Kiina antaa uusia sääntöjä, joiden tarkoituksena on Trumpin pakotteet

Kiina ampui Trumpin hallintoa vastaan ​​lauantaina uusilla säännöillä, jotka rankaisisivat globaaleja yrityksiä noudattamaan Washingtonin tiukempia rajoituksia liiketoiminnalle kiinalaisten yritysten kanssa.

Kiinan kauppaministeriö sanoi sen säännötVälittömästi voimaan tulleiden, tarkoituksena oli torjua ulkomaisia ​​lakeja, jotka “kieltävät tai rajoittavat” Kiinassa olevia ihmisiä tai yrityksiä normaalin liiketoiminnan harjoittamisesta. Se totesi toimenpiteiden olevan välttämättömiä Kiinan kansallisen itsemääräämisoikeuden ja turvallisuuden sekä Kiinan kansalaisten ja yhteisöjen oikeuksien suojelemiseksi.

Vaikka Kiinan virkamiehet eivät maininneet mitään tiettyä maata, uudet säännöt saattavat saattaa globaalit yritykset keskelle Washingtonin ja Pekingin välisiä taloudellisia taisteluja. He voivat myös lähettää signaalin valitulle presidentti Joseph R. Biden Jr: lle tulevalle hallinnolle, jonka on pakko lopulta päättää säilytetäänkö Trump-aikakauden rajoitukset kiinalaisille yrityksille, rentoutetaanko ne vai mietitäänkö ne kokonaan.

Kun presidentti Trumpin kauppasota kiinalaisia ​​vastaan ​​lisääntyi, Trumpin hallinto kielsi myynnin amerikkalaisen tekniikan toimittamisesta kiinalaiselle televiestinnän jättiläiselle Huaweille ja muille yrityksille. Se antoi myös sääntöjä, jotka rankaisevat yrityksiä niiden toiminnasta siteet Kiinan armeijaan ja heidän osallistumisestaan ​​Pekingiin valvonta ja tukahduttaminen enimmäkseen muslimien etnisten vähemmistöjen edustajia Kiinan kaukaisella luoteisalueella Xinjiangissa.

Lauantaina julkaistut uudet säännöt antaisivat kiinalaisten virkamiesten ja yritysten iskeä takaisin niille, jotka noudattavat näitä Yhdysvaltain rajoja. Kiinan toimenpiteet antavat valtion virkamiesten antaa määräyksiä sanomalla, että yritysten ei tarvitse noudattaa tiettyjä ulkomaisia ​​rajoituksia.

Kiinalaiset yritykset, joille aiheutuu tappioita toisen osapuolen näiden lakien noudattamisen vuoksi, voivat nostaa vahingonkorvauskanteita Kiinan tuomioistuimissa kauppaministeriön ilmoituksen mukaan. Tällainen tapaus johtaisi todennäköisesti kiinalaisen kantajan voittoon, koska Kiinan tuomioistuimet ovat viime kädessä vastuussa kommunistiselle puolueelle.

“Tämä asettaa monet suuret yritykset pohjimmiltaan kiven ja kovan paikan väliin, koska heidän on joko päätettävä noudattaa Yhdysvaltojen pakotteita tai Kiinan sääntöjä”, sanoi kansainväliseen kauppaan erikoistunut lakimiesprofessori Singaporen johtamisyliopistosta Henry Gao. “Ja kummallakin tavalla, he menettävät yhden suurimmista markkinoistaan.”

On epäselvää, joutuisivatko globaalit yritykset rankaisemaan Kiinassa Yhdysvaltojen pakotteiden noudattamisesta. Lauantaina annettujen sääntöjen mukaan yritykset voivat pyytää vapautusta kauppaministeriöltä noudattaakseen amerikkalaisia ​​rajoituksia. He vaativat myös Kiinan viranomaisia ​​perustamaan virastojen välisen elimen selvittääkseen, mitkä ulkomaiset lait kuuluvat sen soveltamisalaan.

Lisäksi suuri osa lauantaina julkaistun määräyksen kielestä oli epämääräinen, mikä antoi Kiinan hallitukselle ja yrityksille tilaa noudattaa. Silti uhka voi saada suuret amerikkalaiset yritykset, joilla on liiketoimintaa Kiinassa, painostamaan herra Bidenia lieventämään kiinalaisia ​​yrityksiä koskevia rajoituksia. Biden ei ole sanonut, aikooko hän jatkaa Trumpin rangaistustoimenpiteitä, jotka ovat myötävaikuttaneet myrkyllisimpään suhteeseen Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä vuosikymmenien ajan.

“Kiina haluaa estää uuden hallinnon käyttäytymästä Trumpin tavoin”, professori Gao sanoi.

Herra Trumpin johdolla kiinalaisten yritysten pääsy Yhdysvaltojen markkinoille oli yhä rajallisempaa. Hallinnolla on kielletyt yritykset ympäri maailmaa käyttämällä amerikkalaisia ​​ohjelmistoja tai koneita Huawei: n suunnittelemien sirujen valmistamiseen. Se on määrittänyt sanktioita ja lisännyt mustalle listalle kiinalaisia ​​yrityksiä uiguurien ja muiden muslimien etnisten vähemmistöjen järjestelmällisistä ihmisoikeusloukkauksista Xinjiangissa.

Aiemmin tällä viikolla New Yorkin pörssi Trumpin hallinnon ja kongressin jäsenten painostamana poisti Kiinan kolme suurta valtion ylläpitämää teleyritystä pörssistä noudattamaan toimeenpanomääräystä, jonka tarkoituksena on pysäyttää Yhdysvaltojen investoinnit Kiinan armeijaan liittyviin yrityksiin.

Uudet säännöt tulevat useless muutama päivä sen jälkeen, kun ulkoministeri Mike Pompeo uhkasi lisäseuraamuksia ihmisiä tai yhteisöjä vastaan, jotka ovat osallistuneet äskettäiseen Hongkongin kymmenien demokratiaa kannattavien henkilöiden yhteenvetoon. Ei ole selvää, missä määrin uusia sääntöjä voidaan soveltaa rajoituksiin, jotka liittyvät Hongkongiin, Kiinan kaupunkiin, jota hallitsevat sen omat lait, mutta jossa Peking on ottanut yhä vahvemman käden.

Kiina on vastannut amerikkalaisiin tulleihin ja pakotteisiin omilla toimillaan, mutta sen toiminta ei ole ollut yhtä. Yhdysvallat ostaa paljon enemmän Kiinalta kuin Kiinalle, joten Pekingillä on vähemmän vaihtoehtoja verottaa amerikkalaisia ​​tavaroita.

Se luottaa vahvasti myös amerikkalaisiin tuotteisiin, mukaan lukien sirut ja ohjelmistot, ja sen talous riippuu osittain tehtaista, jotka valmistavat tavaroita suurten amerikkalaisten yritysten, kuten Applen ja Normal Motorsin, puolesta.

Peking on sanonut vähän siitä lupauksen vuonna 2019 luoda “epäluotettavien yksiköiden luettelo” ulkomaisista yrityksistä ja ihmisistä, mikä voi johtaa uusiin liiketoimintarajoituksiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *