Vuosi 2020 on sidottu vuoteen 2016 kaikkien aikojen kuumimpana vuotena

Viime vuosi sitoi vuoden 2016 tosiasiallisesti kuumimmaksi vuodeksi, eurooppalaiset ilmastotutkijat ilmoittivat perjantaina, kun maapallon lämpötilat jatkoivat lämmönerottavien kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttamaa säälimätöntä nousua.

Ennätyslämpö – joka aiheutti kuolettavia lämpöaaltoja, kuivuutta, voimakkaita metsäpaloja ja muita ympäristökatastrofeja ympäri maailmaa vuonna 2020 – tapahtui La Niñan toisen vuosipuoliskon, globaali ilmasto-ilmiö, jolle on tunnusomaista pintajäähdytys suuressa osassa Päiväntasaajan Tyynellämerellä.

Ja vaikka vuosi 2020 saattaa olla ennätys, kaikki viimeiset kuusi vuotta ovat kaikkien aikojen kuumimpia, kertoi Copernicuksen ilmastomuutospalvelun vanhempi tutkija Freja Vamborg.

“Se on muistutus siitä, että lämpötilat muuttuvat ja muuttuvat edelleen, jos emme vähennä kasvihuonekaasupäästöjä”, tohtori Vamborg sanoi.

Euroopan unionin ohjelman Copernicuksen mukaan maailman keskilämpötila vuonna 2020 oli 1,25 celsiusastetta (noin 2,25 Fahrenheit-astetta) keskimääräistä lämpimämpi vuosina 1850–1900, ennen kuin teollistumisen leviäminen kasvatti päästöjä. Vuoden 2020 keskiarvo oli hyvin vähän alhaisempi kuin vuonna 2016, liian pieni ero ollakseen merkittävä.

Jotkut alueet kokivat poikkeuksellisen lämpenemisen. Toisen vuoden peräkkäin Euroopalla oli kaikkien aikojen lämpimin vuosi, ja kärsinyt tappavista lämpöaalloista. Lämpötilaero vuosien 2020 ja 2019 välillä oli kuitenkin silmiinpistävä: 2020 oli 0,four astetta eli lähes kolme neljäsosaa Fahrenheit-astetta lämpimämpi.

Vaikka lämpötilat eivät olekaan yhtä rajuja kuin Euroopassa, myös Pohjois-Amerikan lämpötilat olivat keskimääräistä korkeammat. Lämpenemisellä oli kriittinen rooli vuonna kuivuus joka vaikutti suurimpaan osaan Yhdysvaltojen länsipuoliskoa ja voimakkaat metsäpalot joka tuhosi Kalifornian ja Coloradon.

Arktinen alue lämpenee paljon nopeammin kuin muualla, mikä heijastui vuoden 2020 lukuihin. Keskilämpötilat olivat joillakin arktisen alueen osissa viime vuonna yli 6 astetta korkeammat kuin vuoden 1981–2010 keskiarvo. Eurooppa sitä vastoin oli viime vuonna 1,6 astetta korkeampi kuin sama lähtötaso.

Arktisella alueella ja etenkin Siperian osissa epätavallisen lämpimät olosuhteet jatkuivat suurimman osan vuodesta. Lämpö johti kasvillisuuden kuivumiseen, joka Siperiassa auttoi polttoainetta eniten intensiiviset metsäpalokaudet historiassa.

Osa eteläisen pallonpuoliskon lämpötiloista oli keskimääräistä alhaisempia, mahdollisesti seurauksena La Niñan olosuhteiden saapumisesta vuoden 2020 jälkipuoliskolla.

Tohtori Vamborg sanoi, että lämpötilaeroja on vaikea osoittaa suoraan La Niñalle, mutta ilmiön viilentävä vaikutus saattaa olla syynä siihen, miksi joulukuu 2020, kun La Niña vahvistui, oli vasta kuudenneksi lämpimin joulukuu koskaan, kun taas suurin osa muista vuoden kuukaudet olivat kolmen parhaan joukossa.

Zeke Hausfather, tutkija, Berkeley EarthKaliforniassa toimiva riippumaton tutkimusryhmä sanoi, että La Niñan suurin vaikutus maailman lämpötiloihin tulee yleensä useita kuukausia Tyynenmeren huippujen jälkeen. “Joten vaikka La Niñalla on varmasti ollut viilentävä vaikutus viime kuukausina, sillä on todennäköisesti suurempi vaikutus vuoden 2021 lämpötiloihin”, hän sanoi.

Hausfather sanoi, että oli silmiinpistävää, että vuosi 2020 vastasi vuotta 2016, koska sen vuoden ennätyslämpöä ruokki El Niño. El Niño on olennaisesti La Niñan vastakohta, kun Tyynenmeren pinnan lämpenemisellä on taipumus ylikuormittaa maapallon lämpötiloja.

Joten vuodet 2020 ja 2016 ovat yhtä lämpimiä, tohtori Hausfather sanoi, että ilmaston lämpenemisen viimeisillä viidellä vuodella on ollut kumulatiivinen vaikutus, joka on suunnilleen sama kuin El Niño.

Berkeley Earth julkaisee oman analyysinsa vuoden 2020 globaaleista lämpötiloista myöhemmin tässä kuussa, samoin kuin Nationwide Oceanic and Atmospheric Administration ja NASA. Kolmessa analyysissä käytetään samanlaista lähestymistapaa, ja ne kokoavat olennaisesti tuhansia lämpötilamittauksia maailmanlaajuisesti.

Copernicus käyttää tekniikkaa, jota kutsutaan uudelleenanalyysiksi, joka käyttää vähemmän lämpötilamittauksia, mutta lisää muita säätietoja, kuten ilmanpaineen, ja syöttää kaiken tietokonemalliin saadakseen aikaan lämpötilakeskiarvonsa.

Eroista huolimatta analyysien tulokset ovat yleensä hyvin samanlaisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *