Kuwait sanoo, että Saudi-Arabia avaa uudelleen Qatarin rajat

Saudi-Arabian ja Qatarin virkamiehet eivät heti vahvistaneet, että maiden välillä oli sopimus.

Persianlahden maiden vuonna 2017 tekemä päätös katkaista suhteet Qatariin, katkaista diplomaattisuhteet ja keskeyttää maa-, lento- ja merimatkat pakottivat pienen monarkian välittömään kriisiin. Aiemmin sujuvasti lahden ympäri virtaava kauppa hajosi; jotkut perheet jätettiin äkillisesti näkemättä sukulaisia, jotka asuivat kuilun toisella puolella; tuhansien ihmisten oli lähdettävä kodeistaan ​​käytännössä yön yli palatakseen Qatariin tai muihin maihin.

Siitä lähtien Qatar on kuitenkin nojautunut valtavaan maakaasuvarastoonsa saadakseen lisää omavarainen ja rakentaa vahvempia suhteita sekä Iraniin että Turkkiin, joka on toinen saartavien maiden, erityisesti Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, vihollinen.

Yhdistettynä Washingtonin painostukseen neuvottelujen polku on entistä selvempi viime kuukausina, ja molempien osapuolten virkamiehet ilmoittivat olevansa neuvotteluissa. Analyytikoiden mukaan Saudi-Arabia on saattanut nähdä tauon korjaamisen keinona aloittaa valtakunnan suhde tulevaan Bidenin hallintoon, joka on uhannut ryhtyä tiukempaan linjaan Saudi-Arabiassa.

Jotkut analyytikot sanovat, että on vähän ehdotettavaa, että Qatar muuttaisi käyttäytymistään käytäntöjen suhteen, jotka eniten turhauttavat naapureitaan – eivätkä hallitse täysin megafonia, jota se käyttää viestinsä levittämiseen ja vihollistensa, Al Jazeera -mediaverkoston, eikä vetäytyä Iranista ja Turkista.

Qatarin saaminen muuttamaan suhdettaan Turkkiin “voi osoittautua toiveajatteluksi”, Washingtonin Arabianlahden osavaltion instituutin analyytikko Hussein Ibish kirjoitti joulukuussa. “Ottaen huomioon todennäköisesti ratkaisemattomien asioiden määrän, tulevaisuudessa on huomattavia mahdollisia erimielisyyksiä ja ehkä uusi kriisi Qatarin politiikan suhteen joskus lähitulevaisuudessa.”

Al-Sabahin mukaan sopimuksessa vaaditaan Saudi-Arabiaa antamaan Qatar Airwaysin lentää ilmatilansa yli, mikä kantaisi sekä geopoliittista että symbolista painoarvoa: paitsi että Qatarin koneet viettäisivät vähemmän aikaa mutkikkaiden reittien lennolla Dohasta välttääkseen – rajoittaa ilmatilaa, mutta Iran menettää jopa 100 miljoonan dollarin vuosimaksut, jotka Qatar on maksanut lentämisen sijaan Iranin yli aikana, jolloin Iranin talous kärsii jo Yhdysvaltojen ankarista pakotteista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *