomerkin olevan tärkeä uhrien perheille, haavoittuneille ja perheelle sekä Norjalle yhteiskunnana. Suurin osa kantajista ei näe edes muistomerkkiä kodeistaan, hän lisäsi.

Hänen mukaansa äärioikeiston viimeaikainen nousu Euroopassa ja Yhdysvalloissa tekee muistomerkistä nyt valitettavasti tärkeämmän kuin koskaan.

“Kansallinen muistomerkki on vahvin symboli, jota valtio voi käyttää kertomaan tuleville sukupolville, että yhteiskunta ei unohda tapahtunutta”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *