Louis Kahnin suunnittelemat asuntolat Intiassa voidaan hävittää

Maailmanluokan arkkitehtuuri-säilytys kiista on panimo Intiassa, jossa Intian hallinto-instituutin hallinto Ahmedabadissa oli ilmoittanut suunnitelmista hävittää 14 arkkitehdin Louis Kahnin suunnittelemasta 18: sta 1960- ja 1970-luvulla rakennetusta 18 opiskelija-asuntolarakennuksesta.

Paikallisen ja kansainvälisen huuton jälkeen online-kokous uusien purkutarjousten etsimisen aloittamiseksi peruutettiin.

Kahn, yksi historian tärkeimmistä amerikkalaisista arkkitehdeista, tunnetaan parhaiten mestariteoksista, kuten Salk-instituutista La Jollassa Kaliforniassa ja Kimbellin taidemuseossa Fort Worthissa, sekä Philips Exeter Academy -kirjastosta Exeterissä, NH, ja Rochesterin ensimmäinen unitarian kirkko, NY (hänellä oli myös tunnetusti kolme perhettä, puhui tiilien kanssa kuoli miesten huoneen lattialla Pennin asemalla.)

Ahmedabadin paljaat punatiiliset opiskelija-asuntolat ovat olennainen osa instituutin kokonaisvaltaista kampussuunnittelua, ja niitä pidetään arkkitehdin hienoimpina töinä – toistolla, geometrialla sekä valon ja varjon manipuloinnilla. Ne ovat esimerkki Kahnin kyvystä suunnitella rakennuksia “vastauksena paikkakuntansa kulttuuriin, ilmastoon ja perinteisiin”, kertoi historioitsija William JR Curtis. Arkkitehtoninen tietue ja Arkkitehtoninen katsaus tukemaan asuntoloiden säilyttämistä.

Lausunnossaan World Monuments Fund kehotti instituutin hallintoa harkitsemaan asiaa uudelleen vedoten hankkeen vaikutukseen “Intian korkeakoulutuksen nykyaikaiseen kehitykseen” ja ympäristöystävälliseen suunnitteluun, joka on edelleen esimerkki siitä, miten rakennetaan paikalliseen ilmastoon. “Kokonaisuutena suunniteltu Kahnin kampus on säilytettävä kokonaisuudessaan suojelemaan sisällä olevia esteettisiä, toiminnallisia ja symbolisia arvoja”, lausunnossa sanotaan.

Asuntoloiden kannattajia ovat Intian arkkitehtuurineuvosto sekä arkkitehdit ja tutkijat, mukaan lukien Pritzkerin arkkitehtuuripalkinnon saajat Rafael Moneo, Alejandro Aravena ja Balkrishna Doshi (arkkitehti, joka toi Kahnin Intiaan 1960-luvun alussa), jotka ovat lähettäneet avaa kirje. A Change.org vetoomuksella oli torstaina iltapäivällä yli 12 000 allekirjoitusta.

Hallintoinstituutin johtaja Errol D’Souza puolusti purkuohjelmia vuonna kirje alumneille, kutsuen rakenteita “käyttökelvottomiksi” muun muassa “katolta putoavien betonien ja laattojen” vuoksi; tiilen heikkeneminen aiheuttaen halkeilua ja veden vuotoa; ja rakenteelliset kysymykset, jotka johtuvat vuoden 2001 maanjäristyksestä.

Koulu oli aiemmin tilannut rakennusten laajan kunnostushankkeen, mutta käänsi suunnan suunnitellakseen uuden rakentamista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *