Pelastajat etsivät perheestä Norjassa maanvyörymää, joka tapettiin vähintään 7

Pelastajat ovat palauttaneet seitsemän ihmiskunnan ruumiin maanvyörymä Norjassa viime viikolla, ja he etsivät edelleen eloonjääneitä, poliisi sanoi maanantai.

Kolme ihmistä jäi kadonneeksi katastrofin jälkeen Askin kylässä, noin 30 mailia Oslosta koilliseen, poliisi sanoi. Virkamiesten mukaan maanvyörymä, joka johti ihmisten evakuointiin alueelta, oli liittyy nopeaan saviin, joka voi romahtaa nestemäiseen tilaan ylikuormitettuna.

“Olemme epätoivossa tämän dian kauheasta ja traagisesta lopputuloksesta”, Anders Ostensen, Gjerdrumin pormestari, paikallinen kunta, johon Ask kuuluu, sanoi toimittajille maanantaina. “Tilanne on edelleen epätodellinen meille, mutta yritämme kääntää asiat ympäri ja olemme aloittaneet työn, jolla yritetään palata normaaliin.”

Noin 1000 ihmistä evakuoitiin Askista sen jälkeen, kun alueen savimaat kaatui, nieli ainakin seitsemän taloa mutavirtana ja loukkaantui 10 ihmistä.

Armeija ja palomiehet auttavat pelastustoimissa, jotka ovat vaikeuttaneet lyhyet päivät, joissa on vähän päivänvaloa, kylmää säätä ja vaikeuksia liikkua savessa, joka pysyy epävakaassa paikoin.

Kuusi uhreista, joiden ruumis palautettiin perjantaina ja viime päivinä, ovat tunnistettu. He ovat: Eirik Gronolen, 31, Lisbeth Neraas, 54 ja hänen poikansa Marius Brustad, 29, ja Bjorn-Ivar Grymyr Jansen, 40, Charlot Grymyr Jansen, 31, ja heidän 2-vuotias tyttärensä Alma Grymyr Jansen. Yhtä löydettyä ruumista ei ole vielä nimetty.

Vielä puuttuu kolme muuta.

Kuningas Harald V ja kuningatar Sonja vierailivat sunnuntaina maanvyörymässä ja tapasivat pelastushenkilöstöä, paikallisia vapaaehtoisia ja eloonjääneitä. “Minulla on vaikeuksia löytää jotain sanottavaa, koska se on aivan kamalaa”, kuningas Harald sanoi. He kiittivät pelastajia ja sanoivat, että avustustyöt vaikuttivat heihin.

Maanantaina oli epäselvää, mikä johti saven romahtamiseen.

“Meidän on arvioitava, mitä tapahtui Gjerdrumin rakentamisen aikana”, Norjan energia- ja öljyministeri Tina Bru kertoi. NRK maanantaina. “On luonnollista käydä läpi säännöt ja nähdä, mitä voimme oppia tästä, jotta mitään sellaista ei enää toistu.”

Vaikka maanvyörymät Norjassa ovat suhteellisen harvinaisia, toinen maan pohjoisosassa kesäkuussa pyyhkäisi mereen vähintään kahdeksan rakennusta mutta ei vahingoittanut ketään. Hallituksen tietojen mukaan Norjassa yli 110 000 ihmistä asuu alueilla, joilla voi olla vaarana maanvyörymät. Askin kylä oli korkean riskin alueella tällaisten maanvyörymien varalta, mutta virkamiehet eivät olleet pitäneet aluetta rakentamisen kannalta vaarallisena.

Norjan geotekniikan instituutti, riippumaton tutkimuskeskus, joka on arvioinut alueen maanvyörymisriskit kehittäjille ja hallitukselle, on julkaistut raportit Se on ilmoittanut, että alueen vakauttamiseksi tarvitaan joukko toimenpiteitä. Instituutti ilmoitti tarkastavansa katastrofiin liittyviä asiakirjoja, ja poliisi aloittaa tutkinnan.

Kehittäjät kertoi paikalliset tiedotusvälineet että he olivat noudattaneet instituutin suosituksia, jotka sisälsivät maaperän poistamisen korkeammasta maasta savimaastojen kuormituksen vähentämiseksi ja suojautumista eroosioilta Ask-rakennuksen aikana.

Vesi ja sähkö ovat edelleen poissa alueelta, paikalliset viranomaiset sanoivat.

“Kylä on saanut melko kovan iskun”, sanoi John-Magnus Restad, lentäjä, joka asuu vaimonsa ja poikansa kanssa noin puolen mailin pohjoispuolella paikasta. Hän lisäsi, että he eivät olleet varmoja pysyvän Askissä. Vaikka he tiesivätkin, että alue oli nopean saven päällä, hän sanoi koskaan uskovansa, että ”tällainen liukuma voisi tapahtua”.

Mutta päätös oli selvä 60-vuotiaalle Trine Johnsgardille, joka sanoi, että hän ja hänen aviomiehensä Kjetil Johnsgard, jotka asuvat noin 80 metrin päässä rotkosta, ovat onnekkaita pakenemaan kotiinsa koiransa Linuksen, lompakon ja yhden matkapuhelimen kanssa.

“Toivon, että meidän ei tarvitse siirtyä takaisin, koska emme uskalla”, rouva Johnsgard kertoi sanomalehti VGja lisäsi, että hän oli huolissaan kotinsa arvosta, joka sijaitsee kadulla nimeltä Nystulia, jossa monet kadonneista olivat asuneet. “Kukaan ei halua muuttaa nyt Nystuliaan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *