Leskikylässä oopiumikauppa on maksanut tappavan maksun

MIR ALI, Afganistan – Länsi-Afganistanin karuilla tasangoilla Herat-kaupungin eteläpuolella olevaa tietä pitkin on kokoelma tukevia savimökkejä, jotka tunnetaan nimellä Qala-e-Biwaha tai “leskien kylä”.

Suurin osa kylän miehistä on kadonnut – tapettu yrittäessään salakuljettaa oopiumia autiolla rajalla naapurimaihin Iraniin. Lesket on jätetty huolehtimaan itsestään ja lapsistaan, joista osa on myös kuollut kuljettaessaan huumeita rajan yli Heratin maakunnan karuilta Adraskanin alueilta.

Alue on niin köyhä, että täällä työtä hakevilla miehillä on kaksi vaihtoehtoa, sanoi piirikuvernööri Mohammad Ali Faqiryar: “He voivat salakuljettaa huumeita tai liittyä Talebaniin.”

Ne, jotka suostuvat salakuljettamaan oopiumia, heroiinia ja metamfetamiinia Iraniin, voivat ansaita 300 dollaria tai enemmän matkaa kohti, omaisuuden niin köyhälle kylälle. Mutta ne uhkaavat pidättämistä, syytteeseenpanoa ja teloitusta Iranin islamilaisissa tuomioistuimissa tai Iranin rajavartijat ampuivat ja tappoivat.

Vuodesta 2018 lähtien Afganistan oli maailman suurin oopiumin tuottaja, ja unikko on maan tuottoisin käteissato. Voitot ruokkivat Talebanin finanssiverkostoja ja ovat vuosien ajan heikentäneet Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kestäviä jälleenrakennus- ja turvallisuusponnisteluja.

Afganistanin virkamiehet näyttävät olevan voimattomia pysäyttämään tuottoisa kauppa; monet ovat kasvaneet varakkaiksi osallistumalla ihmiskaupan helpottamiseen. Tulokset ovat oopiumin viljelyn, jalostuksen ja kaupan kestävä sykli, joka jättää Afganistanin kaikkein haavoittuvimmaksi vastaamaan laittoman kaupan vakavista seurauksista.

Herra Faqiryar kertoi yrittäneensä saada valtion varoja ohjelmiin, jotka auttavat ihmisiä kasvattamaan karjaa ja kasvattamaan vehnää, riisiä ja papuja kuivalla ja anteeksiantamattomalla maisemalla.

“Emme saa mitään apua keskushallinnolta – he eivät välitä ihmisistä, vaikka heillä olisi nälkä”, hän sanoi.

Lesket selviävät villanjalostusteollisuudella ansaitsemistaan ​​elintarvikkeista sekä sukulaisten ja kansainvälisten avustusryhmien lahjoituksista. Jotkut lapset käyvät madrasassa tai islamilaisessa koulussa, jota mulla johtaa pienessä moskeijassa läheisessä asutuksessa. Lähin asutuskeskus on Heratin kaupunki, maakunnan pääkaupunki, 45 mailia pohjoiseen.

“Elämä oli pitkään erittäin hyvä, ja kolme poikaani ansaitsivat paljon rahaa kuljettamalla oopiumia”, kertoi leski Nek Bibi, joka sanoi olevansa noin 50-vuotias. Hän puhui asuntonsa ulkopuolella, joka oli muotoiltu kuivuneesta pakatusta maasta, kun lapsenlapsi tarttui vaatteisiinsa. “Sitten heidät kaikki tapettiin.”

Hänen vanhin poikansa, 20-vuotias Ghulam Rasul, pidätettiin useita vuosia sitten ja hirtettiin myöhemmin Iranissa, kun hänet tuomittiin oopiumin salakuljetuksesta, hän sanoi. Kolme vuotta sitten hän sanoi, vielä kaksi poikaa – Abdul Ghafoor, 15, ja Abdel Zarif, 14 – iranilaiset rajavartijat ampuivat heidät yrittäessään kuljettaa oopiumia Afganistanista.

Neiti Bibi sanoi, että Iran ei koskaan palauttanut poikiensa ruumiita, minkä kylän muut naiset jakivat. “En tiedä, haudattiinko he Iraniin vai heitkö heidän ruumiinsa useless autiomaassa”, hän sanoi.

Hänen miehensä, Mohammad Sadeq, äskettäin kuoli sairauteen, Bibi sanoi, jättäen hänet huolehtimaan poikiensa leskistä ja kahdeksasta lapsenlapsestaan. Hän ansaitsee niukan elintason käsittelemällä raakavillaa käsin kuiduiksi maton kudontaan.

Nykyään kylää lyö pakkaset tuulet, jotka hukuttavat lampaiden lyönnin karkeissa karsinoissa leskien mökkien vieressä, jotka näyttävät nousevan dunvärisestä maaperästä jäljittelemään ympäröivien kukkuloiden muotoa ja rakennetta. Ei ole sähköä tai juoksevaa vettä eikä lämpöä, paitsi kuivasta harjasta, jonka perheet ostavat tai keräävät poltettavaksi. Jotkut lesket, kuten rouva Bibi, sytytä yksi lamppu yöllä pienillä aurinkopaneeleilla päivällä tuotetulla virralla.

Olot olivat niin ankarat tänä syksynä, että monet naiset pakenivat kylästä sukulaisten tai kotiseudultaan siirtymään joutuneiden leirien vuoksi. Viime aikoihin asti kylässä asui 80 leskiä ja heidän perheitään, kertoi piirineuvoston kehitysjohtaja Mohammad Zaman Shakib. Nykyään niitä on useless 30.

“Kylmä ja nälkä ajoivat heidät pois”, herra Shakib sanoi.

Hänen puhuessaan useat lesket ja heidän lapsensa kyykistyivät mökkiensä viereen lämmittäen itsensä hauraassa talviauringonpaisteessa, joka ilmestyi aamuisen lumisadoksen jälkeen. Suurimmalla osalla naisista oli pitkät mustat kylpytakit, jotka peittivät kaikki paitsi silmänsä. Jotkut puhuivat kylästä lähtemisestä.

“Meille ei ole mitään täällä – voimme nälkää tänä talvena”, sanoi Fatima, joka käyttää yhtä nimeä ja sanoi olevansa noin 40-vuotias.

Fatima sanoi, että hänen aviomiehensä Fazel Haq oli yrittänyt ansaita elantonsa keräämällä ja myymällä harjaa ruoanlaittoon ja lämmitykseen. Epätoivoisena hän hyväksyi tarjouksen salakuljettaa oopiumia hintaan 200 dollaria matkaa kohti, hän sanoi.

Hän salakuljetti huumeita kolme vuotta, kunnes viisi vuotta sitten Iranin rajavartijat ampuivat ja tappoivat hänet, Fatima sanoi. Nyt hän huolehtii pariskunnan viidestä pojasta.

Kylän miesten vähyys ei ole vapauttanut naisia ​​Afganistanin patriarkaalisen kulttuurin ankarista rajoista. Qala-e-Biwahan ympäristössä asuu useita valkoparhaisia ​​miehiä, jotka keskeyttivät jotkut leskistä ja keskustelivat muiden kanssa heidän puhuessaan vaikeuksistaan.

Herat on yksi kolmesta läntisestä provinssista, jotka tarjoavat säännöllisen vientikanavan huumeille, Afganistanin virkamiesten mukaan Iran on ensisijainen kohde Afganistanin oopiumille.

Kuvernööri Faqiryar sanoi, että kylä nousi alueen huumekaupan keskukseksi sen jälkeen, kun paikallinen mies aloitti oopiumin salakuljetusoperaation siellä kolme vuosikymmentä sitten. Sama mies käskee nyt Heratissa hallitusta puolustavaa miliisiä, hän sanoi.

Huumeiden salakuljetus alueella on niin laajaa, että Iran sijoittaa ajoneuvopartioita Adraskanin alueen avointa rajaa pitkin, kuvernööri sanoi. Silti ihmiskauppiaat, jotka tunnetaan nimellä quchaqbar, pystyvät kuljettamaan tarpeeksi oopiumia – suurimman osan Helmandin ja Farahin maakunnista – Iraniin, jotta ne pystyvät vastaamaan noin 135 mailin rajalla pidätettyjen huumeiden lähetysten menetyksiin.

Viime vuonna Iran teloitti satoja ihmisiä vuodessa, useimmat heistä huumerikosten vuoksi, Amnesty Worldwide raportoitu. Huumerikosten teloitusten tahti on hidastunut a Vuoden 2017 muutos Iranin huumelakiin nosti kuolemanrangaistuksen kynnystä.

Yhdysvallat käytti 8,62 miljardia dollaria epäonnistuneisiin vasta-aineisiin Afganistanissa vuosina 2002–2017, Afganistanin jälleenrakentamisen erityistarkastaja päätti Vuoden 2018 raportti. Silti oopiumin tuotanto nousi 3400 tonnista vuonna 2002 9000 tonniin vuonna 2017.

Leskikylän ja muiden Heratin maakunnan asutuskuntien sota ei ole koskaan kaukana. Talebanit hyökkäävät säännöllisesti lähellä sijaitseviin valtion tukikohtiin. Poliisin partiot puhdistavat päivittäin Heratin kaupunkiin johtavan tien militanttien yöllä asettamista tienvarsipommista, herra Faqiryar sanoi.

Äskettäin hän sanoi, että hallitus sulki pienen raja-aseman sen jälkeen, kun se oli hyökännyt ja vahingoittunut – ei Talebanin, vaan huumekauppiaiden kanssa, jotka olivat linjassa militanttien kanssa selvittääkseen tietä ihmiskaupalle.

Joten lesket kestävät, useimmat heistä ansaitsevat villanjalostusteollisuudessa, mikä jättää kätensä kovettuneiksi ja värjääntyneiksi. Kun he kamppailevat lastensa kasvattamisesta, monet pelkäävät, että heidän poikansa seuraavat kuolleita isiään huumekauppaan.

“En salli heitä – heidät tapetaan aivan kuten heidän isänsä”, Fatima sanoi viidestä poikastaan. “Kiellän sen, vaikka se tarkoittaisi nälkään kuolemaa.”

Asadullah Timory antoi raportteja Heratista, Afganistanista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *