Australia hienosäätää hymniä alkuperäiskansojen historian tunnistamiseksi

Australian kansallislaulun sanoja on muutettu yhdellä sanalla tunnustamaan maan alkuperäiskansojen historia, pääministeri Scott Morrison ilmoitti torstaina.

Perjantaihin saakka laulu alkoi: “Kaikki australialaiset antavat meidän iloita, sillä olemme nuoria ja vapaita.” Mutta kun maa juhli uuden vuoden alkua, “nuoret” jätettiin pois. Hymni kuvaa maata nyt “yhtenä ja vapaana”.

“Australia modernina kansakuntana voi olla suhteellisen nuori, mutta maamme tarina on ikivanha, samoin kuin tarinat monista ensimmäisen kansakunnan kansalaisista, joiden taloudenhoidon me oikein tunnustamme ja kunnioitamme”, liberaalipuolueen johtaja Morrison kirjoitti mielipidekappale Sydney Morning Herald.

“Ykseyden hengessä on oikein, että tunnustamme myös tämän ja varmistamme, että kansallislaulu heijastaa tätä totuutta ja yhteistä arvostusta”, hän lisäsi. “Nuoren ja vapaan muuttaminen” yhdeksi ja vapaaksi “ei vie mitään, mutta uskon, että se lisää paljon.”

Siirtymistä tuettiin kaikilla poliittisilla alueilla. Työväenpuolueen oppositiojohtaja Anthony Albanese sanoi, että maan “pitäisi olla ylpeä siitä, että meillä on planeetan vanhin jatkuva sivilisaatio täällä ensimmäisten kansojen ihmisten kanssa” BBC: n mukaan.

Hymnin “Advance Australia Truthful” kirjoitti Peter Dodds McCormick vuonna 1878. Siitä tuli kansallislaulu vuonna 1984, joka korvasi “Jumala pelastakaa kuningatar”, ja ensimmäistä riviä muutettiin, jotta siitä tulisi naisille kattavampi – “Australian pojat ”tuli” kaikki australialaiset ”.

“Nuoren ja vapaan” lyriikan arvostelijoiden mukaan Australian historia alkoi suhteellisen äskettäin, ehkä Australian liitto 1. tammikuuta 1901 tai Ison-Britannian lipun nostaminen Sydney Covessa 26. tammikuuta 1788. Tätä tapahtumaa juhlitaan virallisesti juhlapäivänä, Australian päivänä, mutta jotkut alkuperäiskansojen aktivistit kutsuvat sitä “hyökkäyspäiväksi” tunnustuksena. maanosassa asuneiden aboriginaalien ja Torresin salmen saarelaisten joukosta yli 60000 vuoden ajan.

Viime vuosina hymniä koskeva kiista on toistuvasti noussut paikoissa, joissa kappale tyypillisesti esiintyy: urheilukentillä. Vuonna 2015 Yorta Yortan sopraanalaulaja Deborah Cheetham kieltäytyi laulamasta hymniä Australian jalkapalloliigan Grand Finalille Melbournessa.

“Kansallislaulu kertoo meille, että olemme nuoria ja vapaita”, hän kirjoitti esseessään Sydney Morning Herald. “Sokeasti monet australialaiset hyväksyvät tämän edelleen.”

Viime vuosina monet alkuperäiskansojen australialaiset ammattilaisurheilijat, mukaan lukien nyrkkeilijä, ovat kieltäytyneet laulamasta tai seisomasta hymniä ennen pelejä tai otteluita. Anthony Mundine ja rugby-pelaajat Cody Walker ja Josh Addo-Carr.

Marraskuussa Gladys Berejiklian, Uuden Etelä-Walesin pääministeri, kannatti lyyrisen muutoksen “nuoresta” “yhdeksi” ja kertoi Australian Broadcasting Company että “on aika tunnustaa tämän mantereen ensimmäisten kansakuntien kymmenet tuhannet vuodet”.

“Olemme kymmeniä tuhansia vuosia vanhoja ihmisten asukkaiden suhteen”, hän sanoi. “Se on useless pieni ele.”

Sydney Morning Herald tuki myös ajatusta Pääkirjoitus 11. marraskuuta. Mutta se lisäsi, että “symbolit eivät korvaa toimintaa, kuten muutosta liittovaltion perustuslaissa, jotta luodaan ääni parlamentille, kuten Ulurun sydämestä antamassa lausunnossa hahmotellaan”.

Ulurun lausunto sydämestä oli vuonna 2017 alkuperäiskansojen australialaisten pyyntö, jonka mukaan hallitus sisälsi ensimmäisen kansakunnan äänen perustuslaissa. Tämä voi tarkoittaa, että alkuperäiskansojen australialaisten joukolla olisi ääni parlamentissa ja että he voisivat antaa panosta heihin vaikuttavaan lainsäädäntöön ja politiikkaan. Herra Morrison hylkäsi ajatuksen siitä, mitä hän nimeltään parlamentin “kolmas jaosto”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *