Etelä-Korea lähettää valtuuskunnan Iraniin takavarikoidun aluksen takia

Etelä-Korea lähettää valtuuskunnan neuvottelemaan aluksen ja sen 20-jäsenisen miehistön vapauttamisen sen jälkeen, kun Iranin joukot ovat tarttuneet alukseen, virkamiehet sanoivat tiistaina, viimeisin kehitys Teheranin hallituksen provokaatiossa, joka pysyy diplomaattisesti eristyksissä lännessä ydinohjelmastaan.

Iranin virkamiesten mukaan islamilaisen vallankumouskaartin joukot pidättivät aluksen Persianlahdella, koska se oli rikkonut ympäristösääntöjä ja saastuttanut merta, Iranin valtion uutistoimistojen mukaan. Aluksen kuljettaja oli 7200 tonnia kemikaaleja, lähinnä metanolia, sen omistavan eteläkorealaisen yrityksen mukaan, joka on kiistänyt saastuttavansa vettä.

Jännitteet tulevat, kun Teheran on pyrkinyt painostamaan Soulin hallitusta vapauttamaan noin 7 miljardin dollarin tulot öljymyynnistä, jotka ovat jäätyneet Etelä-Korean pankeissa Trumpin hallinnon jälkeen tiukensi pakotteita.

Mutta he seuraavat myös Yhdysvaltojen ja Iranin viimeaikaisia ​​kiihtymyksiä presidentti Trumpin kauden päättyessä. Iran sanoi maanantaina, että sillä oli lisääntynyt ydinrikastustaso keskeisessä laitoksessa 20 prosenttiin, askel lähempänä ydinaseiden valmistuskyvyn kehittämistä. Pentagon kertoi sunnuntaina, että se oli määrännyt lentotukialuksen Nimitzin pysymään Lähi-idässä muutama päivä sen jälkeen, kun se oli määrännyt aluksen palaamaan kotiin, herra Trumpiin kohdistuvien Iranin uhkien takia ja muut amerikkalaiset virkamiehet.

Iran hylkäsi tiistaina väitteet siitä, että se olisi tarttunut Etelä-Korean alukseen vipuna, mutta toisti valituksensa lukittujen varojen käytöstä. “Jos joku on panttivanki, se on Etelä-Korean hallitus, joka on ottanut panttivangiksi yli 7 miljardia dollaria tuloistamme ilman syytä”, sanoi hallituksen edustaja Ali Rabiei virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa.

Mutta vallankumouksellisiin vartijoihin liittyvät uutistoimistot juoksivat tiistaina etusivun otsikoissa, joissa aluksen takavarikointi liittyi neuvotteluihin Etelä-Korean kanssa jäädytettyjen varojen vapauttamisesta. “Sieppasimme varkaat”, sanoi Vatan Emrooz -lehden otsikko. “Puhdas vastaus tulovarkoihin”, sanoi Tasnimin uutistoimisto.

Alus, säiliöalus Hankuk Chemi, purjehti Jubailista, Saudi-Arabiasta, Fujairahiin Arabiemiirikunnissa, kun aseistetut vallankumoukselliset vartijat lähestyivät sitä, sen omistavan yrityksen DM Transport Co: n virkamiehen Ri Il-su: n mukaan. .

Aluksella ollessaan he pakottivat aluksen vaihtamaan kurssiaan ja purjehtimaan Iraniin. “Iranin joukot sanoivat tulevansa alukselle tutkimusta varten, mutta eivät vastanneet kysymyksiin tutkimuksen mistä”, sanoi Ri. Hän lisäsi, että aluksen kapteeni soitti yritykselle takavarikoinnin aikana.

Aluksen ja yrityksen välinen yhteys katkesi, ja yritys sai alukselta antipiratiaa koskevan hälytysilmoituksen, jonka kapteenin epäillessä aktivoiman yhtiön virkamiehet varoituksena aluksen päämajaan. Herra Ri kutsui Iranin syytöksiä aluksen pilaantumisesta vesille “järjetöntä”.

Alusta pidetään Bandar Abbasin satamassa ja tapauksen odotetaan siirtävän oikeuslaitokseen, Iranin tiedotusvälineet kertoivat, vetoamalla laivaston viranomaisiin.

Aluksella oli viisi henkilöä Etelä-Koreasta, 11 Myanmarista, kaksi Indonesiasta ja kaksi Vietnamista Etelä-Korean ulkoministeriön tiedottaja Choi Younger-samin mukaan.

“Tavoitteenamme on aluksen ja sen miehistön ennenaikainen vapauttaminen”, Choi sanoi. “Iranin diplomaattiviranomaiset ovat myös tehneet meille selväksi, että he tekevät yhteistyötä kanssamme ratkaistaksemme tämän asian pikaisesti.”

Asiaa käsitellään myös Etelä-Korean varaulkoministerin Choi Jong-kunin ensi viikolla suunnitellulla vierailulla Teheraniin, jonka odotettiin keskittyvän Iranin jäädytettyihin varoihin Etelä-Koreassa.

Iranin ja Yhdysvaltojen suhteiden tulevaisuus on edelleen epävarma, kun presidentinvaalit Joseph R. Biden Jr valmistautuu aloittamaan virkansa tässä kuussa. Bidenin turvallisuusneuvonantaja sanoi sunnuntaina, että jos Iran noudattaa uudelleen vuoden 2015 ydinsopimusta, uusi hallinto jatkaa “Jatko-neuvottelut” Iranin ohjusominaisuuksista.

Mutta tiistaina Iran syytti Yhdysvaltoja uusien jännitteiden aiheuttamisesta alueella Paina TV. Olemme tehneet heille selväksi, ettemme aloita sotaa suoraan tai epäsuorasti ”, sanoi herra Rabiei. “Mutta jos Yhdysvallat tekee räikeän virheen, puolustamme turvallisuutta ja elintärkeitä etuja täydellä voimalla.”

Farnaz Fassihi osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *