Tim Severin, merenkulkija, joka toisti tutkimusmatkailijoiden matkat, kuoli 80-vuotiaana

Tim Severin, brittiläinen seikkailija, joka toisti 40 vuoden ajan huolellisesti todellisten ja myyttisten tutkimusmatkailijoiden matkoja, kuten Navigator St. Brendan, Merimies Sinbad ja Marco Polo, kuoli 18. joulukuuta kotonaan West Corkissa Irlannissa. Hän oli 80-vuotias.

Hänen tyttärensä Ida Ashley kertoi syyn olevan syöpä.

Toukokuussa 1976 herra Severin lähti Irlannista rohkeimmalle matkalleen: seurasi sen jälkeen St. Brendan, kuudennen vuosisadan munkki, jonka muiden munkkien seurueen kanssa sanotaan tekevän upean matkan Irlannista Atlantin yli “Luvattuun maahan” nahkatetulla veneellä.

St. Brendan oli merimies, joka levitti evankeliumia matkoillaan Irlannissa, Skotlannissa ja Walesissa. Jos tarina hänen matkastaan ​​Amerikkaan olisi totta, hän olisi voittanut Leif Ericsonin ja Christopher Columbuksen vuosisatojen ajan.

Tutkittuaan kertomuksen matkasta – monta vuotta myöhemmin kirjoitetussa keskiaikaisessa latinankielisessä tekstissä “Navigatio Sancti Brendani Abbatis” tai “Abbotin St. Brendanin matka” – Herra Severin kokosi joukon suunnittelijoita ja käsityöläisiä, jotka auttoivat häntä rakentamaan aluksen. 36-jalkainen kaksimastoinen tammi- ja tuhkavene peitettiin oksidilla neljänneksen tuuman paksuisena.

Veneen pieni miehistö, nimeltään Brendan, lähti Brandon Creekistä, Dinglen niemimaalla, Irlannin länsirannikolla. He purjehtivat pohjoiseen Hebridien saarille ja länteen Färsaarille Islannin radalla. Valaat kävivät päivä päivältä kiinni veneen lähellä; Herra Severin ajatteli, että he ovat saattaneet erehtyä veneestä toiseen valaan.

Heidän saapumisensa Reykjavikiin elokuussa 1976 antoivat heille mahdollisuuden tutkia Brendanin tilaa. Kaavittuaan navet he huomasivat, että nahka oli tarttunut. Mutta pakkasjään takia, joka tekisi mahdottomaksi navigoida, miehistö varastoi Brendanin ja palasi kotiin odottamaan parempia olosuhteita.

Kun miehistö nousi jälleen Brendaniin kesällä 1977, he suuntasivat Grönlantiin, missä heidän täytyi kulkea vaarallisen kanavan Tanskan salmen läpi.

“Tiesimme, että tästä tulee veneen todellinen koe”, Herra Severin sanoi luennolla vuonna 2012 Lontoon Gresham Collegessa. “Oli väistämätöntä, että Tanskan salmessa saisimme kauhean sään. Mutta olimme sitoutuneet siihen, että takaisin ei ollut paluuta. “

Brendan selviytyi salmesta, mutta jää esti maanteiden tekemisen Grönlannissa, joten Brendan purjehti sen ympärillä. Mutta pian he huomasivat olevansa sumujen peitossa – kukaan ei vastannut veneen hätäradiosignaaliin – ja sitä hidastivat sitten sulavan jään laastarit Labradorin merellä.

Viimeinkin 26. kesäkuuta 1977 Brendan saapui Newfoundlandin rannikolle.

Matkan tarkoitus oli hänen mukaansa “osoittaa, että irlantilaisten munkkien tekniikka pystyi saavuttamaan Pohjois-Amerikan.” Hän lisäsi, ettei voinut olla varma, että St. Brendan ja hänen miehistönsä olivat purjehtineet Pohjois-Amerikkaan, useless että se olisi voitu tehdä.

Herra Severin, joka rahoitti seikkailunsa kirjan ennakoilla ja muilla lähteillä, kirjoitti matkasta vuonna 1978 julkaistun “The Brendan Voyage”.

Katsaus The Guardianin kirjaan kutsui matkaa “merkittävimmäksi merimatkaksi, koska Thor Heyerdahl aikoi todistaa, että balsa-lautta voisi ylittää Tyynenmeren.”

Herra Severin syntyi Giles Timothy Watkinsina 25. syyskuuta 1940 Jorhatissa Assamissa Luoteis-Intiassa, missä hänen isänsä Maurice Watkins johti teepuutarhaa ja hänen äitinsä Inge (Severin) Watkins oli kotiäiti.

Timin harhailu sytytettiin hänen varhaisista vuosistaan ​​Intiassa – jossa hän sanoi vuonna 2015 julkaisijan verkkosivustolla haastattelussa, “koko perheympäristö asui ja matkusteli kaukaisissa, usein eksoottisissa paikoissa”. Ja se kasvoi sisäoppilaitoksessa Tonbridgessä Kentissä, Englannissa, jossa hän luki seikkailukirjoja, jotka sytyttivät mielikuvituksensa.

Hän otti Severin-sukunimen kunniaksi äidin isoäidin, joka huolehti hänestä Englannissa hänen vanhempiensa ollessa Intiassa.

Hän ansaitsi tutkintoja Oxfordissa historian ja maantieteen alalta. Vuonna 1961 vielä opiskellessaan hän ja kaksi muuta opiskelijaa jäljittivät Marco Polon asuntovaunureitin moottoripyörillä: He alkoivat Venetsiasta, sitten matkustivat Kiinan luotoon Luoteis-Afganistanissa, alas Intian Grand Trunk Roadille ja suorittivat matkan Kalkutassa.

Matka johti hänen ensimmäiseen kirjaansa – ”Marco Polon seuranta” (1964) – ja seikkailuelämään. Tutkiakseen kuvitteellisen merimiehen Sinbad the Sailorin tarinoita, herra Severin purjehti Omanin Muscatista Kiinaan kopiona arabialaisesta purjelaivasta. Seuratakseen Jasonin ja argonauttien sekä Ulyssesin legendaa hän matkusti pronssikauden keittiökopiossa.

Hänen muihin seikkailuihinsa kuului ratsastus mongolilaisten paimentolaisilla tutkia Tšingis-kaanin perintöä; jäljittää brittiläisen luonnontieteilijän Alfred Russel Wallacen polku Spice-saarten läpi prahussa, eräänlaisena purjeveneenä; ja tutkitaan, oliko Moby Dickin kaltaista valkoista valasta koskaan olemassa.

Katsauksessaan “In Search of Moby Dick” (2000) The New York Instances -lehdessä W. Jeffrey Bolster kirjoitti: “Severin toimii mielikuvituksen, toiminnan ja myyttien risteyksessä, yhtä kypsä paikka kuin mikään ihmeellisen valkoisen valaan löytämiseksi.”

Hän kirjoitti yli 20 kirjaa – kertomukset hänen matkoistaan ​​ja historiallisista romaaneistaan, jotka vetivät hänen retkikuntaansa.

“Oman matkan kirjoittaminen vaatii minua olemaan terävämpi, täsmällisempi, tarkempi, jotta voin kertoa tapahtuneen”, hän sanoi haastattelussa kustantajansa verkkosivustolla, kun hänen romaaninsa “Paavin salamurhaaja” ilmestyi vuonna 2016. “Sen sijaan historiallisen kaunokirjallisuuden kirjoittaminen on löyhempi, mielikuvituksellisempi prosessi, joka herättää mielikuvituksen ja antaa tarinalinjan mennä omaan suuntaan.”

Viimeisimmässä suuressa matkassaan hän etsi Daniel Defoen kuvitteellisen kallistuneen Robinson Crusoen todellisen alkuperän saarilta, joissa haaksirikkoja tapahtui, sekä Keski- ja Etelä-Amerikasta. Hänen kirjansa, “Robinson Crusoea etsimässä” julkaistiin vuonna 2003.

Tyttärensä lisäksi herra Severinistä selviävät vaimonsa Dee (Pieters) Severin ja kaksi pojanpoikaa. Hänen ensimmäinen avioliitonsa Dorothy Shermanin kanssa päättyi avioeroon.

Herra Severinin ensimmäisellä vaimolla – keskiaikaisen espanjalaisen kirjallisuuden asiantuntijalla – oli rooli hänen päätöksessään luoda uudelleen St. Brendanin retkikunta. Kun hän luki “Pyhän Brendanin matkaa”, hän kertoi Severinille, että tarinassa oli huomattavasti enemmän käytännön yksityiskohtia kuin useimmissa keskiaikaisissa teksteissä.

“Se kertoo paikkojen maantieteestä, joita Brendan vierailee”, hän muisteli, että hän kertoi hänelle “The Brandon Voyage” -lehdessä. ”Siinä kuvataan huolellisesti matkan edistyminen, aika ja etäisyydet ja niin edelleen. Minusta tuntuu, että teksti ei ole niinkään legenda kuin tarina, joka kirjaa omakohtaista kokemusta. “

Herra Severin loi pian oman legendaarisen tarinansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *