Trumpin kutsu jättää liittolaiset pelkäämään amerikkalaista demokratiaa

BRYSSEL – Presidentti Trumpin ylimääräinen, viheltävä puhelu Georgian valtion virkamiehet, jotka pyrkivät kumoamaan vaalitulokset, ovat järkyttäneet monia eurooppalaisia ​​- ei niinkään sen takia, mitä se paljastaa herra Trumpista itsestään, vaan siitä, mitä se voi merkitä amerikkalaisen demokratian terveydelle.

Kun presidenttinä on jäljellä useless 16 päivää, herra Trumpin kyky järkyttää maailmaa eeppisellä itsekeskeisyydellään ja demokraattisten ja eettisten normien huomiotta jättämisellä häviää. Presidentti on paljastanut itsensä monta kertaa ennen tätä viimeistä jaksoa – mäyrittämällä ja uhkailemalla Georgian virkamiehiä “löytämään” hänelle valtion kääntämiseen tarvittavat äänet.

Mutta vaikka herra Trump ei olisi edennyt, maailma on. Ulkomaiset johtajat odottavat, mutta monet ovat huolissaan siitä, että Trump-vaikutus kestää vuosia, mikä vahingoittaa luottamusta Yhdysvaltojen ennustettavuuteen ja luotettavuuteen.

“Monet ihmiset useless kääntävät silmänsä ja odottavat kellon loppuvan”, sanoi Leslie Vinjamuri, Yhdysvaltain ja Amerikan ohjelman johtaja Chatham Housessa, Ison-Britannian tutkimuslaitoksessa. “Mutta ylivoimaisesti kaikkein huolestuttavin asia on republikaanien määrä, jotka ovat halukkaita menemään hänen kanssaan, ja mitä se tekee republikaanipuolueelle, pelaamalla reaaliajassa.”

Noin 140 republikaania parlamentissa ja 12 republikaanien senaattoria ovat sanoneet haastavansa Trumpin menetyksen keskiviikkona vaalikollegiossa etsien “hätätarkastusta” joissakin osavaltioissa.

Herra Trumpilla on edelleen niin suuri pidätys puolueesta ja hän voitti marraskuussa yli 74 miljoonaa ääntä, Neiti Vinjamuri sanoi: “Se osoittaa meille, että maan hallitseminen on uskomattoman vaikeaa seuraavan vuoden aikana.”

Jos niin monet amerikkalaiset kokevat, että vaalit olivat petollisia, “näyttää siltä, ​​että Amerikka ei voi edes taata demokratian perustavanlaatuisia normeja, rauhanomaista vallansiirtoa, kun häviäjien on hyväksyttävä menetyksensä”, hän sanoi.

Kaukaisille tarkkailijoille todellakin, herra Trumpin puheenjohtajuuden syövyttävät vaikutukset eivät ole eristetty herra Trumpille itselleen, vaan ne ulottuvat kauas presidentin ulkopuolelle – hänen ympärillään, Valkoisessa talossa ja hänen puolueessaan, olevan syvä valmentajien joukko ja jopa yhdysvaltalainen yleisö, jossa merkittävä osa itse uskoo, että heidän demokratiansa on vaarantunut eikä siihen voida luottaa.

Ulkomaalaisille liittolaisille aiheutuvat vaarat ovat moninaisia, eikä niitä voida helposti poistaa edes uuden presidentin kanssa. Mutta he herättävät erityishuolta ennen herra Trumpin irtautumista.

Patrick Chevallereau, entinen ranskalainen upseeri Lontoon puolustustutkimuslaitoksen RUSI: ssa, sanoi sen Trump-kutsu “Osoittaa, että nykyinen presidentti haluaa tehdä mitä tahansa – ehdottomasti mitä tahansa – ennen 20. tammikuuta. On nolla standardia, nolla viite, nolla etiikkaa.” Hän lisäsi: “Kaikki muu kuin hän voi tuhota ja kaatua, myös me.”

Irlannissa syntynyt Brookings Institutionin Amerikan asiantuntija Thomas Wright sanoi, että “Ihmiset ovat huolestuneita siitä, että Trump palaa takaisin.” Vaalien jälkeen kuluneet kuukaudet ovat osoittaneet ihmisille “kuinka paha toinen kausi olisi ollut – suojakaiteet pois, täysin henkilökohtainen hallitus ja äänen antaminen hänen autoritaarisille taipumuksilleen”, hän sanoi.

“Nyt muu maailma ymmärtää, että Trump voisi todella palata takaisin vuonna 2024, joten se on varjo, jonka hän heittää Yhdysvaltain politiikkaan”, Mr. Wright sanoi.

Maailman johtajat “kaikki tietävät, että Trump on eräänlainen hullu, mutta hänen tekonsa, pituudet, joihin hän on mennyt, on se, että hän sai 74 miljoonaa ääntä eikä jää eläkkeelle, mutta on republikaanien voima”, mikä on hämmentävää. , hän lisäsi. “Ihmiset tiesivät, millainen Trump on, mutta tärkeys on tulevaisuuden varjo.”

Myös monille on huolestuttavaa kirje että viimeiset 10 elävää puolustussihteeriä allekirjoittivat kaikki kansan – ja armeijan – kehotuksen hyväksyä, että vaalit ovat ohi ja “tuloksen kyseenalaistamisen aika on ohi”.

Jean-Marie Guéhenno, entinen Ranskan ja Yhdistyneiden Kansakuntien diplomaatti, joka on kansainvälisen kriisiryhmän puheenjohtaja, kysyi Twitterissä: “Pitäisikö meidän olla vakuuttuneita Yhdysvaltojen demokratiasta, kun 10 entistä puolustussihteeriä varoittaa armeijan käytöstä kiistanalaisiin tuloksiin, tai pelkäävät, että heidän mielestään julkisen kannan ottaminen on tullut tarpeelliseksi?”

Nykyinen puolustussihteeri Christopher C. Miller ei ole toiminut täysimääräisesti yhteistyössä valitun presidentti Joseph R. Biden Jr: n siirtymäjärjestön kanssa, kun taas Trumpin entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael T. Flynn, jonka Herra Trump anteeksi äskettäin, on vaatinut sotatilalakia ja pitänyt kokouksen Valkoisessa talossa, ja se on selvästi herättänyt huolta.

“Se, mitä emme tiedä, on pelottavaa”, rouva Vinjamuri sanoi. “Emme tiedä kuka muu Pentagonista ei tee yhteistyötä, ja on huolestuttavaa, että nämä entiset sihteerit kokivat selvästi, että heidän oli annettava varoitus Pentagonin ihmisille siitä, että heidän on noudatettava perustuslain valaansa.”

Ranskalainen turvallisuusanalyytikko François Heisbourg kysyi leikillään: “Kuinka monta sotaa voit aloittaa 16 päivässä?” Mutta hänkin iski Trumpin kutsun autokraattiseen sävyyn, ja herra Trumpilla on edelleen niin monta republikaanipuolueen avainjäsentä.

Jos senaatin valumat Georgiassa tuottavat tiistaina republikaanien voittoja “huolimattomasta puhelusta huolimatta”, Heisbourg sanoi, “kansainvälinen reaktio on, että republikaanit eivät aio erota Trumpismista – loppujen lopuksi, vaikka Trump hävisi, he eivät tehneet” en hävinnyt parlamenttivaaleissa, mutta meni paremmin kuin kaksi vuotta sitten. Trumpin kyky tarttua puolueeseen ja pitää se loppuun asti on se, mikä on upeaa ja mikä pelottaa ihmisiä ulkopuolelle “, hän sanoi.

Toisille herra Trumpin käyttäytyminen on nyt itsestäänselvyys, mutta myös sen heikentävät vaikutukset Amerikan demokratiaan ja asemaan maailmassa.

Pariisin Ranskan kansainvälisten suhteiden instituutin Pohjois-Amerikan ohjelman johtaja Laurence Nardon sanoi, että Trump-kutsu oli “enemmän samanlaista”, joten ei erityisen järkyttävä. “Trumpin toiminta vahingoittaa amerikkalaista pehmeää valtaa demokratian mallina”, hän sanoi. “Mutta luulen, että olemme ymmärtäneet, että hänen valtakäytäntönsä on poikkeus, vaikka hänen valintansa ei olisikaan onnettomuus.”

Chatham Housen johtaja Robin Niblett sanoi, että yleensä “eurooppalaiset eivät ole enää yllättyneitä mistään Trumpin tekemistä, mutta enemmän epäuskoa siihen, että joku Trumpin kaltaisista oli koskaan presidentti”.

Amerikkalaiseen järjestelmään luotetaan, herra Niblett sanoi. “Mutta huolestuttavampaa on se, kuinka moni merkittävä republikaanien pelaaja uskoo, että se tekee heistä hyvää pelaamalla tälle gallerialle, tälle poltetulle maalle, väärennökselle, disinformaatiopolitiikalle, jossa herätät ihmisten mielessä epäilyjä omasta demokratiastasi ja siitä, että käytät nämä epäilevät poliittisesti. “

Hänen mukaansa suuri riski on, että vaikka amerikkalainen järjestelmä kykenisi syrjäyttämään autoritaarisuuden, “voi olla todella julma dynamiikka, joka vaikeuttaa Amerikan olemista kumppaneita, joita ulkomailla tarvitsevat ja toivovat.”

Tämän puhelun jälkeen saksalaiset pidättävät hengitystään siitä, mitä herra Trump voi tehdä seuraavaksi, sanoi Jana Puglierin, Euroopan ulkosuhteiden neuvoston Berliinin toimiston johtaja. “Tällaiset uutiset vahvistavat kaiken, mitä saksalaiset ovat kuulleet tiedotusvälineissä viimeisten neljän vuoden aikana”, hän sanoi.

Entisten puolustussihteerien kirje oli myös Berliinin katseenvangitsija. “He tajusivat, että tämä on vakavaa”, neiti Puglierin sanoi. “Se, että he näkevät syyn kirjoittaa tällainen kirje, on järkyttävää.”

Tutkimuslaitoksen British Overseas Coverage Groupin johtaja Sophia Gaston sanoi, että “presidentti Trumpin epätoivoisia pyrkimyksiä puuttua vaalien tuloksiin ja kumota Amerikan demokratiaa pidetään Westminsterissä melkein yleisesti säälittävänä viimeisenä ulvona kuussa.”

Optimistisemmin hän sanoi: “On selvää, että Trumpin hallinnon valtava vaikutus Amerikan asemaan maailmassa on loppumassa. Bidenin toivotaan palauttavan Amerikan moraalisen tehtävän, ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa keskitytään kokonaan tulevaisuuteen, yhdenmukaistamisalueiden ja yhteisen edun löytämiseen uuden Bidenin hallinnon kanssa. “

Stephen Fortress kirjoitti raportteja Lontoosta, Melissa Eddy Berliinistä ja Aurelien Breeden Pariisista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *