Aseelliset hyökkääjät vangitsevat ja tappavat 11 kaivosta Pakistanissa

ISLAMABAD, Pakistan – Aseistetut miehet sieppasivat ja tappoivat ainakin 11 hiilikaivosta Lounais-Pakistanissa varhain sunnuntaina, virkamiehet sanoivat. Kaikki uhrit olivat etnisiä Hazarasia, vähemmistösiita-ryhmää, joka on usein ollut sunni-ääriliikkeiden kohde.

Vielä neljä kaivosta haavoittui ja heitä hoidettiin, virkamiehet sanoivat.

Virkamiesten mukaan tapahtumat tapahtuivat Machhissa, pienessä kaivoskaupungissa Baluchistanin maakunnassa noin 30 mailia itään maakunnan pääkaupungista Quettasta. Heidän mukaansa hyökkääjät olivat sitoneet kaivostyöläiset, sitoneet kätensä selän taakse ja ampuneet heitä lähietäisyydeltä. Suurin osa uhrien kurkusta leikattiin myös. Ruumis löydettiin aikaisin sunnuntaina.

“Heidän vaatteensa edestä olivat melkein täysin verisiä”, Quetta ruumiit vastaanottanut Hazara-aktivisti Ali Raza sanoi puhelinhaastattelussa. “Ruumiin mustelmat viittaavat myös siihen, että niitä vedettiin.”

Baluchistanin maakunnan sisäministeri Mir Ziaullah Langau sanoi, että turvallisuusjoukot olivat hyvin valppaina ja etsivät hyökkääjiä.

Mikään ryhmä ei heti ottanut vastuuta hyökkäyksestä. Mutta Hazaras ovat jo pitkään eläneet ikuisen pelon tilassa, kohdattuaan toistuvat hyökkäykset vuosien varrella sunni-ääriliikkeiltä. Baluchistanissa nämä hyökkäykset tekevät usein Lashkar-e-Jhangvi, fanaattinen ryhmä, joka pitää shiittejä harhaoppisina.

Hazarat ovat persialaista puhuvaa kansaa, joka muutti naapurimaasta Afganistanista yli sata vuotta sitten ja asuu enimmäkseen kahdessa linnoitetussa erillisalueessa Quettassa. Paikalliset virkamiehet arvioivat väestön olevan 500 000.

Kun uutiset murhista levisivät yhteisössä sunnuntaina, Hazaras meni mielenosoitukseksi kaduille ja tukki valtatietä Quettan lähellä. Ruumis asetettiin tielle, kun mielenosoittajat pyysivät hallitusta ja turvallisuusjoukkoja noudattamaan lupauksia turvallisuuden takaamiseksi.

“Tämä on yritys sabotoida rauha maakunnassa ja provosoida lahkolaisriitoja”, sanoi paikallinen Hazaran johtaja Haji Jawad viittaamalla murhiin. “Kehotamme hallitusta saattamaan tekijät välittömästi oikeuden eteen.”

Pääministeri Imran Khan tuomitsi väkivallan Twitter-viestissäja kutsui iskut “jälleen pelkuriksi epäinhimilliseksi terroritekoksi”. Hän sanoi, että hän oli ohjannut paikalliset turvallisuusjoukot “käyttämään kaikkia resursseja näiden tappajien kiinniottamiseksi” ja että kärsineistä perheistä huolehditaan.

Lounais-Baluchistanin maakunta on Pakistanin suurin ja köyhin alue, jossa esiintyy etnisiä, lahkolaisia ​​ja separatistisia kapinoita. Se rajoittuu sekä Iraniin että Afganistaniin, ja harvaan asutulla alueella on runsaasti mineraaleja ja luonnonvaroja, mukaan lukien kupari, kulta ja maakaasu.

Paikallinen väestö on jo pitkään valittanut, että sille ei myönnetä asianmukaista osuutta näiden voimavarojen tuottamasta varallisuudesta, ja separatistit ovat käyneet vähäisen kapinallisuuden vuosikymmenien ajan vaatien vapautta liittohallitukselta. Pakistanin virkamiesten mukaan separatistiryhmät tukevat Intiaa, maan pääkilpailijaa.

Talebanit ovat myös pitäneet pyhäkköjä joissakin maakunnan osissa lähellä Afganistanin rajaa.

Ihsanullah Tipu Mehsud osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *