Hän rauhoitti Gazaa, auttoi Israelin arabisidoksia ja säilytti rauhan toiveet

JERUSALEM – Ennaltaehkäisevä diplomatia ei luonteeltaan johda usein tilapäisiin otsikoihin harjoittajalle.

Lähes kuuden vuoden aikana Yhdistyneiden Kansakuntien ylimmänä lähettiläänä Israelin ja Palestiinan konfliktissa Nickolay E.Mladenov työskenteli hiljaa kulissien takana auttaakseen pitämään Gazan kaatumista, säilyttämään kahden valtion ratkaisun mahdollisuuden ja rakentamaan tukea Israelin ja arabien välinen normalisointi on erittäin edullinen vaihtoehto Israelin liittämälle Länsirannan maalle.

Mutta hän ei saavuttanut ainakin yhtä huomiota herättävää saavutusta: Hän ansaitsi kunnioitusta melkein kaikille tekemisissä oleville, joista monet pitävät toisiaan vihollisina.

“Erittäin rehellinen välittäjä”, Palestiinan itsehallinnon entinen pääministeri Rami Hamdallah kutsui häntä.

“Olin henkilökohtaisesti riippuvainen hänestä”, sanoi Israelin entinen valtiovarainministeri Moshe Kahlon.

“Nuhteettomuus”, sanoi Jason Greenblatt, Trumpin hallinnon entinen Lähi-idän edustaja.

“Olemme ylpeitä siitä, että tunnemme hänet”, sanoi Hamasin johtajan sijainen Gazassa Khalil al-Hayya.

48-vuotias Mladenov, jonka viimeinen työpäivä oli torstai, palaa kotimaahansa Bulgariaan kumartui äkillisesti toisesta korkean profiilin tehtävästä Libyassa, vastustamaan sitä, mitä hän kuvaili vakavaksi terveysongelmaksi.

Kahden tunnin poistumishaastattelussa hän muistutti yllättyneensä siitä, kuinka merkityksetön hän alun perin saapui saapuessaan Jerusalemiin vuonna 2015 YK: n Lähi-idän rauhanprosessin erityiskoordinaattoriksi – virka perustettiin vuonna 1999, jolloin rauhanprosessi oli vielä kesken.

Hänen edeltäjänsä olivat toimineet suurimmaksi osaksi hyönteisinä, asiantuntijat sanoivat laukaisemalla lausuntoja, joilla oli taipumus kritisoida Israelia, mutta harvoin sivuutettiin sivulta. Israelilaiset erottivat YK: n – hepreankielisen “Um” – kirpeällä “Um, shmum”.

“Tämä tehtävä oli hyvin eristetty kaikenlaisesta korkean tason vuorovaikutuksesta”, herra Mladenov sanoi. ”Kukaan ei ottanut sitä vakavasti. Pohjimmiltaan toinen puoli odottaa sinun toistavan useless heidän sanansa, toinen puoli odottaa sinun menevän pois, ja siinä kaikki. “

Hän ei tehnyt kumpaakaan.

Vuonna 2016 hän kiisteli Lähi-idän kvartetti sovittelijoiden – Yhdysvaltojen, Venäjän, Euroopan unionin ja Yhdistyneiden Kansakuntien – välityksellä julkaisemalla uraauurtavan raportin konkreettisissa vaiheissa, jotka voisivat ainakin säilyttää kahden valtion ratkaisun mahdollisuuden ilman vähäistä toivoa läpimurrosta.

Toiminta ilman neuvotteluja oli ristiriidassa tuolloin vallinneen diplomaattisen opin kanssa, jonka mukaan rauhanneuvottelujen jatkaminen on ensiarvoisen tärkeää ja tapa ratkaista kaikki.

“En usko, että se toimii näin”, herra Mladenov sanoi. “Sinulla voi olla paras sopimus maailmassa”, mutta niin kauan kuin Länsirannan ja Gazan palestiinalaiset ovat ristiriidassa, hän sanoi: “onnea sen toteuttamiseen”.

Hänen lähestymistavansa on sittemmin saanut laajan hyväksynnän.

Yksi kvartetin suositus, jossa kehotettiin Israelia lopettamaan Länsirannan selvitysyritys, ei tuskin ollut uusi. Mutta toinen – kehotus palestiinalaisia ​​”lopettamaan yllyttäminen väkivaltaan” ja tuomitsemaan “kaikki terroritekot” – vaati “siirtymistä kaikkien asemaan”, hän sanoi.

Se vaati vähemmän harppausta herra Mladenoville. Bulgarian ulkoministerinä hän oli työskennellyt Israelin virkamiesten kanssa a 2012 itsemurhapommitukset Burgasissa joka tappoi bussinkuljettajan ja viisi israelilaista turistia, hyökkäys Hezbollahille.

YK: n lähettiläänä hän tarttui hiutaleeseen tylsyyden vuoksi. “En puhu tästä konfliktista tavalliseen tapaan”, hän sanoi. “Et voi mennä Tel Avivin ravintolaan, ampua ihmisiä ja kertoa minulle myöhemmin, että se on oikeutettua vastustusta. Ei se ei ole.”

Herra Mladenov oli yhtä säästämätön, kun israelilaiset uudisasukkaat polttivat palestiinalaisen perheen elossa. Ja kun israelilaiset sotilaat tappoivat 15-vuotiaan Gazan pojan vuonna 2018 pidettyjen mielenosoitusten aikana, hän twiittasi: “Lopeta ampuminen lapsiin.”

“Jos sinulla YK: na ei ole selvää, missä olet näissä asioissa, et voi olla uskottava”, hän sanoi. “Ja luulen, että suhtaudun kriittisesti sekä israelilaisiin että palestiinalaisiin, joissa tunsin, että he ovat tehneet asioita väärin, ja toivottaa heidät tervetulleiksi, kun he ovat tehneet asiat oikein – mielestäni se on uutuus tässä jäädytetyssä konfliktissa.”

Hän sai myös asioita hiljaa.

Gazassa, joka on ikuisesti toisen sodan partaalla, hän teki tehtävänsä välttää sitä.

Vuonna 2018 palestiinalaishallinto, joka valvoo Länsirantaa, yritti kuristaa Gazaansa valvovaa arkistoa Hamasia pidättämällä rahaa Gazan voimalaitokselle ja vähentämällä Gazan palkanlaskentaa. Gazan talous oli romahtamisen partaalla. Sitten tuli Gazan hyökkäysten aaltoja Israelia vastaan ​​- rajamurhia, tuhopallo-ilmapalloja ja raketteja.

Egyptin välittäjänä Mladenov teki lopullisen kierroksen palestiinalaishallinnon ympäri järjestäen Qatarien toimittavan elintärkeää rahoitusta pitääkseen valot ja rahat virtaamassa Gazassa – pitäen samalla Israelin ja Hamasin enemmän tai vähemmän samalla sivulla.

Nimrod Novik, veteraani israelilainen rauhanneuvottelija, sanoi, että herra Mladenov näki kuinka muotoilla argumenttinsa kummankin osapuolen etujen mukaisesti. “Voit sanoa israelilaisille:” Katsokaa, Gazan elämä on niin kurjaa “, herra Novik sanoi. “Tai voit sanoa:” Gaza on räjähtämässä kasvoillesi, mutta jos teemme yksi-kaksi-kolme, voimme saada muutaman kuukauden rauhaa, joten auta minua auttamaan sinua. “”

Herra Mladenov sanoi pelkäävänsä, että toinen Gazan sota olisi antanut maailman palata ”tavallisiin keskustelupisteisiin tästä paikasta”, tuominnut kaiken toivon rauhanneuvotteluille, jättänyt ”Somalian Israelin kynnykselle”, tuominnut Israelin kaikkialta maailmasta. Arabimaailma ja estänyt avunantajamaita maksamasta Gazan jälleenrakentamiseksi samalla tavalla kuin vuoden 2014 sodan jälkeen.

Olisi ollut paljon helpompaa “istua sivussa ja saarnata”, hän sanoi, mutta “saarnaaminen ei koskaan vie sinua minnekään”.

“Olen kotoisin Balkanilta”, hän sanoi. “Olemme muuttaneet rajoja. Olemme taistelleet pyhien paikkojen, kielten, kirkkojen välillä. Olemme vaihtaneet väestöjä 100 vuoden ajan, ellei enemmän. Ja kun kuljetat kyseistä matkatavaraa, se auttaa sinua näkemään asiat hieman eri tavalla. Tämä ei ole konflikti, jossa voit tulla sisään ja useless piirtää viivan. Se on tunnepitoista. “

“Omasta kokemuksestani tiedän, että kun tarjouspyynnön ulkopuoliset ulkomaalaiset tulevat ja kertovat sinulle mitä tehdä, sinä useless suljit heidät. Olet kuin ‘Kiitos paljon’, hän lisäsi. ”Et voi saarnata näille kavereille. Muista, että he ovat olleet siinä puoli vuosisataa. ”

Sisäpiiriläiset sanovat viime keväänä, että Mladenov pääsi ensimmäisten virkamiesten joukossa siihen johtopäätökseen, ettei mikään pelote estäisi Israelin pääministeriä Benjamin Netanyahua täyttämästä lupauksiaan liittää Länsirannan alue, mutta että hänet saattaisi saada aikaan pudottamaan annektio suuremmasta palkinnosta: normalisoituminen arabivaltioiden kanssa, jotka olivat pitkään kartanneet Israelia.

Liittymissuunnitelma “oli saamassa vauhtia”, hän sanoi. “Ja jos se tapahtuisi, se olisi kauheaa Israelille.” Unohda toinen Gazan tulitauko, hän sanoi. Kuvittele maailmanlaajuinen tuomitseminen.

“Ajattelin: Jos tämä on väärä tapa edetä, mutta voit nähdä, miksi se olisi houkutteleva tietyille väestönosille, mikä houkuttelisi suurempaa osaa, joka ei ole tuhoisa, mutta todella rakentava?”

Hän ei vaatinut hyvitystä Israelin tekemistä kaupoista. Mutta hän työskenteli rakentamaan vaalipiirin ajatukselle käyttää normalisointia porkkanana Israelin palkitsemiseksi annektion pudottamisesta.

“Oli joitain ihmisiä, jotka olivat tämän takia suuresti kiinni”, sanoi presidentti Trumpin vävy Jared Kushner, joka johti Valkoisen talon Lähi-idän ryhmää. ”Hän näki, mitä teimme. Luotimme häneen, ja hän antoi meille rakentavaa palautetta. “

Palestiinalaiset pitivät näitä sopimuksia katastrofaalisena petoksena, mutta herra Mladenov väitti, että normalisointi osoittautuu hyödylliseksi myös heille.

“OK, nyt se on hyvin tunnepitoista, palestiinalaiset ovat erittäin vihaisia”, hän sanoi. “Mutta poista nuo tunteet ja ajattele: kuka on tehokkain, kun he yrittävät pakottaa Israelia tekemään tiettyjä asioita? Egypti ja Jordania. Jos neljällä, kuudella tai kymmenellä arabimaalla on suurlähetystöjä Tel Avivissa, haluaisit heidän olevan puolellasi, eikö?

“Sinulla on nyt sopimus”, hän lisäsi. “Se on iso asia. Kumpikaan Israel tai arabimaat eivät halua pilata sitä. Tämä antaa tietyille maille vipuvaikutuksen Israelissa. Jos olet palestiinalainen, sinun kannattaa todella selittää arabiveljillesi ja ystävillesi kantasi ja tuoda heidät takaisin keskustelusi puolelle. “

Herra Mladenov ei ollut Trumpin rauhansuunnitelman fani. Mutta hän sanoi, että käynnissä olevat muutokset loivat mielenkiintoisia mahdollisuuksia hänen seuraajalleen YK: n lähettiläänä, norjalaisena diplomaattina Tor Wenneslandina.

“Se on erilainen maailma”, herra Mladenov sanoi. “Ja tiedät, että kaikista virheistään huolimatta se saattaa olla parempi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *