Kuinka Argentiina löi Latinalaisen Amerikan perinteen ja teki abortista laillisen

Latinalainen Amerikka on jo pitkään ollut vihamielinen alue abortin oikeuksien puolustajille, jopa viime vuosikymmeninä, kun lailliset abortit tulivat saataville suurimmaksi osaksi Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja muuta maailmaa.

Mutta ruohonjuuritason feministiliike väitti voiton Argentiinassa keskiviikkona, kun senaatti laittoi abortin yllättävän äänekkäässä äänestyksessä – jolloin Argentiina oli ensimmäinen suuri maa Latinalaisessa Amerikassa, joka otti tämän askeleen.

Tässä muutamia voimia Argentiinan muutostyön takana, ja joitain sen esiin tuomia kysymyksiä.

Naisten oikeuksien liike on viime vuosina ollut kiireellinen koko Latinalaisessa Amerikassa, missään muualla kuin Argentiinassa.

Liike, joka syntyi vuonna 2015 naisten murhista, mukaan lukien kammottavat tapot 14-vuotias 16-vuotias, kasvoi vuosien mittaan laajaksi kansalliseksi naisten oikeuksien kampanjaksi – nimeltään Ni Una Menos, tai ei yhtä naista vähemmän. Tehdä abortti laillista siitä tuli sen ensisijainen poliittinen tavoite, jota ohjaavat suurelta osin nuoret aktivistit, joista on tullut hyvin järjestäytyneitä ja äänellisiä, järjestämällä toistuvia mielenosoituksia.

#MeToo-liike, joka puhkesi Yhdysvalloissa vuonna 2017 ja levisi maailmanlaajuisesti, on lisännyt polttoainetta näihin pyrkimyksiin.

Joissain maissa, kuten Meksiko, pääpaino on ollut naisiin kohdistuvassa väkivallassa. Mutta myös Meksikon osavaltioiden ponnistelut laillisten aborttien helpottamiseksi siellä ovat saavuttaneet Oaxacan osavaltio viime vuonna Meksikon jälkeen toiseksi laillistaa menettely.

Nouseva sekularismi Argentiinassa ja monissa muissa maissa, erityisesti nuorten keskuudessa, on myös alentanut esteitä liberaaleista syistä.

Tärkeä tekijä Argentiinassa oli presidentti Alberto Fernándezin viime vuoden vaalit, yksi Latinalaisen Amerikan sosiaalisesti liberaaleimmista johtajista. Hän on kampanjoinut aborttioikeuksien, sukupuolten tasa-arvon sekä homo- ja transsukupuolisten oikeuksien puolesta ja viime kuussa hän laillisti marihuanan kotikasvatuksen lääketieteelliseen käyttöön.

Noin kahdella kymmenellä maalla ympäri maailmaa on lakeja, jotka paitsi kieltävät abortin myöskään tekemättä poikkeuksia, ryhmien mukaan että seurata tarkkaan pääsyä aborttiin.

Näitä maita, pääasiassa Amerikassa ja Afrikassa, ovat Honduras, Nicaragua, El Salvador, Dominikaaninen tasavalta, Haiti, Jamaika ja Surinam. Kielto on pantu täytäntöön innokkaasti naisilla, joiden raskaus ei lopu toisinaan terveellisen vauvan syntymään epäiltyja abortista tuomitut tuomittiin vuosikymmenien vankilaan.

Meksikosta Chileen, pääasiassa roomalaiskatoliseen alueeseen, useimmat maat kieltävät abortin jopa raskauden alkuvaiheessa, mutta tekevät poikkeuksia, kun raskaus vaarantaa naisen elämän.

Jotkut maat sallivat myös abortit tiettyyn tiineyden pisteeseen, kun raskaudet johtuvat raiskauksesta tai insestistä tai kun esiintyy vakavia sikiön poikkeavuuksia. Chile liittyi näihin maihin vuonna 2017, jolloin se palasi takaisin yksi maailman tiukimmista aborttikielistä.

Paraguay, kiinnitti kansainvälistä huomiota, kun a raskaana oleva 10-vuotias tyttö sanoi, että isäpuolensa raiskasi, hän ei voinut tehdä aborttia, koska hänen henkensä ei ollut vaarassa. Tapaus johti vaatimuksiin, että konservatiivinen hallitus vapauttaisi lain, mutta sitä ei muutettu.

Latinalaisessa Amerikassa useless kolme maata on laillistanut abortin mistä tahansa syystä raskauden alkuvaiheessa, ja kaikki kolme ovat pieniä ja ovat muita tärkeämpiä.

Kuuba, jota kommunistinen puolue hallitsi yli 60 vuotta, laillisti abortin 1960-luvulla. Guyana, entinen brittiläinen siirtomaa, jolla on suuri ei-kristitty, Etelä-Aasian väestö, otti tuon askeleen 1990-luvulla. Ja Uruguay, jossa noin 40 prosenttia ihmisistä ilmoitti, ettei hänellä ole uskonnollista kuuluvuutta, teki niin vuonna 2012.

Historiallisesti yli 90 prosenttia Latinalaisen Amerikan ihmisistä oli katolisia, ja kirkko, joka vastusti jyrkästi aborttia, vaikutti voimakkaasti paitsi uskonnollisiin vakaumuksiin myös hallituksiin sekä eettisiin ja sosiaalisiin normeihin.

Mutta kirkon käsitys on heikentynyt tasaisesti 1970-luvulta lähtien, ja vuoteen 2014 mennessä alle 70 prosenttia latinalaisamerikkalaisista kutsui itseään katolilaiseksi, Pew Analysis Centerin mukaan.

Kirkkoa järkyttäneet seksuaalisen hyväksikäytön skandaalit ovat osuma yhtä kovaa Latinalaisessa Amerikassa kuten monissa muissakin osissa maailmaa, ajamalla jotkut ihmiset pois kirkosta ja heikentämällä sen moraalista auktoriteettia. Yhä useammat ihmiset, jotka ovat edelleen katolisia, etenkin nuoret, eivät ole tarkkaavaisia ​​ja tuntevat olonsa mukavaksi vastustaa kirkon opetuksia.

Mutta evankelisten protestanttien, jotka suhtautuvat usein konservatiivisempaan suuntaan sosiaalisissa kysymyksissä kuin monet katolilaiset, on yhä enemmän ja ne muodostavat nyt noin viidenneksen latinalaisamerikkalaisista. Tämä auttaa selittämään, miksi Keski-Amerikassa, jossa evankeliset seurakunnat ovat vahvimmat, on tiukimpia aborttilakeja.

Samaan aikaan on kasvanut myös niiden ihmisten määrä, joilla ei ole uskonnollista sitoutumista ja joilla on taipumus olla liberaaleja sosiaalisissa kysymyksissä, vaikka heidän joukonsa onkin edelleen paljon pienempi kuin evankelinen väestö.

Vaikka se on paavi Franciscuksen, ensimmäisen Amerikasta saapuvan pappin, kotimaa, Argentiina on yksi maallisimmista maista Latinalaisessa Amerikassa. On epätavallista, että tutkimukset osoittavat, että ihmiset mikään uskonto ei ylitä evankelikaaleja.

Argentiinan keskustelu on herättänyt valtavaa huomiota Latinalaisessa Amerikassa, ja se saa varmasti keskustelun abortista muissa maissa.

Viimeaikaiset toimet aborttien saatavuuden helpottamiseksi – Argentiinassa, Chilessä ja Meksikon Oaxacan osavaltiossa onnistuneita ja epäonnistuneita El Salvador, Brasiliaja Kolumbia – näyttää alueen kamppailevan muuttuvien sosiaalisten, kulttuuristen ja poliittisten muutosten kanssa.

Askel muutokseen on usein tullut ruohonjuuritason liikkeistä. Latinalaisessa Amerikassa vallan ottaneet vasemmistolaiset presidentit kahden viime vuosikymmenen aikana osoittivat useless vähän tai ei lainkaan kiinnostusta aborttilakien muuttamiseen. Heihin kuuluvat Luiz Inácio Lula da Silva ja Dilma Rousseff Brasiliasta, Andrés Manuel López Obrador Meksikosta, Daniel Ortega Nicaraguasta sekä Hugo Chávez ja Nicolás Maduro Venezuelasta.

Bolivian vasemmistohallitus dekriminalisoi varhaisvaiheen abortin vuonna 2017 ”opiskelijoille, nuorille tai tytöille” – ja kumosi muutoksen viikkoja myöhemmin.

Argentiinan presidentti Fernández vasemmistona, joka asettaa abortin saatavuuden yhdeksi tärkeimmistä prioriteeteistaan, edustaa uutta sukupolvea ja muutosta edeltäjiinsä verrattuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *