Vietnam vangitsee three toimittajaa keskellä laajempaa puhehyökkäystä

HONG KONG – Vietnam tuomitsi tiistaina kolme toimittajaa vankilaan, mukaan lukien merkittävä toimittaja, joka oli kirjoittanut ulkomaisille uutisjärjestöille ja kannattanut lehdistönvapautta yhden puolueen valtiossa.

Lausunnot ovat viimeisin itsenäisen ajattelun torjunta maassa, jossa viranomaiset ovat kiireisiä erimielisyyksien poistamiseksi ennen hallitsevan kommunistisen puolueen tärkeätä kokousta myöhemmin tässä kuussa.

Tunnettu toimittaja, Pham Chi Dung, tuomittiin 15 vuodeksi syytöksinä valtiota koskevan propagandan tekemisestä ja levittämisestä. Herra Dung on Vietnamin itsenäisten toimittajien järjestön perustaja. Järjestö perustettiin seitsemän vuotta sitten maahan, jossa kaikki tiedotusvälineet ovat valtion omistuksessa ja kommunistinen puolue on rakentanut suuren laitteen erimielisyyksien tukahduttamiseksi.

Kaksi muuta toimittajaa, Nguyen Tuong Thuy ja Le Huu Minh Tuan, tuomittiin samankaltaisista syytteistä samassa Ho Chi Minhin kaupungin tuomioistuimessa. He saivat kukin 11 vuotta.

Hallituksen kriitikot tuomitsivat vankeusrangaistukset. “Syytetyt ovat täysin viattomia, ja heidän pidätyksensä rikkoo räikeästi Vietnamin perustuslakia ja kansainvälisiä lakeja”, sanoi Nguyen Quang A, yksi maan tunnetuimmista toisinajattelijoista.

Le Cong Dinh, toinen toisinajattelija ja entinen vanki, sanoi, että tuomiot olivat “kohtuuttoman pitkiä”.

“Ne eivät perustu todisteisiin ja käyttäytymiseen, vaan johtuvat paniikista ihmisten mahdollisuudesta nousta vaatimaan ja käyttämään vapauksiaan”, hän lisäsi.

Herra Dung on kirjoittanut suosituille toisinajatteleville blogeille Vietnamissa sekä BBC: lle ja Washingtonin amerikkalaiselle Voice of America -uutisjärjestölle, joka saa rahoitusta Yhdysvaltojen hallitukselta.

Hän oli pidätettiin loppuvuodesta 2019 sen jälkeen, kun hän esitti vetoomuksen, jossa kehotettiin Euroopan unionia olemaan ratifioimatta vapaakauppasopimus Vietnamin kanssa, jonka se oli allekirjoittanut muutama kuukausi aiemmin. Hän sanoi, että hänen maansa pitäisi ensin parantaa ihmisoikeustilannettaan ja kohtelua toimittajiin.

Ho Chi Minhin kaupungin tuomioistuin sanoi, että herra Dung oli perustanut riippumattoman toimittajien järjestön keinona houkutella ihmisiä häpäisemään kommunistista puoluetta, paikalliset uutiset kertoivat tiistaina.

Aktivisti herra Dinh kiisti tämän kertomuksen. “Tämä on mies, jolla on horjumaton usko kansalaisten oikeuteen sananvapauteen”, hän sanoi.

Kolme tuomiota annettiin viikkoja ennen Vietnamin voimassaoloa poliittisen kalenterin suurin tapahtuma: Kommunistisen puolueen kansallinen kongressi, joka kokoontuu joka viides vuosi maan korkeimpien johtajien valitsemiseksi.

Puolueen pääsihteerin, 76-vuotiaan ideologin, Nguyen Phu Trongin odotetaan säilyttävän merkittävän roolin johdossa.

Kongressin lähestyessä viranomaiset ovat pidättäneet tai asettaneet syytteeseen kovimmat kriitikot.

“Aika on suotuisa mahdollisille tuleville puolueen johtajille osoittamaan uskollisuutensa sosialistiselle yhden puolueen hallinnolle kutistamalla demokratia-aktivisteja sujuvan etenemisen varmistamiseksi” kongressille, kirjoitti Vietnamin pitkäaikainen analyytikko Carl Thayer lokakuussa. .

Herra Thayer kirjoitti päivää sen jälkeen, kun Ho Chi Minh Cityn poliisi pidätti merkittävän toimittajan ja aktivistin, Pham Doan Trang. Trangia syytettiin Vietnamin rikoslain samasta artiklasta, jonka mukaan Dungille tuomittiin tiistaina, ja häntä uhkaa 20 vuoden vankeusrangaistus.

Muiden arkaluontoisten liikkeiden joukossa Trang kirjoitti äskettäin yhdessä raportin, jossa kyseenalaistettiin virallinen kertomus tappavasta poliisiraidasta kylässä lähellä pääkaupunkia Hanoia. Hän myös raportoitu vuonna 2016 aiheutuneesta ympäristökatastrofista, kun taiwanilaisen yrityksen omistama terästehdas laski myrkyllistä jätettä mereen Vietnamin keskirannikolla.

Aiemmin Vietnamin virkamiehet olivat enemmän huolissaan siitä, kuinka toimittajien ja toisinajattelijoiden vangitseminen voisi näyttää ulkomaailmalta. Mutta Trumpin hallinto on viime vuosina vahvistanut heitä, mikä on laiminlyönyt laajalti ihmisoikeusloukkauksia.

Heitä rohkaisee myös maansa kasvava merkitys globaalina valmistuskeskuksena ja rooli strategisena amerikkalaisena liittolaisena alueella, jolla Peking puolustaa vaikutusvaltaansa ja merenkulun vaatimuksiaan Etelä-Kiinan merellä.

Chau Doan osallistui raportointiin Hanoista Vietnamista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *