Amerikan ystävät ilmaisevat kauhua ja järkytystä, kun Capitol Assault ‘ravistaa maailmaa’

BERLIN – Kun vihainen väkijoukko hyökkäsi maailman voimakkaimman demokratian sydämeen, muu maailma katsoi Washingtonissa avautuvia kuvittelemattomia kohtauksia järkyttyneenä ja epäuskoisena.

Ja monet niistä, jotka seuraavat suoria lähetyksiä aseellisista mielenosoittajista, jotka pakottavat tiensä Yhdysvaltain Capitoliin, näkivät varoituksen kaikille maailman demokratioille: Jos näin voi tapahtua Yhdysvalloissa, se voi tapahtua missä tahansa.

“Olemme tällä hetkellä todistamassa hyökkäystä demokraattisten rakenteiden ja instituutioiden perustekijöihin”, sanoi Peter Beyer, Saksan hallituksen transatlanttisten asioiden koordinaattori, joka katsoi Washingtonin kohtauksia televisiossa suorana. “Tämä ei ole pelkästään Yhdysvaltojen kansallinen asia, mutta se ravistaa maailmaa, ainakin kaikkia demokratioita.”

Niin järkyttävää kuin keskiviikkoväkivalta oli, jotkut eivät olleet täysin yllättyneitä siitä, että Trumpin puheenjohtajakausi päättyi näin kaaoksen kouristuksessa.

“Näin tapahtuu, kun kylvät vihaa”, Stéphane Séjourné, Euroopan parlamentin jäsen ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin läheinen liittolainen, kirjoitti Twitterissä. “Puolustakaamme ja suojelkaamme demokratiaamme, koska sitä ei voida pitää itsestään selvänä.”

Useat johtajat syyttivät suoraan presidentti Trumpia väkivallasta.

”Rauhanomainen vallansiirto on jokaisen demokratian kulmakivi. Opetus, jonka Yhdysvallat on kerran opettanut maailmalle, ”Saksan varakansleri Olaf Scholz, kirjoitti. “On häpeällistä, että Donald Trump heikentää sitä yllyttämällä väkivaltaan ja tuhoon.”

Jeremy Hunt, konservatiivien entinen ulkoministeri Isossa-Britanniassa, sanoi Twitterissä, että herra Trump “häpeilee Yhdysvaltojen demokratiaa tänä iltana ja aiheuttaa sen ystäville ahdistusta, mutta hän ei ole Amerikka”.

Jopa Naton pääsihteeri otti epätavallisen askeleen punnitessaan kotimaan asiaa jossakin jäsenvaltiossa. “Järkyttävät kohtaukset Washington DC: ssä”, Jens Stoltenberg kirjoitti tweetissä. “Näiden demokraattisten vaalien tulosta on kunnioitettava.”

Monille ulkomaisille johtajille Amerikan kohtaukset loivat myös levottomia kaikuja viimeaikaisista hyökkäyksistä kotimaan demokratiaa vastaan.

Heiko Maas, Saksan ulkoministeri veti rinnakkaisuuden Capitolin hyökkäyksen ja saksalaisten äärioikeistolaisen mielenosoittajien joukon äskettäisen yrityksen välillä päästä Reichstagiin, rakennukseen, jossa sijaitsee Saksan parlamentti.

“Tulehdukselliset sanat johtavat väkivaltaisuuksiin – Reichstagin portailla ja nyt Capitoliassa”, herra Mass kirjoitti Twitterissä. “Demokraattisten instituutioiden halveksinnalla on tuhoisa vaikutus.”

“Demokratian viholliset ovat iloisia näistä uskomattomista kuvista Washington DC: stä”, herra Mass lisäsi.

Ja he olivat.

Venäjällä väkivalta sopi siististi Kremlin propagandarannikkeeseen murenevasta amerikkalaisesta demokratiasta. Venäjän valtion hallitsema uutiskanava Rossiya-24 välitti Capitolin kaaoksen jaetulla näytöllä. Toisella puolella näytettiin onnellisia ortodoksisia joulujuhlia Venäjällä, toisella väkivaltaista sekasortoa Washingtonissa.

Maan päällä makaavilla verisillä amerikkalaisilla muistutettiin, että kanava kertoi amerikkalaisten tukemista katuprotestista Ukrainassa talvella 2013-14.

Maailman väkivaltaisten ja diktaattoreiden “on oltava euforisessa ja juhlallisessa tuulessa” kirjoitti Yossi Melman, israelilaisen sanomalehden Haaretz kirjoittaja. “Ylistetty demokratia maailmassa on sekaisin kuin kolmannen maailman maa.”

Huoli väkivallan lähettämästä sanasta amerikkalaisen demokratian hauraudesta oli laajalle levinnyt.

“Meksikolaisina on yllättävää, että ensimmäistä kertaa demokratiaesimerkkinä olleesta Yhdysvalloista on tulossa sen vastaesimerkki”, sanoi Meksikon sanomalehden kolumnisti ja televisio-ohjaaja Ana Paula Ordorica, joka kertoi Yhdysvalloista. Televisan vaalit marraskuussa. “Tämä on asia, jota normaalisti Yhdysvallat voi seurata tapahtuvan toisessa maassa.”

Kauhun ja huolen ilmaisun keskellä kuului myös toiveikkaita ääniä, jotka väittivät, että tämä oli Trumpin puheenjohtajakauden viimeinen kouristus eikä länsimaisen demokratian lopun alku.

“Luotan Amerikan demokratian vahvuuteen”, twiitti espanjalainen pääministeri Pedro Sanchez. “Uusi puheenjohtajavaltio@JoeBiden voittaa tämän jännityksen ajan yhdistäen amerikkalaiset. “

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis oli samaa mieltä, tweeting: “Amerikan demokratia on joustava, juurtunut syvälle ja voittaa tämän kriisin.”

Melissa Eddy ja Christopher F. Schuetze toimittivat raportteja Berliinistä; Andrew Higgins ja Anton Troianovski Moskovasta; Natalie Kitroeff ja Oscar Lopez Mexico Citystä; Aurelien Breeden Pariisista; David M. Halbfinger, Isabel Kershner ja Adam Rasgon Jerusalemista; sekä Matina Stevis-Gridneff ja Steven Erlanger Brysselistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *