Isaac Shoshan, Israelin vakooja, joka esiintyi arabina, on kuollut 96-vuotiaana

TEL AVIV – Syyriassa syntynyt israelilainen salainen operaattori Isaac Shoshan, joka esitti uransa alkupuolella arabina, osallistui pommituksiin ja salamurhayritykseen, ennen kuin osallistui merkittävästi maan vakoilumenetelmiin, kuoli 28. joulukuuta Tel Avivissa. Hän oli 96-vuotias.

Hänen tyttärensä Eti vahvisti kuoleman Ichilovin sairaalassa. Hän oli saanut aivohalvauksen, hän sanoi.

Kunnioittaen Twitterissä entinen pääministeri Ehud Barak, joka palveli kerran Israelin tiedustelupalvelussa, jonka herra Shoshan auttoi raskaaksi, sanoi, että Shoshan oli “vaarantanut henkensä uudestaan ​​ja uudestaan” Israelin puolesta.

“Sotureiden sukupolvet oppivat ammattinsa hänen jalkojensa”, hän lisäsi, “minä myös”.

Shoshan syntyi Zaki Shasho Aleppossa Syyriassa vuonna 1924 arabiakielisessä juutalaisessa perheessä. Hän opiskeli ranskankielisessä koulussa, oppi heprean ortodoksisissa juutalaiskouluissa ja kuului nuorena sionistisiin heprealaisiin partiolaisiin. 18-vuotiaana sionisminsa innoittamana hän matkusti silloiseen Britannian hallitsemaan Palestiinaan ja palkkasi kahden vuoden kuluessa Palmachin, juutalaisen maanalaisen taisteluvoiman.

Koulutuksensa aikana hänet lähetettiin salaiseen yksikköön, joka tunnetaan nimellä Arab Platoon. Se koostui juutalaisista, jotka voisivat kulkea arabeiksi, ja hänet syytettiin tiedustelutietojen keräämisestä, sabotaasista ja kohdennetuista murhista.

Yksikkö perustettiin odotettaessa “sisällissotaa Palestiinassa juutalaisten ja arabien välillä”, kertoi emiritus ja aikakauden historioitsija Yoav Gelber.

Yksikön jäsenet, joista suurin osa on maahanmuuttajia arabimaista, koulutettiin tiedustelutietojen keräämiseen ja salaiseen viestintään – esimerkiksi morse-koodiin – sekä kommando-taktiikkaan ja räjähteiden käyttöön. Heille tehtiin myös intensiivinen islamin ja arabien tapojen tutkimus, jotta he voisivat elää arabeiksi herättämättä epäilyksiä.

Herra Shoshan alkoi osallistua tiedustelutietojen keräämisoperaatioihin sen jälkeen, kun Yhdistyneet Kansakunnat äänestivät vuonna 1947 Palestiinan jakamisesta erillisiksi juutalaisiksi ja arabivaltioiksi käynnistämällä yhteenottoja, joista tulisi sota.

JMutta häntä kutsuttiin pian käyttämään toisen näkökulman koulutuksessaan: auttamaan salamurhaa palestiinalaisen johtajan, Sheikh Nimr al-Khatibin, jonka sanottiin olevan matkalla Libanonista aseilla helmikuussa 1948.

Aseiden oli tarkoitus ampua šeihin autoa, ja herra Shoshania, näennäisenä arabien sivullisena, kehotettiin “juoksemaan takaisin ja näyttämään auttavan, mutta todellisuudessa varmistamaan, että šeikki oli kuollut, ja jos ei, lopettamaan työn pois käsiaseellani ”, hän sanoi haastattelussa vuonna 2002.

Sheikh ammuttiin todellakin autossaan – salamurhaajat “suihkuttivat sen tulella konekivääreistä”, herra Shoshan sanoi – mutta selvisi hengissä, kun brittiläiset sotilaat estivät herra Shoshania pääsemästä siihen. Raskaasti haavoittunut, šeikki lähti Palestiinasta ja lopetti aktiivisen roolin sodassa.

Pian sen jälkeen herra Shoshan ja toinen arabikunnan joukkueen jäsen lähetettiin autotalliin Haifaan, Israeliin, jossa tiedustelutiedot osoittivat, että autopommia koottiin.

“Omistajat eivät koskaan epäilleet meitä ollenkaan”, herra Shoshan sanoi. “Tietysti he eivät halunneet päästää autojamme, mutta suostuivat antamaan meidät hetkeksi käymään kylpyhuoneessa.”

Se oli tarpeeksi pitkä aktivoimaan ajastettu sulake räjähdyksessä ja pakenemaan. Muutaman minuutin kuluttua valtava räjähdys ravisteli koko aluetta, purki autotallin ja useita viereisiä rakennuksia, tappoi vähintään viisi ihmistä ja loukkaantui monia muita.

Vuonna 1948, kun Ison-Britannian joukot vetäytyivät Palestiinasta ja Israel julisti itsenäisyyden, arabipolitiikka-agentit lähetettiin naapurimaiden arabimaille, joiden tavoitteena oli tietojen kerääminen ja havaittujen uhkien estäminen.

“Vaikka meidät lähetettiin keräämään tiedustelutietoja, pidimme itseämme myös sotilaina ja etsimme mahdollisuuksia toimia”, herra Shoshan sanoi.

Lähetetty Beirutiin, hän ja hänen kollegansa ostivat kioskin ja Oldsmobilen, joita he käyttivät taksina toiminaan.

Kerran yksikkö käskettiin asettamaan pommi ylelliselle jahdille, joka kuului rikkaalle libanonilaiselle. (Heille kerrottiin, että Adolf Hitler oli käyttänyt sitä toisen maailmansodan aikana.) Tiedustelu ehdotti, että alus muutettaisiin tykkialukseksi juutalaisia ​​vastaan. Varmistava räjähdys ei uponnut jahteja, mutta vahingoitti sitä tarpeeksi varmistaakseen, ettei sitä voitu käyttää sotatoimiin.

Ryhmän merkittävimmän operaation – libanonilaisen pääministerin Riad al-Suhlin murhan tehtävän – piti tapahtua joulukuussa 1948. Herra Shoshan ja muut suunnittelivat pääministerin tappamista suunnitellessaan hänen liikkeitään. Mutta Israelin vanhemmat johtajat keskeyttivät operaation viime hetkellä Shoshanin suureksi pettymykseksi hänen kertomuksellaan.

Kahden vuoden aikana Beirutissa herra Shoshan kohtasi Haifan autotallipommituksissa kuolleiden sukulaisia. He puhuivat hänen kanssaan vapaasti ajattelemalla, että hän oli palestiinalainen.

“Ennen sitä en koskaan ajatellut siellä tapettuja ihmisiä”, herra Shoshan muisteli kirjassa “Salaisuuksien miehet, salaisuuden miehet” (1990), jonka hän kirjoitti yhdessä entisen tiedustelukollegan Rafi Suttonin kanssa. “Ja siellä Beirutissa istui vanha arabi minua vasten ja itki kahta poikaansa, jotka tapettiin räjähdyksessä, jonka olin tehnyt.”

Tämä kohtaaminen oli yksi tapahtumista, jotka aiheuttivat muutoksen herra Shoshanin ajattelussa, hänen poikansa Yaakov sanoi myöhemmin. “Isä tiesi aina, että jos käytämme useless voimaa”, hän sanoi, “se johtaisi useless useampiin sotiin, ja hän tuki aina” kahden valtion kahden kansan puolesta “-ratkaisua.

Joidenkin arabikunnan jäsenten vangitseminen ja teloitus sai lopulta Israelin luopumaan arabien kanssa rinnastettavien juutalaisten vakoojien käytöstä. Shoshan kääntyi arabiagenttien rekrytointiin ja johtamiseen, mikä rooli kehotti häntä muuttamaan heistä takit.

“Hän osoittautui siunatuksi lahjakkuudella myös tähän työhön”, kirjoittaja Mr. Sutton sanoi haastattelussa. “Agentit ovat ongelmallinen erä, ja sinun on tiedettävä, milloin he valehtelevat sinulle tai kertovat totuutta, ja kuinka ei sallita heidän kiristävän sinua ja hallitsemaan välistä suhdettasi vahingoittamatta heidän valmiuttaan työskennellä kanssasi. ”

Shoshan kehotti myöhemmin assimilaatio-ohjelman jatkamista, mikä johti Sayeret Matkalin, sotilaallisten erityisoperaatioiden vakoiluyksikön, muodostamiseen. Yksikkö perustettiin suorittamaan tiedustelutietoja vihollismaiden sydämessä, osittain käyttämällä taistelijoita, jotka on koulutettu käyttämään arabien suojia. Sen jäsenten joukossa oli nuori Benjamin Netanyahu, nykyinen pääministeri, ja hänen edeltäjänsä Barak, joka käski sitä.

Shoshanille annettiin vastuu kouluttaa jäseniä, jotka esittivät arabeja.

Hän oli mukana rakentamassa kansikertomusta Eli Cohenille, israelilaiselle vakoojalle, joka tunkeutui Syyrian hallinnon huippupiireihin 1960-luvulla, mutta joka lopulta paljastettiin ja teloitettiin. (Mr. Cohenin tarina dramatisoitiin hiljattain Netflix-sarjassa The Spy, pääosassa Sacha Baron Cohen.)

Shoshan jäi eläkkeelle vuonna 1982, mutta Israelin tiedustelupalvelu Mossad mobilisoi hänet ajoittain kouluttamaan agentteja ja joskus osallistumaan itse operaatioihin.

Salaa tullessaan hän ottaisi osan vanhasta arabimiehestä, joka saattaisi teeskennellä tarvitsevansa apua – astua sisään rakennukseen esimerkiksi soittamaan kiireellisesti tai ottamaan rennosti yhteyttä rekrytointikohteeseen. Vanhempi mies, jonka käsittelijät uskoivat, ei todennäköisesti herättänyt epäilyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *