Pakistanin tuomioistuin kieltää “neitsyystestit” seksuaalista väkivaltaa koskevissa tapauksissa

KARACHI, Pakistan – Pakistanin pohjoisen Lahore-kaupungin tuomioistuin on poistanut ns. Neitsyystestit, joihin naiset joutuvat seksuaalisen väkivallan yhteydessä, luoden ennakkotapauksen käytännön mahdollisesti kielletylle valtakunnalle.

Harjoitus – kielletty naapurimaiden Afganistanissa, Intia ja Bangladesh – tapahtuu edelleen Pakistanissa ja yli tusinassa muussa maassa, joissa sitä pidetään hyveenä ja sen, onko nainen luotettava.

Jos kaksi sormea ​​voidaan helposti työntää emättimeen, käytännön kannattajat sanovat, se osoittaa, että nainen ei ole neitsyt, joten hänellä ei ole moraalista valtuutta tehdä pahoinpitely tai raiskaus syytös.

Vetoomuksen esittäjät – naisryhmä, johon kuuluu sosiologi, toimittaja, aktivisti, asianajaja ja psykologi sekä parlamentin alahuoneen jäsen – väittivät, että virtsaimen koskemattomuuden tarkastamisella ei ollut tieteellistä tai oikeudellista merkitystä seksuaalisen väkivallan tapauksissa ja loukasi perustuslaillisia oikeuksia yksityisyyteen ja ihmisarvoon.

Lahoren korkein oikeus Punjabin maakunnassa sopi maanantaina.

“Se on nöyryyttävä käytäntö, jota käytetään uhrin epäilemiseen sen sijaan, että keskityttäisiin syytettyihin”, kirjoitti oikeusministeri Ayesha A. Malik.

Tuomiota tervehdittiin välittömästi kaikkialla Pakistanissa ilman julkista kritiikkiä, mikä viittaa siihen, että sillä on laaja tuki.

Naisoikeusaktivistit kutsuivat sitä välttämättömäksi askeleeksi kohti seksuaalisen väkivallan uhrien tutkinta- ja oikeusprosessin parantamista maassa, jossa raiskaustuomio on harvinaista.

“Toivomme, että kaikki valtion viranomaiset koko maassa panevat tuomion täytäntöön sen varmistamiseksi, että tällaiset laittomat käytännöt kielletään välittömästi”, sanoi Karachissa toimiva oikeuksien puolustaja Farieha Aziz ja yksi vetoomuksen esittäjistä.

Shireen Mazari, pääministeri Imran Khanin hallituksen ihmisoikeusministeri, kirjoitti twiitti maanantaina, että päätös oli “merkittävä tuomio” vastaan ​​”halventavaa ja järjetöntä” käytäntöä.

Myös toimitukset englanninkielisissä Pakistanin sanomalehdissä ylistivät päätöstä. “Raiskattu nainen tarvitsee oikeudenmukaisuutta, mikä ei todellakaan vaadi hänen seksuaalisuutensa sijoittamista telakkaan” toimituksellinen Uutiset sanoi keskiviikko.

Luotto…BK Bangash / Related Press

Vetoomuksen esittäjiä edustava asianajaja Sameer Khosa sanoi, että tuomioistuimen tuomio voisi tasoittaa tietä tällaisten testien kieltämiselle muualla Pakistanissa.

“Se lopettaa myös raiskauksen ja seksuaalisen väkivallan uhrien henkimurhan ja nöyryyttämisen oikeudenkäynneissä”, Khosa sanoi.

Karindin Sindhin provinssin tuomioistuin, joka käsittelee vastaavaa vetoomusta, pyysi viranomaisia ​​joulukuussa esittämään suuntaviivat seksuaalisen väkivallan rikostutkinnoille kansainvälisesti tunnustettujen käytäntöjen mukaisesti.

Pakistanin korkein oikeus on hylännyt viime vuosina väitteet, joiden mukaan naisen raiskaussyytös voidaan hylätä “neitsyystestin” perusteella.

Lahoren tuomioistuin mainitsi tuomiossaan vuoden 2010 korkeimman oikeuden tapauksen, jossa tuomarit totesivat, että vaikka nainen ei läpäisekään testiä, “kuka tahansa, joka haluaa tehdä niin, ei voi antaa yleistä valtuutta raiskaamaan häntä”.

Lahoren tuomioistuin otti päätöksessään huomioon myös Pakistanin kansainväliset velvoitteet. Se huomautti, että maa on allekirjoittanut Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen naisten kaikenlaisen syrjinnän poistamisesta. Asiantuntijat, joiden vastuulla on sopimuksen täytäntöönpano, ovat sanoneet, että “neitsyystestauksille” ei ole tieteellistä tai lääketieteellistä perustaa seksuaalisen väkivallan tapauksissa.

Maailman terveysjärjestö ja Yhdistyneet Kansakunnat ilmoittivat vuonna vuoden 2018 raportti, jossa maita kehotetaan kieltämään käytäntö että se “vahvistaa sosiokulttuurisia normeja, jotka jatkavat naisten eriarvoisuutta, mukaan lukien stereotyyppiset näkemykset naisten moraalista ja seksuaalisuudesta, ja palvelee naisten ja tyttöjen hallintaa”.

Silti WHO: n mukaan käytäntö jatkuu ainakin 20 muussa maassa, joissa sitä ei käytetä useless rikollisissa seksuaaliväkivaltatapauksissa, vaan myös ennen avioliittoa tai jopa Indonesiassa työhön pääsyn arvioimiseksi.

New Yorkin osavaltion lainsäädäntöä ehdotettiin vuonna 2019, jotta käytäntö kiellettäisiin sen jälkeen räppäri TI paljasti että hän vei tyttärensä gynekologin luokse joka vuosi varmistaakseen, että hänen immenkalvo oli ehjä.

Pakistanissa presidentti Arif Alvi antoi asetuksen, joka kielsi niin sanotun kahden sormen testin valtakunnallisesti vastauksena hirvittävä raiskaus valtatiellä lähellä Lahorea syyskuussa. Asetus raukeaa kuitenkin 120 päivän kuluttua, ellei parlamentti hyväksy sitä lailla, mikä on epätodennäköistä.

Presidentin asetuksen mukaan raiskauksesta tuomitut miehet voidaan tuomita kemialliseen kastraatioon.

Uskonnollisesti konservatiivisessa maassa, jossa luottamus poliisiin ja oikeusjärjestelmään on vähäistä, “neitsyystesti” on uusi este raiskauksen uhreille ja heidän perheilleen, aktivistit sanovat. He ovat vaatineet, että tutkijat luottavat voimakkaammin tavallisiin DNA-paketteihin raiskaussyytteiden oikeellisuuden määrittämiseksi.

Tohtori Qarar Abbasi, Karachin vanhempi poliisikirurgi ja Sindhin maakunnan uudistuskomitean jäsen, kertoi, että kokeet opetettiin lääketieteellisen koulun oppikirjoissa ja niitä käytettiin viitekohtana oikeusalan ammattilaisille.

Hänen mukaansa komitea päivittää lääketieteen opetussuunnitelmaa ja toivoo palkkaavansa enemmän oikeuslääketieteeseen erikoistuneita naislääkäreitä valtion sairaaloihin, joissa poliisi tuo todisteita, sekä tarjoamalla heille “koulutusta perehtymään nykyaikaisiin lääketieteellisiin käytäntöihin tapauksissa naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. “

Emily Schmall raportoi New Delhistä ja Zia ur-Rehman Pakistanin Karachista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *